Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Proteste SUA. Răspunsul lui Trump, tot mai contestat: şeful Poliţiei din Houston îi cere să tacă dacă nu are nimic de spus. Biden se distanţează în sondaje

41
3 Jun 2020 17:10:56
Autor: Ion Gaidau
Desfăşurare de forţe în apropiere de Washington DC în contextul protestelor violente cauzate de moartea lui George Floyd FOTO EPA-EFE
Desfăşurare de forţe în apropiere de Washington DC în contextul protestelor violente cauzate de moartea lui George Floyd FOTO EPA-EFE

Donald Trump ameninţă cu mobilizarea armatei pe străzile oraşelor americane pentru a pune capăt protestelor violente. Şeful Poliţiei din Houston critică dur acest mod de gestionare a situaţiei.

GALERIE FOTO

În calitate de comandant suprem, preşedintele Donald Trump a plasat în alertă 1.600 de militari la Washington, capitala Statelor Unite. El a declarat că este dispus să facă acelaşi lucru în toate oraşele în care autorităţile locale eşuează în a „pune stăpânire pe străzi”.

Şeful Poliţiei din Houston nu apreciază deloc răspunsul lui Trump împotriva violenţelor. „Dacă nu aveţi nimic constructiv de spus, ţineţi-vă gura închisă, pentru că puneţi în pericol bărbaţi şi femei”, a declarat el. „Este vorba de a câştiga inimile şi spiritele”, a adăugat poliţistul.

Zeci de mii de persoane au manifestat la Houston, în Texas, în semn de omagiu faţă de George Floyd şi au cerut dreptate în cazul morţii acestui bărbat de culoare care a fost asfixiat în timpul unei arestări, lunea trecută, la Minneapolis, în Minnesota.

Printre manifestanţi s-au aflat mai mulţi membri ai familiei lui George Floyd şi aproximativ 50 de cowboy de culoare.

Trecând prin faţa magazinelor protejate cu panouri de lemn, mulţimea a scandat „Nu pot respira”, cuvintele pronunţate de Floyd în timp ce gâtul său se afla sub genunchiul unui poliţist.

Arborând o pancartă cu mesajul „Trump nemernicul”, Brandon Anderson a declarat pentru AFP că a venit la manifestaţie pentru că refuză să fie împuşcat într-o zi.

El este unul dintre cei aproape două treimi dintre americani care dezaprobă modul în care Trump gestionează tulburările civile curente din Statele Unite.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat luni şi marţi, aproximativ 64% dintre americani susţin „persoanele care se află în stradă la manifestaţii”, iar 27% nu. Restul de 9% preferă să nu se pronunţă.

De asemenea, peste 55% dintre respondenţi declară că dezapobă modul în care Trump gestionează situaţia. 40% îl dezaprobă „în mod ferm” pe preşedintele american. Doar o treime dintre cei chestionaţi îl susţin pe liderul de la Casa Albă, cu şase la sută mai puţin decât cota sa de popularitate.

Rezultatul acestei anchete subliniază riscurile cu care se confruntă Donald Trump cu cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care-l înfruntă pe democratul Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

O anchetă distinctă Reuters/Ipsos arată că avansul lui Joe Biden faţă de Donald Trump în vederea alegerilor din 3 noiembrie a crescut cu zece puncte procentuale, cea mai mare diferenţă dintre cei doi de când fostul vicepreşedinte a devenit, la începutul lui aprilie, singurul candidat la obţinerea învestiturii democrate la fotoliul de la Casa Albă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Oscar La Fontaine
3.06.2020, 17:30:44

Minneapolis, primar DEMOCRAT: Jacob Frey Minnesota, guvernator DEMOCRAT: Tim Walz Democrații conduc MInnesota și Minneapolis, ei sunt vinovați de moartea lui Floyd!

-2 (28 voturi)
Oscar La Fontaine
3.06.2020, 17:32:25

Houston, primar DEMOCRAT: Sylvester Turner Sictir cu democrații voștri ipocriți!

-2 (28 voturi)
Basarab Peruca
3.06.2020, 17:39:07

Modul in care e instrumentata revolta din USA nu e decat reflexia clara a intentiei de a-l opri pe Trump sa castige al doilea mandat. E f probabil sa nu il mai castige, a reactionat intarziat si neinspirat. Ce se intampla acolo nu mai are legatura cu memoria celui mort. S-au activat ongistii, activistii si extremistii radicali de stanga impreuna cu extensiile lor + hipsterii.

+7 (19 voturi)
Basarab Peruca
3.06.2020, 17:39:45

Plus... sa nu ne asteptam ca o publicatie neomarxista in devenire ca Adevarul sa il dea pe Trump castigator la ceva. Cine e impotriva lui Trump profita de moment pentru a da fel si fel de sondaje publicitatii.

+6 (20 voturi)
Oscar La Fontaine
3.06.2020, 17:39:45

Minneapolis, primar DEMOCRAT: Jacob Frey Minnesota, guvernator DEMOCRAT: Tim Walz Ăștia sunt șefii polițiștilor ucigași, ei i-au numit și păstrat în funcții.

-2 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (41)