Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Presă: Preşedintele Joe Biden se pregăteşte să recunoască genocidul armean

8
22 Apr 2021 08:34:26
Autor: Dan Anghel
Joe Biden FOTO Getty Images
Joe Biden FOTO Getty Images

Preşedintele american Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean în această săptămână, un demers ce riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile destul de încordate cu Turcia.

Un anunţ în acest sens din partea liderului democrat de la Casa Albă ar urma să fie făcut la 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman, în 1915, în timpul Primului Război Mondial, au relatat The New York Times şi The Wall Street Journal.
 
Dacă aceste informaţii se confirmă, Joe Biden va fi primul preşedinte american care va face acest gest de natură să irite Turcia, scrie AFP, preluată de Agerpres.
 
Preşedintele SUA ar putea, totuşi, să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare.
 
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Se estimează că între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.
 
Turcia refuză însă utilizarea termenului de „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.
 
Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.
 
La începutul mandatului său, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul de „genocid”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Robert Oppenheimer
22.04.2021, 09:26:44

Se pregateste? Isi face vant, se starneste, se spala pe dinti, spala masina, da bomboane la vrabii? Cam cum se pregateste napolitana Joe de asta? Hai, bai lasati ca la mosu' insasi viata e o eterna pregatire!

-3 (3 voturi)
Michiu Stefan
22.04.2021, 09:40:23

Un gest necesar si corect!Pana si Hitler a recunoscut genocidul armenilor;"isi mai aduce azi cineva aminte de genocidul armenilor?" facand aluzie la declansarea celui al evreilor.Iata ca omenirea isi aduce aminte!

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
22.04.2021, 10:03:52

Oare daca-i aduci inainte un glob geografic asa cum au elevii de geografie si-i ceri sa puna degetul pe Armenia ,o gaseste ?

-3 (3 voturi)
Maleficio Decenu
22.04.2021, 10:40:41

Pare că Turcia iese din conul de umbră american de când cu Erdogan,americanii fac cuțu cuțu cu el apelativ de dictator etc.Noi avem loc pentru boambele de la Incirlik?

-2 (2 voturi)
Tuschinger Bela
22.04.2021, 10:44:00

Urmează recunoașterea nepoatei și a secretarului de stat de la apărare. Toate pe rând, fără grabă. La final își va aminti și anii cât a fost senator (120, 125 sau 180)

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările