Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Presat de Congres, Trump anunţă, cu jumătate de gură, că SUA vor interzice Turciei să mai achiziţioneze avioanele de luptă  F-35

8
17 Jul 2019 09:51:03
Autor: News.ro

Preşedintele american Donald Trump a informat că SUA vor interzice Turciei să achiziţioneze avioanele F-35 după ce Ankara a primit primele livrări ale sistemului rus de rachete S-400. Trump nu a făcut însă nicio referire la impunerea unor sancţiuni, îngrijorând astfel membri ai Congresului, atât republicani cât şi democraţi, informează CNN.

„Pentru că au un sistem de rachete produs în Rusia, le-am interzis să cumpere peste 100 de avioane. Aş crede că Lockheed (firma care produce avioanele F-35) nu este mulţumită. Este vorba de multe locuri de muncă. Eu sincer am avut mereu o relaţie foarte bună” cu Erdogan, a afirmat Trump.
 
„Ei sunt într-o situaţie foarte dificilă şi este o situaţie grea şi cea în care am fost puşi noi, Statele Unite. Lucrăm la această problemă, vom vedea ce se va întâmpla. Dar nu este corect. Pentru că a cumpărat o rachetă rusă, nu avem voie să îi vindem avioane care valorează miliarde de dolari. Nu este o situaţie corectă”, a adăugat Trump.
 
Congresul american a adoptat o serie de rezoluţii prin care îndeamnă Executivul să impună sancţiuni Turciei, în cazul în care nu renunţă la rachetele ruse.
 
Pentagonul i-a dat în mod oficial ultimatum - până la 31 iulie - Ankarei, la începutul lui iunie, să renunţe la rachetele ruse, ameninţând că altfel urmează să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă.
Astfel, analiştii şi foşti oficiali sunt îngrijoraţi de lipsa unor sancţiuni.
 
“Preşedintele este în mod evident cauza amânării. Nu doreşte să impună sancţiuni. În primul rând pentru că are o afinitate pentru Erdogan”, a declarat John Hanah, un consilier la Fundaţia pentru Apărare şi Democraţie.
În culise, conform CNN, mai mulţi oficiali ai administraţiei, printre care şi Secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe securitate naţională John Bolton au pus presiune pentru a se impune sancţiuni însă Trump doreşte să menţină o relaţie bună cu Erdogan, a informat o sursă familiară cu dezbaterile interne din Departamentul de Stat şi Consiliul Naţional de Securitate.
 
De asemenea, mai mulţi membri republicani ai Congresului l-ar fi telefonat pe Trump pentru a-i să impună sancţiuni Turciei.
 
Washingtonul consideră că există un risc ca sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 să permită Rusiei să pătrundă secretele tehnologice ale noului său avion de luptă invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea să se doteze.
 
Trump a afirmat că predecesorul său democrat Barack Obama este vinovat de situaţia actuală.
”Administraţia Obama nu voia să le vândă rachete de tip Patriot (...). Asta a durat foarte mult timp”, a apreciat el, adăugând că, atunci când Casa Albă s-a răzgândit, ”Turcia a semnat deja cu Rusia şi a plătit mulţi bani”.
 
Mark Esper, nominalizat de Trump pentru postul de secretar al Apărării, a declarat marţi că “Turcia a fost un aliat vechi şi capabil al NATO, însă decizia lor de a cumpăra sistemul S-400 este greşită şi dezamăgitoare”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Gabriel din Bugeac
17.07.2019, 10:23:51

peste 100 de avioane, miliarde de dolari, locuri de muncă.. ghinion Trumpică, ghinion !

0 (4 voturi)
_Turbatu_
17.07.2019, 11:28:11

Microsoft, Bechtel...

Goguţă
17.07.2019, 12:07:44

Sa vedem daca interdictia va fi pusa in practica, este vorba de miliarde $ totusi

+2 (4 voturi)
Kongo-Müller
17.07.2019, 12:54:38

Erdogan nu a uitat ca americanii au vrut sa-l detroneze si sa-l inlocuiasca cu Fethullah Gülen.

+2 (6 voturi)
Iosiv Varga
17.07.2019, 13:39:21

Se pare ca la americani inca nu a ajuns notiunile elementare de economie de piata ! Un produs se impune prin CALITATE SUPERIOARA nu prin sanctiuni si santaj!Erusinos ca se recurge la asemenea metoda si inca intre asa zisi parteneri! SUA se clatina serios ,nu-si mai poate vinde armamentul cauta noi focare de razboi,dar este din ce in ce mai greu ,fraierii cu multi bani sunt din ce in ce mai putini,iar aliati gen MUNTENEGRU...BULGARIA...ROMANIA ,etc sunt muritoti de foame si fara arm,amentul american! Degeaba se omoara SUA cu pericolul rusesc,lumea se desteapta si nu musca din momeala1 Germania ,Turcia nu mai dau doi bani pe amenintarile SUA...SI ASTA E NUMAI INCEPUT UL!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)