Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Raportul de informaţii despre uciderea jurnalistului saudit Khashoggi. Prima versiune, ulterior înlăturată, avea 21 de nume ale unor persoane conectate cu asasinatul

6
1 Mar 2021 13:45:23
Autor: Cristina Ene
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Biroul Directorului serviciilor naţionale de informaţii din SUA a înlăturat fără explicaţii de pe site-ul său o primă versiune a raportului care îl încriminează pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman de uciderea jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi în consulatul din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, relatează CNN.

Acest prim raport care n-a mai putut fi accesat la doar câteva ore de la publicare includea alte trei nume ale unor oficiali care „au luat parte, comandat sau au fost în alt fel complici/responsabili de moartea” jurnalistului saudit. Astfel lista de persoane care ar fi fost supuse sancţiunilor americane din cauza acestui asasinat ar fi ajuns la 21.

Raportul serviciilor americane de informaţii constata că prinţul moştenitor saudit autorizase operaţiunea de a-l „captura sau ucide” pe Khashoggi.

Un oficial al Comitetului de Informaţii din Camera reprezentanţilor a declarat că discrepanţa dintre liste a fost observată de Congres care a cerut clarificări serviciilor naţionale de informaţii. Pe de altă parte, Comisia de informaţii din Senatul SUA nu a comentat.

De altfel, fişierul publicat ulterior era descris ca versiunea 2.

Biroul Directorului serviciilor naţionale de informaţii din SUA nu a dorit să furnizeze clarificări cu privire la lista originală, relateză CNN.

„Am publicat un document revizuit pentru că cel anterior includea în mod eronat trei nume care nu ar fi trebuit incluse”, a declarat un purtător de cuvânt.

Un oficial senior al administraţiei a precizat vineri, înainte de publicarea raportului, că informaţiile sunt unele deja cunoscute, iar acestea au fost transmise guvernului SUA şi Congresului încă de anul trecut. Totuşi cele trei persoane de pe lista retrasă erau informaţie nouă, care n-a mai apărut în rapoartele despre asasinat, notează CNN.

Una dintre ele este Abdulla Mohammed Alhoeriny, iar potrivit unei persoane familiare cu funcţionarea sistemului de informaţii saudit, acesta este fratele generalului Abdulaziz bin Mohammed al-Howraini, un ministru care conduce puternica Preşedinţie a Securităţiui de Stat - un organism care are în subordine mai multe agenţii de informaţii şi contraerorism. Andulla este numit în rapoartele saudite ca asistent şef al securităţii contrateroriste a statului. Nu este clar cine sunt ceilalţi doi, şi anume Yasir Khalid Alsalem şi Ibrahim al-Salim. 

Raportul arată în concluziile sale că 21 de persoane - revizuite ulterior la 18 -au fost implicate în crima de la consultatul din Istanbul - trupul jurnalistului n-a fost niciodată recuperat - însă nu a stabilit şi dacă acestea erau la curent sau erau conştiente de faptul că operaţiunea ar putea avea drept rezultat moartea lui Khashoggi.

Un fost oficial de informaţii este cea de-a 18-a persoană care urmează a fi supusă sancţiunilor americane alături de cele 17 deja sancţionate de Trezoreria SUA.

Este vorba de fostul număr doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmad Asiri, un militar influent, care fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. 

SUA au sancţionat anterior Forţa de intervenţie rapidă, prezentată în acest document ca o unitate de elită a Gărzii Regale însărcinată cu protecţia prinţului. Această unitate "răspunde doar" la ordinele lui Mohammed bin Salman, zis MBS, "şi a participat direct la operaţiuni anterioare împotriva unor disidenţi, în regat şi în străinătate", a scris serviciul american de informaţii.

Şapte dintre membrii săi au participat la echipa de comando care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, potrivit raportului.
 
Forţa de intervenţie rapidă era supervizată de Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al lui MBS la curtea regală, de asemenea inculpat de justiţia din Turcia ca instigator al asasinatului, dar împotriva căruia instanţele saudite nu au reţinut nicio acuzaţie.
 
Saud al-Qahtani a primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul american.
 
Statele Unite au anunţat, de asemenea, restricţii de viză împotriva a 76 de cetăţeni saudiţi, ca parte a unei noi politici care vizează naţiunile care desfăşoară activităţi împotriva jurnaliştilor şi dizidenţilor dincolo de graniţele lor. Astfel de activităţi includ eforturi de suprimare, hărţuire, supraveghere, ameninţare sau vătămare a acestora. Interzicerea vizelor va fi aplicată selectiv şi membrilor de familie, au spus oficialii.
 
„Ca o chestiune de siguranţă pentru toţi în interiorul graniţelor noastre, făptaşilor care vizează disidenţii în numele oricărui guvern străin nu ar trebui să li se permită să ajungă pe pământ american”, a declarat secretarul de Stat Anthony Blinken, într-un comunicat.

Preşedintele Biden va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită.
 
Administraţia Biden s-a confruntat cu o serie de critici, în special un editorial în cotidianul Washington Post, potrivit căruia preşedintele SUA ar fi trebuit să fie mai aspru faţă de prinţul moştenitor, care nu a fost sancţionat în ciuda faptului că a fost învinuit pentru aprobarea asasinării lui Khashoggi.

 Întrebat despre pedepsirea prinţului moştenitor, conducătorul de fapt al regatului, Joe Biden a declarat: "Va fi un anunţ luni cu privire la ce vom face cu Arabia Saudită în general".

Casa Albă a explicat că Departamentul de Stat va oferi mai multe detalii despre anunţurile deja făcute.

"Recalibrarea relaţiilor cu Arabia Saudită a început pe 20 ianuarie şi este în curs. Administraţia a întreprins vineri o gamă largă de noi acţiuni", a declarat un oficial de la Casa Albă. "Preşedintele se referă la faptul că, luni, Departamentul de Stat va furniza mai multe detalii şi va elabora aceste anunţuri, nu noi."
 
Vineri, guvernul saudit a "respins în totalitate" raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe Mohammed bin Salman că a "validat" asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit.
 
Guvernul preşedintelui american Joe Biden doreşte "să recalibreze" relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o "ruptură", a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, pentru a justifica absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, notează AFP.

 "Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, care a fost declasificat.
 
„Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor", se mai arată în raport. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
1.03.2021, 14:00:47

Comentariu considerat abuziv.

Victor Nagy
1.03.2021, 14:05:33

Faptul ca presa miluita , diversi autori .... ambaleaza in principii sclipitoare un santaj ordinar .... nu ma mira .... pentru bani si ursul joaca . Ceea ce ma mira .... este multimea celor ce pun botul . Se stie ca cei saraci cu duhul sunt multi .... dar nu ma steptam sa fie atat de multi ... pe aici "Biden schimbă foaia faţă de Arabia Saudită. Un raport al CIA ce arată că prinţul moştenitor saudit a aprobat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, Asa tovarasi ... ziua si articolul ... pana se va simti ... sa marce banul ... gros .... unde trebuie . Apoi ... tacere ... in presa ... deontologic , independent , miluita . Adica ....dupa ce au cotizat cu vreo 130 mld $ (" achizitii "de la americani ) Trump a tacut . Dar Trump a plecat .... a venit altul ... alti bani .... ca sa inchidem ochii ! Peste niste ani ... repetir . deschidem subiectul .... luam malaiul ... apoi tacem .... si tot asa ... Sa intelegem ca nu au acoperit - cu dolari ....mizeria ? Sau nici nu au inceput negocierile ? Ce ma mira , este modul incare redactia Adevarul ne considera pe toti babuini . Si culmea ... babuinii dau din coada .... si ... e multi.

-9 (13 voturi)
Adrian Iulian
1.03.2021, 14:20:54

Asta este o mica palma pentru ca s-au aliat cu Trump si i-au sustinut planurile de pace in Orientul Mijlociu. Care daca s-ar fi concretizat i-ar fi adus lui Trump al doilea mandat si ar fi facut de ras atatia ani de joc la dublu democrat. Daar, recalibrarea se face repede (dovada ca raportul a fost deja "editat"). Probabil arabii vor cumpara ceva mai mult si mai scump armament de la americani. Vor mai strange un pic clestele in OPEC si cam aia e.

-1 (1 vot)
Victor Nagy
1.03.2021, 14:45:27

........ Arabia Saudita .... nu prea este o tara .... este mai mult o mosie a familiei Saud . Puterea familiei Saud este asigurata de Americani . Ma intreb daca familia Saud si-ar gasi alti protectori .... mai putin verosi ... ce o sa iasa ?

-7 (11 voturi)
Victor Nagy
1.03.2021, 15:56:08

.......... Bag sama ca s-au cam imputinat deontologii lingatori de Americani . Or fi facut rani pe limba ? Saracii !

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările