Presa egipteană: Frăţia Musulmană este bănuită că s-a infiltrat printre membrii echipei lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În administraţia lui Barack Obama este posibil să se fi infiltrat membri ai Frăţiei Musulmane.  FOTO Reuters
În administraţia lui Barack Obama este posibil să se fi infiltrat membri ai Frăţiei Musulmane.  FOTO Reuters

O revistă din Egipt susţine că şase activişti islamişti americani care lucrează în cadrul administraţiei preşedintelui american Barack Obama sunt membri ai Frăţiei Musulmane. Conform publicaţiei, cei şase activişti se bucură de o influenţă puternică în ce priveşte politicile Statelor Unite ale Americii, relatează organizaţia non-guvernamentală americană „The Investigative Project On Terrorism“.

Articolul pulicat în data de 22 decembrie în revista egipteană „Rose El-Youssef” sugerează faptul că cei şase activişti islamişti americani au schimbat viziunea administraţiei de la Casa Albă de la o poziţie ostilă faţă de grupurile islamice şi organizaţiile din întreaga lume, la cel mai mare şi cel mai important susţinător al Frăţiei Musulmane.

Frăţia Musulmană este cea mai veche şi cea mai puternică organizaţie musulmană din lume şi deţine puterea în Egipt.

Relatarea din articol nu este, în mare parte, bazată pe surse concrete, însă publicarea acesteia este considerată a fi importantă prin evidenţierea acestei probleme printre cititorii egipteni.

Cele şase persoane sunt: Arif Alikhan, asistent secretar al Securităţii Interne pentru politica de dezvoltare; Mohammed Elibiary, membru al Coniliului consultativ din cadrul Securităţii Interne; Salam al-Marayati, co-fondator al Consiliului Musulman al Administraţiei Publice; Rashad Hussain, trimisul special al SUA în cadrul Organizaţiei Conferinţei Islamice; Imam Mohamed Magid, preşedintele Societăţii Islamice din America de Nord şi Eboo Patel, membru al Consiliului Consultativ privind parteneriatele între vecini bazate pe bună-credinţă.

Ce a dat de bănuit

Alikhan este fondator al Organizaţiei Mondiale Islamice, care a fost identificată de revista egipteană drept  o organizaţie „subsidiară” Frăţiei Musulmane. Este sugerat faptul că Alikhan a fost responsabil de  „dosarul statelor islamice” în cadrul activităţii sale la Casa Albă şi că acesta asigură legătura directă între administraţia lui Obama şi revoluţiile primăverii arabe din 2011.

Elibiary, care a susţinut ideile fostului lider radical al Frăţiei, Sayyid Qutb, drept o inflenţă spirituală pozitivă, ar fi putut sustrage materiale  confidenţiale care aparţineau bazei de date a Departamentului de Securitate Naţională, potrivit articolului.  Elibiary neagă orice legătură pe care ar putea să o aibă cu Frăţia Musulmană.

Acesta a mai jucat un rol important în definirea strategiei de combaterea terorismului dezvoltată de administraţia Obama, în articol este susţinut faptul că Elibiary a redactat discursul ţinut de Obama în care îi cerea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak să părăsescă funcţia, însă nu este oferită nicio sursă entru a susţine afirmaţia.

Potrivit revistei „Rose El-Youssef”, Rashad Hussain a păstrat legături apropiate cu persoane şi grupuri despre care se spune că alcătuiesc reţeaua Frăţiei Musulmane din America. Este inclusă, astfel, participarea sa în iunie 2002 la conferinţa anuală a Consiliului Musulman American, condus în trecut de teroristul finanţator Abdurahman Alamoundi.

În ceea ce-l priveşte pe al-Marayati, care s-a numărat printre cei mai influenţi lideri musulmani americani din ultimii ani, articolul revistei  sugerează conexiuni între membri ai Consiliului Musulman al Administraţiei Publice în infrastructura organizatorică a Frăţiei Musulmane.

Magid conduce Societatea Islamică din America de Nord care a fost înfiinţată de membri ai Frăţiei. Acesta a fost numit de câtre Obama în 2011 în funcţia de consilier în cadrul Departamentului de Securitate Internă. Revista egipteană enunţă faptul că Magid a acordat în trecut consultanţă pentru Biroul Federal de Informaţii (FBI).

Articolul din „Rose El-Youssef” sugerează faptul că Eboo Patel menţine o relaţie strânsă cu Hani Ramadan, nepotul fondatorului Frăţiei – Hasan al-Banna şi că este, de asemenea, membru al Asociaţiei Studenţilor Musulmani pe care o consideră „o organizaţie mai largă a Frăţiei”.

Datele oficiale spun altceva

Arif Alikhan s-a născut în 1968 după ce părinţii săi de origine pakistaneză (mama) şi indiană (tatăl) au emigrat către America de Nord la sfârşitul anilor 1960. El a absolvit cum laude Universitatea din California în 1990, fiind licenţiat în arte în ecologia socială. A studiat justiţia penală, criminalistică şi studii juridice şi a condus cercetări în analiza de mediu. 

image

Mai târziu a absolvit cu onoruri Facultatea de Drept Loyola din Los Angeles şi a fost admis în Baroul statului California în 1993. Este unul dintre americanii de succes din Asia de Sud care a fost numit în adminisraţia lui Obama şi este un funcţionar public foarte apreciat în ce priveşte activitatea sa pentru securitatea naţională şi combaterea terorismului. 

Mohamed Elibiary este preşedintele şi directorul general al Fundaţiei pentru Libertate şi Justiţie, organizaţie musulmană non-profit şi a fost consilier pentru numeroase organizaţii federale, statale şi locale, inclusiv pentru Departamentul Naţional de Securitate şi Antiterorism din Texas în probleme referitoare la securitatea naţională. Recent, Elibiary a lucrat pentru Consiliul de Combatere a Extremismului din cadrul Departamentul de Securitate Naţională. Acesta are activitate şi în cadrul Departamentului de de Siguranţă Publică din Texas. Este co-fondatorul Consiliului Islamic al Texasului de Nord care coordonează activităţile mai multor moschei, şcoli islamice şi comunităţi de musulmani.

image

Salam Al Marayati este directorul executiv al Consiliului Musulman al Administraţiei Publice, instituţie americană care informează şi modelează opinia publică şi politicile fiind considerată o sursă credibilă pentru factorii de decizie ai guvernului american, mass-media şi instituţiile politice. 

image

Salam a scris numeroase lucrări despre islam, drepturile omului, democraţie, politicile Orientului Mijlociu şi despre comunităţile musulmane americane. Salam a lucrat, de asemenea, în funcţia de consultant pentru mai multe instituţii politice, civice şi academice, urmărind cercetarea rolului islamului şi al musulmanilor în America şi în întreaga lume.

Rashad Hussain, născut în 1978, este un avocat american, reprezenantul special al SUA în cadrul Organizaţiei Cooperării Islamice – grup interguvernamental cu 57 de state membre.

image

Hussain, musulman de origine indiană, a lucrat pentru Oficiul de Consiliere al Casei Albe şi în calitatea sa de trimis special, acesta a coordonat Administraţia în ce priveşte problemele politicilor referitoare la lumea musulmană. A călătorit în numeroase ţări, a participat la mai multe conferinţe internaţionale şi s-a întâlnit lideri străini şi musulmani din întreaga lume.

Imam Mohamed Hagmagid este american de origine sudaneză care a sosit în Statele Unite în 1987. El şi-a cultivat educaţia religioasă prin abordarea mai multor discipline islamice ca bursier rezident la Institutul Al-Medina. 

image

Printre funcţiile ocupate se numără cea de director executiv al cocietăţii musulmane ADAMS unde ajută la înfiinţarea de servicii religioase pentru comunităţile musulmane din America. Magid are o bogată experienţă în serviciul public prin intermediul organizaţiilor unde a fost activ.

Eboo Patel a fost numit de către publicaţia americană „US News & World Report” unul dintre cei mai buni lideri ai anului 2009, acesta este fondatorul şi directorul executiv al „Interfaith Youth Core”, instituţie care îşi propune să construiască o mişcare globală interconfesională a tinerilor. 

image

Autor de carte, Eboo este colaborator al agenţiilor media americane precum „Washington Post”, „National Public Radio” şi CNN. Deţine un doctorat în sociologia religiei din partea Universităţii Oxford unde a studiat primid o bursă de excelenţă Rhodes.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite