Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Putin, Xi Jinping, Erdogan şi Viktor Orban sunt supăraţi că nu au primit invitaţii la summit-ul democraţiei organizat de Joe Biden

54
9 Dec 2021 12:35:38
Autor: Viorica Marin
Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden va ţine joi la ora 13:00 GMT discursul inaugural al unei reuniuni virtuale numite Summitul pentru Democraţie, la care participă prin videoconferinţă 111 lideri din întreaga lume, transmite Reuters. China, Rusia, Turcia şi Ungaria nu au fost invitate.

 
La conferinţă nu au fost invitaţi preşedinţii Rusiei, Chinei, Turciei şi premierul Ungariei, dar lista de invitaţi publicată luna trecută include însă ţări ai căror conducători au fost acuzaţi de grupări pentru drepturile omului că manifestă tendinţe autoritariste; astfel de exemple sunt, potrivit Reuters, Filipinele, Polonia şi Brazilia.
 
În replică, ambasadorii celor două ţări la Washington au semnat luna trecută un comentariu în care afirmau, între altele: „Nici o ţară nu are dreptul să judece peisajul politic vast şi variat al lumii după un singur criteriu”. Ce irită şi mai mult China este faptul că administraţia Biden a invitat Taiwan-ul la summit, insula guvernată democratic pe care Beijingul o consideră o provincie chineză. Nu sunt invitaţi nici liderii Turciei şi Ungariei, două ţări NATO, în schimb vor participa liderii din Pakistanului, Filipine şi Brazilia, o alegere care ridică multe semne de întrebare.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat "Summitul pentru democraţie" programat de Washington pentru decembrie o încercare a SUA de a trasa noi linii de demarcaţie şi a subliniat că Rusia are o atitudine negativă faţă de acest summit, informează TASS.
 
"Desigur, avem o atitudine negativă faţă de viitorul summit. El nu este nimic altceva decât o încercare de a trasa noi linii de demarcaţie. Am tot luptat la începutul anilor 1990 ca liniile de demarcaţie să fie reduse şi înlăturate, însă acum SUA preferă să creeze noi linii de demarcaţie şi să împartă ţări în bune, în opinia lor, şi în rele, tot în opinia lor", a spus Peskov.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, SUA încearcă să le impună altor ţări modul în care văd ei democraţia şi să "privatizeze" acest termen. "Ei încearcă să privatizeze cuvântul „democraţie“. Adică, în opinia lor democraţia este doar ceea ce corespunde percepţiei Washingtonului", a acuzat Peskov.
 
Biden, decis să arate lumii că democraţia funcţionază în pofida extinderii autoritarismului, va ţine un discurs de deschidere de la Casa Albă. Încă de la începutul mandatului său, Joe Biden s-a angajat să găzduiască acest summit al democraţiei tocmai pentru a sublinia că principiile democratice şi drepturile omului sunt repuse în centrul politicii externe americane, după patru ani de administraţie Trump, care au subminat poziţia Statelor Unite de lider al lumii democratice.
 
Michael Abramowitz, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Freedom House”, a spus că Statele Unite au de fapt o democraţie înfloritoare, care a fost însă serios subminată din interior în ultimii ani.
 
„În acest moment, trecem printr-o fază în America în care este foarte dificil să ducem lucrurile la bun sfârşit şi să dovedim cu adevărat că democraţia funcţionează”, a spus el pentru AP.
 
Cel mai recent raport anual al Freedom House a marcat al 15-lea an consecutiv în care s-a înregistrat un declin al democraţiei în lume.
 
Una dintre temele summit-ului va fi efectul dăunător al corupţiei asupra democraţiei.
Secretarul de stat Antony Blinken a spus că bandele care operează peste graniţe sunt „destabilizatoare” şi adesea operează cu sprijinul oficialilor guvernamentali.
 
„Crima organizată susţinută de funcţionari corupţi poate destabiliza statul de drept, poate eroda încrederea în instituţiile publice şi poate slăbi guvernanţa democratică”, a avertizat Blinken într-un comunicat.
 
Discurusul inaugurat al lui Biden  
 
Preşedintele american Joe Biden va ţine joi la ora 13:00 GMT (16.00 ora României) discursul inaugural al unei reuniuni virtuale numite Summitul pentru Democraţie, la care participă prin videoconferinţă 111 lideri din întreaga lume, transmite Reuters.
 
Statele Unite speră că evenimentul va da un impuls democraţiei internaţionale ameninţate de numărul tot mai mare de conducători autoritari. Oficialii de la Washington au promis un an al acţiunilor după videoconferinţa de două zile.
 
Pregătirile au fost însă umbrite de întrebări privind meritele democratice ale unora din participanţi şi de reproşuri din partea unor ţări care nu au fost invitate, arată agenţia citată.
 
Uzra Zeya, subsecretar de stat pentru securitate civilă, democraţie şi drepturile omului în cadrul Departamentului de Stat, a declarat că summitul va reuni atât democraţii recunoscute, cât şi unele în curs de dezvoltare. Acestea vor fi ajutate să ofere rezultate popoarelor respective într-un "moment de gândire democratică", a arătat ea.
 
Reuters apreciază că va fi un test pentru afirmaţia făcută de Biden în februarie, în primul său discurs de politică externă, că va readuce Statele Unite în poziţia de lider global, pentru a se confrunta cu forţele autoritariste conduse de China şi Rusia.
 
Oficialii americani speră să obţină la întrevederi sprijin pentru iniţiative globale cum ar fi utilizarea tehnologiei şi angajamente publice precise de ameliorare a unor democraţii, înainte unui summit cu participare fizică programat spre sfârşitul anului viitor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Lucifer
9.12.2021, 12:40:59

Vai de mine, tocmai Viktor Orban să nu fie invitat!?

+7 (7 voturi)
Alex Donciu
9.12.2021, 12:46:33

Forumul democratiei este noua JUCĂRIE a Dictatorului Plantar Dictatorul Planetar e tare si mare, poate inventa orice rakat aplaudat de Haita lui de cătei slugarnici, orice reguli la care se pot supune doar obedienții, Sefii de Stat care se tem că vor fi detronati dacă nu se supun. Alde Xi, Putin, Erdogan NU se tem că vor fi inlăturați de Dictatorul Planetar. Tările acestora, Rusia, China , Turcia încearcă să rămână SUVERANE .

0 (10 voturi)
fact check
9.12.2021, 13:01:52

uuu.... s-au suparat tzancii astia, microencefalii lumii, pe Biden ca nu le-a dat si lor o invitatie. Lasa ba, donciule - pupinlimbistu de serviciu, ca le trimite par-avion un balon colorat si acadea sa se simta si ei bagati...in seama vorba ceea... „O farsă politică regizată de chinezi! China si paiata Rusia vor doar să politizeze meeting-ul, să creeze diviziune şi să provoace confruntare. Succesul acestor intalniri nu ţine de prezenţa unor politicieni“ si mai departe: „Nimănui nu-i pasă dacă aceşti oameni vin sau nu. Şi această decizie n-are niciun impact asupra Summit-ului din 2021. Evenimentul va fi organizat cu succes“

-4 (12 voturi)
Alex Donciu
9.12.2021, 12:53:16

Dacă Dictatorul Planetar ti-a instalat in țară Baze militare cu armament si Batalioane americane esti tară suverană doar cu numele. Pe fond esti o tară fără suveranitate. Nu decizi nimic important, te străduiesți să nu superi Stăpânul, să nu calci pe bec. E drept că ai si avantaje, ai Puterea in neocolonie cât vrei, dacă nu superi Stăpânul.

+3 (9 voturi)
D S
9.12.2021, 12:58:55

Asta e noua "axa a raului" China-Rusia-Turcia-Ungaria. Desi sunt in NATO si UE, ungurii sunt aliatii de-facto ai Rusiei. In eventualitatea unui pas in spate al SUA din tarile est-Europene, Ungaria va defila brat la brat cu rusii si isi va reface imperiul pierdut. Maraie ei printre gard la Ucraina de pe acum in regiunea Trans-Carpatia. Sila noi in Transilvania, in Slovacia si Serbia. Mi-e teama de o intelegere pe sub masa intre SUA si Rusia de genul Tratatului de la Viena. Ne va lasa descoperiti si fara a putea face prea multe.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările