Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Republicanii resping ideea amânării alegerilor americane din noiembrie: Niciodată, din 1788 încoace, nu s-a întâmplat asta

1
31 Jul 2020 14:51:04
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

Mai mulţi republicanii din Congresul american între care peste 10 senatori şi membri ai camerei reprezentanţilor, dar şi politicieni din conducerea Partidului Republican, au respins deschis sugestia preşedintelui american Donald Trump, joi, de a amâna alegerile prezidenţiale din cauza unui potenţial de fraudare masivă a voturilor prin corespondenţă.

Preşedintele nu are autoritatea de a modifica data alegerilor, ci constituţional acest drept aparţine Congresului.
 
La propunerea făcută de Twitter sub forma unei întrebări de preşedintele american, mai mulţi republicani din Congres au răspuns subliniind că alegerile se vor ţine la data stabilită, aşa cum se întâmplă din 1788 încoace.
 
„Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat să nu avem alegeri stabilite federal la a o anumită dată - în perioade de război, depresii economice şi Război Civil. Vom găsi o cale să facem asta şi pe 3 noiembrie”, a declarat liderul majorităţii din Senat McConnell.
 
Alţi membri republicani au spus acelaşi lucru: „E o afirmaţie care atrage atenţia mass mediei, dar mă îndoiesc că va fi prinde teren în mod serios. Cred că am avut alegeri mereu în noiembrie, din 1788 încoace, şi mă aştept să le avem şi în acest an”, a spus senatorul republican John Thune.
 
Preşedinta Comisiei Juridice din Senat, Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, un aliat al lui Trump a declarat pentru CNN că amânarea alegerilor până va fi absolut sigur că nu vor exista fraudare a sistemului de vot „nu este o idee prea bună”.
 
Alţi republicani precum Thom Tillis, care se luptă pentru realegere în Carolina de Nord, spune că se va vota în noiembrie „punct”. Totodată, sunt încurajate puternic voturile în alte localităţi, aşa cum propune şi Donald Trump, în timp ce speră la siguranţa celor mai multe voturi prin corespondenţă, pentru că altminteri va fi subminată integritatea scrutinului”.
 
Alţi republicani precum Dusty Johnson din Dakota de Sud sunt îngrijoraţi din pricina faptului că o o eventuală amânare ar pune la îndoială legitimitatea scrutinului, astfel că trebuie depuse eforturi din partea autorităţilor federale, statale şi locale ca americanii să voteze în siguranţă.
 
Trump, care a dat înţeles că ar putea contesta rezultatul alegerilor, a scris joi pe Twitter: „ Cu votul prin corespondenţă (...) 2020 va fi anul cu cele mai IMPRECISE şi FRAUDULOASE alegeri din istorie. Va fi o mare ruşine pentru Statele Unite. Amânăm alegerile până când oamenii pot vota normal, în siguranţă???”.
 
La o conferinţă de presă care a avut loc joi la Casa Albă, Trump a lămurit că nu doreşte amânarea alegerilor, ci dimpotrivă, doar că, totodată, nu doreşte să fie nevoit să aştepte trei luni ca apoi să afle că lipsesc voturi şi „scrutinul nu a însemnat nimic”. 
 
„Nu vreau să văd alegeri măsluite. Scrutinul ăsta va fi cel mai falsificat din istorie dacă se întâmpla asta”, a declarat Trump.
 
În iunie, votanţii din New York au votat prin poştă în cadrul alegerilor democrate primare şi au fost întârzieri mari în numărarea voturilor, rezultatele nefiind deocamdată cunoscute.
 
Potrivit the Washington Post, serviciile poştale ar putea trimite voturile cu întârzieri din cauza restanţelor şi măsurilor de reducere a costurilor luate de administraţia Trump.
 
Mass media americane relatează că multe voturi nu vor putea fi numărate întrucât nu vor fi completate corect sau nu vor avea timbre pe care să fie marcată data trimiteri lor.
 
Şase state americane au anunţat luna asta că plănuiesc ca votarea să se facă numai prin poştă, cu unele excepţii: California, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon şi Washington.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
31.07.2020, 18:50:31

Maimutza portocalie ar face orice ca sa-si prelungeasca sederea la Casa Alba. Cazarea la White House a celui mai retardat Presedinte din istoria USA, expira peste cateva zile. Mafiotul corupt care-i va lua locul, va avea mult de lucru pana sa repare tot ce a stricat prietenul lui Kim.

-1 (1 vot)