Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Război cultural cu cărţi, desene animate şi documentare despre natură: Grupul din dreapta creştină americană care a reuşit să-şi facă loc pe canale populare

17
28 Nov 2021 18:06:19
Autor: Ion Gaidau
Pastorul Douglas Wilson (primul din dreapta) şi membri ai bisericii sale la un protest FOTO Geoff Crimmins/ The Moscow-Pullman Daily News/ CC BY-SA
Pastorul Douglas Wilson (primul din dreapta) şi membri ai bisericii sale la un protest FOTO Geoff Crimmins/ The Moscow-Pullman Daily News/ CC BY-SA

Liderii Bisericii lui Hristos din Idaho duc eforturi concertate pentru a-şi promova ideile pe canalele mainstream, unele dintre aceste eforturi presupunând aranjamente financiare complicate, relatează The Guardian.

Biserica lui Hristos din Idaho este arhicunoscută în Statele Unite pentru poziţiile sale antirestricţii în context pandemic şi pentru insistenţa cu care promovează teocraţia, o formă de guvernământ prin care Dumnezeu este recunoscut ca şi conducător suprem al statului.

Pentru a-şi impune ideile, pastorul Douglas Wilson mizează pe producţii de televiziune şi cărţi din categoria „pe placul tuturor”.

Dincolo de impunerea ideilor, promovarea aduce bani grei prin intermediul unei reţele financiare opace. Capul „intelectual” al acestei reţele este fiul pastorului, Nathan Wilson, care este ajutat de un asociat pe nume Aaron Rench, notează cotidianul britanic.

Nathan Wilson, alias ND Wilson, este autor al mai multor cărţi pentru copii şi adolescenţi Unele dintre cărţile sale au fost publicate la o editură apropiată bisericii, şi anume Canon Press. Însă majoritatea au fost tipărite la edituri populare, precum Penguin Random House sau HarperCollins.

Aaron Rench, care este membru al Bisericii lui Hristos din Idaho împreună cu fratele său, Gabriel, serveşte oficial ca agent literar pentru Nathan Wilson. Însă activitatea sa merge dincolo de negocierea contractelor cu editurile.

Cei doi s-au lansat şi în producţii de televiziune. Netflix, de exemplu, a difuzat recent cel de-al patrulea sezon al serialului animat pentru copii Hello Ninja. Serialul este inspirat dintr-o carte ilustrată scrisă de ND Wilson şi tipărită de Canon Press.

Aaron Rench şi ND Wilson sunt menţionaţi ca producători executivi în primul sezon al programului. Gorilla Poet Productions (GPP), compania de producţie a lui Rench, este co-producătoare alături de Netflix.

De altfel, GPP este folosită pentru adaptarea cărţilor lui ND Wilson în produse de televiziune, inclusiv în documentare.

În 2009, GPP a produs Collision, care expune o serie de dezbateri între Douglas Wilson şi regretatul scriitor şi celebru ateu Christopher Hitchens.

În 2015, GPP a lansat The Free Speech Apocalypse, o redare a protestelor care au cuprins în 2012 Universitatea din Indiana în urma unui discurs al lui Wilson considerat drept homofob.

Mai recent, Rench şi Wilson jr. au strâns fonduri pentru documentarul despre natură The Riot and the Dance, care prezintă opiniile creaţioniste ale lui Gordon Wilson, fratele lui Douglas Wilson.

Kristin Du Mez, profesoară de istorie la Colegiul Calvin, spune că evanghelicii conservatori din Statele Unite au o istorie lungă în a-şi promova opiniile religioase şi politice prin intermediul unor canale mediatice populare. Potrivit ei, războiul cultural dus de evanghelici împotriva laicilor este avantajos în primul rând din punct de vedere financiar. „Urmăriţi-le banii”, spune Du Mez.

Solicitat să comenteze informaţiile din articol, Nathan Wilson nu a răspuns pentru The Guardian. Şi Netflix a refuzat să comenteze pe tema proiectelor sale cu Wilson şi Rench.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Realist
28.11.2021, 18:24:39

Fratilor, urmarind tendinta digitalizarii generale a lumii si, in acelasi timp, tendinta formei prin care curg (facil) informatiile pe net (in special video) - rezulta o concluzie sumbra: inevitabil oamenii (din retea) vor fi transformati intr-un fel de zombie, care vor gandi si actiona functie de cine si cum vehiculeaza informatiile de pe net. Si de aici, toate consecintele: alegeri castigate de neica-nimeni pe net, fanatici de toate felurile, fake-news la greu (deep-fake, etc) vanzari de produse en-vogue de care real nu are nevoie nimeni, cenzura ideologica, etc, Ici-colo, pot sa mai fie si efecte pozitive (vezi adresabilitatea si accesabilitatea informatiilor ), dar eu cred ca in general, tendinta e nefasta si nu poate fi oprita. Va fi ca in versurile nemuritoarei melodii al lui Zager&Evans pe imaginile din Metropolis https://www.youtube.com/watch?v=zKQfxi8V5FA

+8 (12 voturi)
Brave.com
28.11.2021, 18:34:34

Totusi religia otraveste totul !

+9 (17 voturi)
Brave.com
28.11.2021, 18:35:42

"promovează teocraţia, o formă de guvernământ prin care Dumnezeu este recunoscut ca şi conducător suprem al statului." Va dati seama cum ar arata un stat taliban-crestin cu un "Minister al Rugaciunii si prevenirii pacatului" condus de asta: https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

+9 (15 voturi)
Patitul Stan
28.11.2021, 19:32:48

Eu stiam ca prostia otraveste totul ! Mergi in Israel si zi-le asta ,o sa fii scuipat ! Aici o poti face pe desteptul ca esti actionar la gazeta si ateismul este tolerat de romani !

0 (8 voturi)
Brave.com
28.11.2021, 20:07:41

Evreii nu sunt crestin-ortodoxi ca sa te "scuipe"... PS: Einstein a fost ateu: „Cuvântul „Dumnezeu” nu este pentru mine altceva decât expresia și produsul slăbiciunilor umane, Biblia o colecție de legende onorabile, dar încă primitive, care sunt totuși destul de copilărești. Nicio interpretare, oricât de subtilă ar fi, nu poate (pentru mine) schimba acest lucru.” - Albert Einstein

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările