Previziunile şefului Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA: Anul 2016 va fi unul „cu turbulenţe“ pentru Moldova, un nou război rece la orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a Statelor Unite, James Clapper, a declarat în faţa comisiei pentru Apărare din Senatul american că anul 2016 va fi unul „cu turbulenţe“ pentru Republica Moldova. Tot el consideră că este posibilă o revenire la o formă de “război rece” între Statele Unite şi o Rusie determinată să îşi apare statutul de mare putere mondială.

Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a Statelor Unite, James Clapper, a declarat că Rusia continuă şi în acest an politica sa externă „hotărâtă” de a zădărnici aspiraţiile occidentale ale Ucrainei. Într-o audiere în Congres, James Clapper a spus că deşi au fost reduse violenţele dintre forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei, Kremlinul va continua să îşi menţină o puternică influenţă asupra Kievului şi să împiedice „încercările Ucrainei de a se integra in instituţiile occidentale”.

„Evenimentele din Ucraina au facut Rusia să înţeleagă că trebuie să îşi întărească prezenţa în regiune pentru a împiedica schimbări de regim în fostele republici sovietice şi pentru a accelera existenţa unei lumi multipolare în care Rusia să fie forţa hegemonică regională de necontestat în Eurasia”, a spus James Clapper.

Directorul Agenţiei Nationale de Informaţii a adăugat şi că în acest an Rusia îşi va mări presiunile asupra ţărilor din vecinătatea ei, pentru a le obliga să adere la Uniunea Economică Euroasiatică, dominată de Rusia şi din care fac parte acum Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan.

James Clapper a spus că pentru Moldova anul 2016 va fi „unul cu turbulenţe” şi „este probabil ca tulburările să continue”, iar alegerile anticipate, cerute de proteste masive ca şi de scandalurile de corupţie, ar putea să împiedice eforturile de reforme cerute de Uniunea Europeană, prin creşterea influenţei partidelor pro-ruse.

În ceea ce priveşte Georgia, Clapper a spus că presiunile Rusiei vor creşte pentru ca Tbilisi să renunţe la o apropiere mai mare de Uniunea Europeana şi de Alianţa Nord Atlantică. „Creşterea frustrărilor alianţelor georgiene şi publicului cu ritmul lent al integrării occidentale şi cu creşterea propagandei efective a Rusiei, ar putea duce la posibilitatea ca Georgia să îţi încetinească sau chiar sa renunţe le eforturile ei de integrare euroatlantica”, a spus James Clapper.

Posibilă revenire la război rece SUA-Rusia

Şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii, consideră că este posibilă o revenire la o formă de “Război Rece” între Statele Unite şi o Rusie determinată să îşi apare statutul de mare putere mondială, scrie AFP.

„Multe din acţiunile agresive“ ale ruşilor pentru a-şi apăra „statutul de mare putere mondială“ ar putea continua şi „ne-am putea găsi într-o nouă spirală asemănătoare cu Războiul Rece“, a declarat Clapper, în faţa membrilor comisiei de Apărare din Sénat.

„Ruşii sunt paranoici în privinţa NATO“, a spus el, „sunt foarte îngrijoraţi” că vor fi blocaţi în ceea ce priveşte capacităţile lor de acţiune.

„Sunt foarte, foarte îngrijoraţi“ în ceea ce priveşte apărarea anti-rachetă occidentală şi efectul asupra arsenalului lor nuclear, piatra unghiulară a statutului lor de mare putere mondială, a subliniat Clapper.

Preşedintele rus Vladimir Putin este „primul lider după Stalin care a mărit teritoriul rus”, a reamintit Clapper, referindu-se la anexarea peninsulei Crimeea.

Intervenţia rusească în Siria este „prima utilizare semnificativă“ a unei forţe armate în afara fostei sfere sovietice „de decenii“, a continuat el.

Rusia “duce războiul informativ la un nou nivel”, “publicând informaţii false sau înşelatoare pentru a discredita NATO” sau pentru a stârni confuzie în ceea ce priveşte evenimentele care îi afectează imaginea.

Clapper a mai avertizat că Rusia îşi dezvoltă potenţialul de atac cibernetic, cu intenţia de a viza în special infrastructuri esenţiale precum reţele de electricitate, de transport, etc.  De asemenea, Rusia a dezvoltat o rachetă de croazieră încălcând tratatul forţelor nucleare cu rază medie de acţiune, a reamintit Clapper.

Gruparea Statul Islamic, principala ameninţare teroristă la nivel mondial

Gruparea Statul Islamic (SI) a devenit principala ameninţare teroristă la nivel mondial, cu o „capacitate tot mai mare“ de a lansa atacuri în întreaga lume, a declarat marţi coordonatorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, potrivit AFP. 

În SUA, principala ameninţare extremistă islamistă este internă, reprezentată de americanii sau de rezidenţii americani radicalizaţi, a mai precizat el în evaluarea sa anuală susţinută în Congres privind ameninţările la nivel global.

Succesul unor atacuri extremiste izolate cum a fost cel de la Chattanooga (Tennessee) din iulie asupra unui centru de rezervişti al Marinei şi cel de la San Bernardino "ar putea inspira" şi alte persoane să comită acelaşi tip de atacuri, fără niciun semn de avertizare sau cu puţine semne de avertizare, potrivit lui Clapper.

Gruparea Statul Islamic „a devenit principala ameninţare teroristă datorită autoproclamatului său califat din Siria şi din Irak şi datorită capacităţii sale tot mai mari de a lansa şi inspira atacuri“ în întreaga lume, a spus Clapper.

La rândul lor, „grupări afiliate Al-Qaida şi-au demonstrat hotărârea şi s-au arătat pregătite să avanseze în 2016“, în pofida eforturilor SUA şi ale aliaţilor lor, care "au atins semnificativ" direcţia de mişcare în Afganistan şi în Pakistan, potrivit lui Clapper.

El a mai atras atenţia că proliferarea a diferite dispozitive, dintre care multe sunt concepute cu minime cerinţe de securitate şi testare, şi „complexitatea mereu în creştere“ a reţelelor de date „pot duce la vulnerabilităţi tot mai numeroase în infrastructura civilă şi în sistemele administraţiei americane“, potrivit Reuters.

Clapper a precizat că pe măsură ce tot mai multe dispozitive „inteligente“, variind de la instalaţii din gospodărie la maşini care se conduc singure, sunt încorporate în reţeaua electronică, răspândirea unor astfel de sisteme poate "ameninţa confidenţialitatea şi integritatea datelor sau continuitatea serviciilor".

Agenţii străine de spionaj vor avea posibilitatea în viitor să profite de răspândirea şi amestecul acestor dispozitive pentru a efectua operaţiuni de supraveghere, de urmărire a unor locaţii, de a lua ca ţintă informatori pentru potenţiale recrutări sau de a avea acces la reţele sau la datele utilizatorilor.

James Clapper este coordonatorul a 17 agenţii de informaţii americane, printre care CIA, NSA sau DIA (serviciul secret al armatei). El este principalul consilier pe probleme de servicii secrete al preşedintelui american Barcak Obama. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite