Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Previzibila victorie a republicanilor, dusă la bun sfârşit. Amy Coney Barrett a fost confirmată în funcţia de judecătoarea a Curţii Supreme

6
27 Oct 2020 05:30:10
Autor: Vlad Terteleac
Judecătoarea Amy Coney Barrett depune jurământul în prezenţa preşedintelui Donald Trump, 26 octombrie 2020, FOTO EPA-EFE
Judecătoarea Amy Coney Barrett depune jurământul în prezenţa preşedintelui Donald Trump, 26 octombrie 2020, FOTO EPA-EFE

Senatul Statelor Unite a confirmat-o, cu 52 de voturi „pentru” la 48 voturi „împotrivă”, pe Amy Coney Barrett în funcţia de judecătoarea la Curtea Supremă, o victorie importantă pentru preşedintele Donald Trump şi Partidul Republican cu doar o săptămână înainte de alegeri.

Orice s-ar întâmpla în alegerile de săptămâna viitoare, umbra lui Donald Trump se va întinde pentru decenii în viaţa politică a Statelor Unite. Victoria previzibilă a republicanilor în Senat în cadrul votului de luni seară îl face pe Trump un preşedinte cu nu mai puţin de trei nominalizări confirmate la Curtea Supremă: Neil Gorsuch (în 2017), Brett Kavanaugh (în 2018) şi, acum, Amy Coney Barrett.
 
Noua judecătoarea de la Curtea Supremă a Statelor Unite şi-a depus jurământul la puţin timp după votul din Senat la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui Trump. Amy Coney Barrett are 48 de ani, o vârstă cu adevărat fragedă pentru o curte în care judecătorii sunt numiţi pe viaţă. Pentru următorii ani, numirea acesteia asigură o majoritatea conservatoarea de 6-3 în cadrul celei mai importante instanţe de judecată din Statele Unite. Aceasta ocupă postul rămas liber după moartea lui Ruth Bader Ginsburg, o judecătoarea emblematică pentru liberalismul american. 
 
„O zi istorică pentru America, pentru constituţia Statelor Unite şi pentru domnia echitabilă şi imparţială a legii”, a declarat preşedintele Trump la ceremonia de depunere a jurământului. Barrett, care a ţinut prima pagină a ziarelor în timpul audierilor din Senat cu răspunsurile ei evazive şi neconcludente, şi-a reluat filosofia juridică în declaraţia făcută după depunerea jurământului. „Un judecător îşi declară independenţa nu doar faţă de Congres şi faţă de preşedinte, ci şi faţă de credinţele private pe care le are. Jurământul judiciar surprinde esenţa datoriei unui judecător: domnia legii trebuie să fie întoteauna în control”, a spus aceasta. 
 
Ceremonia a avut loc la  Casa Albă, la o lună după ce un eveniment similar, în cadrul căruia preşedintele Trump a prezentat-o pe judecătoarea drept nominalizarea sa, a dus la răspândirea virusului SARS-CoV-2 printre mai mulţi oficiali de vârf ai Statelor Unite, inclusiv preşedintele Trump fiind testat pozitiv la puţin timp după eveniment, chiar dacă cel mai probabil acesta a fost infectat din altă sursă.
 

Cine este Amy Coney Barrett

 
Amy Coney Barrett s-a născut în New Orleans, provenind dintr-o familie cu şapte copii, tatăl ei fiind avocat şi mama casnică. De confesiune catolică, are şapte copii cu soţul său, un fost procuror federal, cinci naturali şi doi adoptaţi. Judecătoare de apel pentru statele Indiana, Illinois şi Wisconsin din 2017, numele ei a mai fost vehicuat pentru funcţia de judecător la Curtea Supremă şi-n 2018, pierzând atunci nominalizarea în favoarea lui Brett Kavanaugh.
 
Barrett a absolvit dreptul la Universitatea Notre Dame ca şefă de promoţie şi a predat aici din 2002. Pentru o perioadă la începutul carierei a fost stagiara lui  Antonin Scalia, celebrul judecător conservator de la Curtea Supremă, decedat în 2016. Descrisă drept o catolică devotată, a scris într-un articol din 2013, publicat de revista Universităţii Notre Dame, că „viaţa începe la concepţie”.
 
Deşi nu a judecat direct cazuri de avort, ca judecătoare de apel a votat minoritar în anumite cauze - împotriva unei contestări implicând legislaţia de notificare parentală în cazuri de avort sub 16 ani, dar şi în favoarea unor reaudieri implicând o lege care reglementează rămăşiţele fătului după avort. În ambele cazuri majoritatea a decis că este vorba de o restricţionare a dreptului la avort, prin urmare o violare a legislaţiei adoptate în 1973. 
 
În calitate de judecătoarea la curtea federală de apel, Barrett s-a remarcat şi prin hotărârile luate în favoarea politicilor anti-imigraţie dure ale lui Donald Trump şi prin susţinerea unui drept robust al cetăţenilor americani de a purta arme. Barrett se consideră o adeptă a originalismului, o concepţie de interpretare a Constituţiei care presupune înţelegerea prevederilor actului fundamental în funcţie de cum au fost acestea înţelese şi justificate de  fondatorii Statelor Unite. 
 
Barrett a fost descrisă, la un moment dat, drept un adevărat star rock al mişcării conservatoare din Statele Unite. Catolică devotat şi cu decizii juridice profund conservatoare în palmares, nu este greu de înţeles de ce conservatorii americani îşi pun mari speranţe în activitatea ei la Curtea Supremă, aşeptându-se la decizii favorabile în cazuri care ţin de modificarea reglementării dreptului la avort ori invalidarea Obamacare, programul de asigurări de sănătate adoptat de preşedintele Obama. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihai Tarnopol
27.10.2020, 07:45:36

"raspunsurile ei evazive si neconcludente", "politicile anti-imigratie dure ale lui Donald Trump" etc etc. Vai, domnule Terteleac, dar ce miros afirmatiile astea a propaganda progresista de la o posta. Ati avut ceva de spus cand la audierile lui Coney Barrett senatorii democrati s-au acoperit de rusine, punandu-i fel de fel de intrebari tampe si nelalocul lor judecatoarei, in consecinta fiind taxati fara mila de aceasta femeie desteapta, cu un inalt grad de moralitate? Un spectacol "CRINGE" au dat democratii atunci. Iar Donald Trump nu are politici dure anti-imigratie. El doar nu vrea hoarde de imigranti ilegali in tara. Bineinteles ca nu se pupa cu teoriile voastre neomarxiste, in virtutea carora Europa si America trebuie sa ia toti saracii lumii, sa le dea ajutoare, locuri in Universitati sau joburi bune, etc etc. D-voastra, d-le Terteleac, sunteti in stare sa puneti in practica socialismul radical, si sa va donati averea arabilor care vor umple tara??

-2 (10 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
27.10.2020, 07:48:07

Majoritatea este de 5-4, nu de 6-3, in favoarea judecatorilor care respecta Constitutia SUA, pt ca desi seful Curtii Supreme este declarat republican si pus de republicani, el este defapt democrat prin deciziile luate impotriva republicanilor in cazurile de importanta majora. Seful Curtii SUpreme SUA este banuit ca fiind si un clint al insulei orgiilor lui Epstein, deci e de inteles de de face jocurile democratilor. Insa la ce sa te astepti de la triunghiul de aur Kristesku-Terteleak-G@vril@s......

-2 (10 voturi)
ana_
27.10.2020, 21:40:07

Trump a numit deja 2 judecători din cei 9 ai Curții supreme, iar acum, cu o săptămână înainte de alegeri a numit-o și pe a treia, judecătoarea Barett. În 2016, au făcut un circ monstru pentru a-l împiedica pe Obama să numească un judecător la aceeași Curte, cu un an înainte de alegeri, nu cu 7 zile (și au reușit). Toate argumentele de atunci au fost mincinoase sau sunt acum mincinoase, frumoasă dilemă pentru cei care au un minim de onestitate. Nu e cazul lor.

+2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
28.10.2020, 00:56:33

Comentariu considerat abuziv.

ana_
28.10.2020, 04:43:55

„Pisi” este un argument ori un semn de eleganță?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările