Punerea sub acuzare care dezbină Statele Unite: comparaţii cu procesul lui Iisus şi susţinere de la Putin. Pe ce mai mizează democraţii împotriva lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, dând start votului pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, dând start votului pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump FOTO EPA-EFE

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a votat miercuri pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump. Procedura destituirii este transferată în Senat, dominat de republicani.

Lansată la 24 septembrie la iniţiativa democraţilor, procedura destituirii lui Donald Trump şi-a încheiat miercuri etapa din Camera Reprezentanţilor cu un vot istoric. După ore bune de dezbateri, cu numeroase acuze de o parte şi de cealaltă, cel de-al 45-lea preşedinte american a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere şi obstrucţionarea justiţiei. Primul capăt de acuzare a fost adoptat cu 230 de voturi pentru, 197 împotrivă şi o abţinere, iar al doilea cu 229 de voturi pentru, 198 împotrivă şi o abţinere. Pragul era de 216 de voturi pentru.

Camera şi-a exercitat „una dintre puterile cele mai solemne garantate de Constituţie“, s-a felicitat preşedinta ei, democrata Nancy Pelosi.

Astfel, Donald Trump a devenit primul preşedinte republican pus sub acuzare într-o procedură de destituire şi al treilea din istoria Statelor Unite, după democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998. Pătat de Afacerea Watergate, republicanul Richard Nixon a preferat să demisioneze în 1974, chiar înainte de votul din Camera Reprezentanţilor şi în perspectiva unei demiteri sigure.

Din Camera Reprezentanţilor, procedura destituirii lui Trump merge în Senat, pentru organizarea procesului.

Anticipând votul nefavorabil din Camera Reprezentanţilor, un nou episod dramatic al preşedinţiei sale, miliardarul republican a lansat o serie de atacuri la adresa adversarilor săi politici.

„Veţi declara un război deschis împotriva democraţiei americane“, a susţinut el într-o scrisoare adresată marţi lui Nancy Pelosi. „Istoria vă va judeca sever“, a adăugat el.

„NU AM FĂCUT NIMIC RĂU!“, a continuat Trump miercuri, pe Twitter, insinuând că procedura de destituire deschisă pe numele său nu este decât o vânătoare de vrăjitoare orchestrată de „stânga radicală“ ce nu s-a împăcat încă cu victoria sa în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016.

„Mai rău decât Nixon“

În deschiderea dezbaterii de miercuri seara, Nancy Pelosi a declarat despre Donald Trump că reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite şi pentru democraţia acestei ţări.

„Foarte trist acum, viziunea fondatorilor noştri despre o republică se află sub ameninţarea acţiunilor dinspre Casa Albă. Deschid în mod solemn, cu tristeţe, dezbaterea privind punerea sub acuzare a preşedintelui Statelor Unite“, a spus Pelosi.

„Dacă nu acţionăm acum, ar însemna să ne abandonăm misiunea. Este tragic că acţiunile nesăbuite ale preşedintelui fac necesară punerea sub acuzare. El nu ne-a lăsat o altă opţiune“, a subliniat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

„Este o realitate faptul că preşedintele e o ameninţare continuă pentru securitatea noastră naţională şi pentru integritatea alegerilor noastre, baza democraţiei noastre“, a insistat ea.

Alesul democrat Jim McGovern a denunţat interpretarea lui Trump precum că „impeachment“-ul urmăreşte să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor din 2016, calificând-o drept „absurdă“. „Aici e vorba de protejarea democraţiei noastre“, a apreciat el.

În opinia democraţilor, liderul de la Casa Albă şi-a trădat jurământul depus la învestire, la 21 ianuarie 2017. Este „mai rău decât Nixon“, spun în cor ei.

Din partea republicanilor, Tom Cole a declarat despre ziua de 18 decembrie 2019 că este „tristă“ pentru Camera Reprezentanţilor. El a deplâns un proces de destituire care nu a fost nici „deschis“, nici „echitabil“.

Telefonul buclucaş

Donald Trump este acuzat că l-a şantajat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei discuţii telefonice purtate la 25 iulie.

Potrivit conversaţiei şi unor contacte dezvăluite în timpul audierilor, preşedintele american i-a sugerat omologului său ucrainean, un novice în politică, să favorizeze deschiderea unei anchete de corupţie împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden, în schimbul prelungerii ajutorului militar şi unei vizite la Casa Albă. Ori Joe Biden se prefigurează a fi principalul contracandidat al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Aproximativ 200 de manifestanţi s-au adunat miercuri pe colina de la Capitoliu. „Preşedintele nostru este un delincvent“, a declarat pentru AFP Susanna Kanner, o regizoare în vârstă de 37 de ani.

Comparaţii cu Iisus

După aflarea rezultatului votului, Donald Trump a vorbit din Michigan despre „ura“ democraţilor din Congres faţă de el.

„În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă“, a declarat preşedintele american în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani“, a reiterat el.

Donald Trump intr-un miting de campanie la Michigan FOTO EPA-EFE

Donald Trump, la Battle Creek, Michigan FOTO EPA-EFE

„Este cel mai ruşinos episod politic din istorie“, a reacţionat şi Casa Albă.

Barry Loudermilk, un congresman republican de Georgia, l-a apărat pe liderul său făcând o analogie cu Iisus.

„Când Iisus a fost acuzat în mod fals de trădare, Ponţiu Pilat i-a dat lui Iisus ocazia să facă faţă acuzatorilor săi. În timpul acestui simulacru de proces, Ponţiu Pilat i-a acordat lui Iisus mai multe drepturi decât i-au acordat democraţii preşedintelui în această procedură“, a spus Loudermilk, denunţând la rândul său o anchetă parlamentară inechitabilă pentru miliardarul republican.

„Preşedintele a avut ocazia să vină pentru a depune mărturie. A refuzat să facă acest lucru“, a răspuns Jerry Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor, care a redactat actul de acuzare.

O achitare în Senat?

Senatul îşi va intra în rol cel mai probabil în ianuarie. Este vorba de etapa procesului, finală. Rezultatul ei este previzibil. Republicanii, care deţin majoritatea în Senat, cu 53 de mandate din cele 100, au decis să facă scut în jurul liderului de la Casa Albă. Ori democraţii au nevoie de două treimi din voturile din Senat pentru a obţine destituirea lui Trump.

Acum Trump, care a refuzat să se prezinte la audieri în Camera Reprezentanţilor, este suspectat că vrea să folosească Senatul ca o tribună politică. Republicanul Lindsey Graham însă îi recomandă să nu facă acest lucru şi să se concentreze rapid pe altceva.

Senatul urmează să ţină procesul sub supervizarea preşedintelui Curţii Supreme. Încă nu se ştie cât va dura. Procesul lui Bill Clinton a durat cinci săptămâni - în 1999 - şi s-a încheiat cu achitarea fostului preşedinte democrat american.

Michael Bloomberg, candidat democrat la Casa Albă, anticipează o achitare a lui Donald Trump.

„Camera şi-a îndeplinit datoria potrivit prevederilor Constituţiei. Din nefericire, este tot mai evident că republicanii din Senat nu o vor face. (…) 2020 nu este o simplă alegere. Este un referendum în vederea salvării Constituţiei noastre sau lăsarea lui Trump să o ardă“, a reacţionat fostul primar de New York într-un comunicat emis după votul din Camera Reprezentanţilor.

O ultimă carte

Nancy Pelosi, care a cerut un „proces corect“ în Senat, a dat de înţeles că ar putea întârzia transmiterea dosarului acuzării în Senat, atât timp cât nu va obţine anumite garanţii. „Aceasta este intenţia noastră. Vom vedea ce se va întâmpla“, a spus ea.

Este o manevră care ar putea declanşa o nouă bătaie politică între republicani şi democraţi. Dacă republicanii mizează pe un proces rapid, democraţii sunt tentaţi să continue cu planarea ameninţării destituirii, în scopul exercitării de presiuni asupra lui Trump.

Susţinere de la Putin

Procedura de impeachment deschisă împotriva lui Trump se bazează pe acuzaţii „complet inventate“, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin în conferinţa sa anuală cu presa.

„Mai trebuie să treacă şi prin Senat, unde republicanii sunt majoritari. Şi este puţin probabil că îşi doresc să înlăture de la putere un reprezentant al partidului lor pe baza unor acuzaţii complet inventate“, a apreciat Putin, răspunzând unei întrebări despre relaţiile ruso-americane.

INFOGRAFIE Ce spun americanii despre impeachment
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite