Procurorul general Jeff Sessions i-a oferit, în discuţii aprinse, demisia sa lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeff Sessions, procurorul general al SUA
Jeff Sessions, procurorul general al SUA

Preşedintele Donald Trump şi secretarul său al Justiţiei Jeff Sessions au purtat o serie de discuţii aprinse în ultimele săptămâni, după ce procurorul general s-a recuzat din ancheta Trump-Rusia, a declarat o sursă apropiată lui Sessions pentru CNN.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei a declarat că, la un moment dat, Sessions a spus că este dispus să demisioneze dacă Trump nu-l mai vrea în post.

Aceste frustări au loc într-un context critic în ceea ce-l priveşte pe Trump.

Fostul director al poliţiei federale (FBI) James Comey urmează să fie audiat joi cu privire la discuţii private pe care le-a purat cu Trump, iar ancheta cu privire la Rusia a ajuns la Casa Albă, unde-l vizează pe ginerele şi consilierul preşedintelui Jared Kushner.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a refuzat să spună marţi după-amiaza (ora locală) dacă Trump mai are încredere în Sessions.

”Încă nu am discutat cu el despre asta”, a spus Spicer.

Casa Albă nu era în măsură să spună nici ulterior, marţi, la ora locală 21.00 (miercuri 4.00, ora României), dacă preşedintele îl susţine în continuare pe secretarul Justiţiei, a declarat un oficial de la preşedinţie.

Preşedinţia vrea să evite o situaţie similară celei în care Kellyanne Conway a spus că Trump avea încredere în Michael Flynn, pentru ca doar câteva ore mai târziu fostul consilier pe probleme de securitate naţională să fie dat afară, a declarat această sursă.

Sessions rămâne la Departamentul Justiţiei, unde un purtător de cuvânt a declarat că secretarul nu demisionează.

ABC News este postul care a dezvăluit primul că Sessions i-a oferit lui Trump demisia sa.

Sessions s-a recuzat din ancheta Trump-Rusia în martie, la scurt timp după ce ziarul The Washington Post (WP) a dezvăluit întâlniri pe care secretarul Justiţiei nu le-a divulgat, cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

În cele tre luni care au trecut de când s-a recuzat Sessions, intensitatea anchetei a crescut exponenţial, culminând cu decizia adjunctului secretarului Justiţiei Rod Rosenstein de a-l numi pe Robert Mueller procuror special.

Atât Trump, cât şi Sessions au fost frustraţi, în contextul în care oficiali de la Departamentul Justiţiei au apreciat că tweet-uri şi declaraţii de-ale lui Trump le-au creat probleme lui Sessions şi Rosenstein în urma concedierii lui Comey.

CNN a scris deja, anterior, că Trump este frustrat din cauza deciziei lui Sessions de a se recuza.

Sessions a fost primul susţinător al lui Trump în Senat şi un entuziast în campania acestuia, pe care l-a susţinut în numeroase polemici.

Echipa lui Seessions a intrat în cercul restrâns al lui Trump.

Fostul şef de Cabinet al lui Sessions Rick Dearborn este în prezent adjunctul şefului de cabinet al lui Trump, iar fostul purtător de cuvânt al lui Sessions Stephen Miller este directorul politic şi cel care scrie discursuri ale lui Trump.

După alegeri, Sessions a fost răsplătit cu unul dintre cele mai importante posturi în administraţia lui Trump.

Însă presiunea a început să crească asupra preşedintelui din cauza comunicaţiilor echipei sale de campanie cu Moscova.

Trump a declarat pentru NBC News că l-a demis pe Comey în parte din cauza anchetei cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, iar Comey a scris, într-o notă despre o conversaţie privată cu Trump, că şeful statului a exercitat presiuni asupra sa pentru ca să abandoneze anchetarea fostului său consilier pe probleme de securitate Michael Flynn.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite