Republicanii vor interzicerea experimentelor de tip „Frankenstein” asupra hibrizilor om-maimuţă: Suntem competitorii Chinei, dar există o limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un grup de senatori republicani a propus un amendament la legislaţia privind cercetarea ştiinţifică prin care să fie interzise experimentele asupra embrionilor hibrizi om-animal după ce un institut privat din California a creat primele astfel de himere în colaborare cu cercetătorii chinezi. Aceştia au denunţat experimente de tip Frankenstein spre care se îndreaptă China, în timp ce SUA ar trebui să li se opună ferm prin lege.

„Nu ar trebui să fie nevoie să clarificăm prin legislaţie faptul că crearea de hibrizi om-animal este de neconceput din punct de vedere etic. În prezent Institutele Naţionale de Sănătate nu efectuează aceste tipuri de cercetare şi trebuie să ne asigurăm că nici nu o vor face. Cercetătorii care încearcă aceste experimente SF oribile ar trebui să ia în seamă să respecte demnitatea vieţii umane, nu să amestece şi să manipuleze genetic celule umane şi animale”, a spus senatorul republican pentru statul Indiana Mike Braun care a descris posibilitatea unor experimente de tip Frankenstein, în care ar fi depăşite barierele unor cercetări care să permită tratarea unor maladii degenerative precum Alzeihmer.

Iniţiativa senatorilor a căzut în Senat cu 49 de voturi la 48 şi a venit în contextul votului asupra bugetului privind cercetările ştiinţifice.

„În încercarea noastră de a concura cu China nu ar trebui să devenim ca ei. Este absolut vital să trasăm o limită formelor nonetice de cercetare în măsura în care acestea nu sunt capabile să recunoască valoarea fiinţei umane în raport cu animalele”, a observat senatorul de Montana Steve Daines.

În prezent, în SUA, un moratoriu al institutelor Naţionale de Sănătate nu permite finanţarea experimentelor cu celule stem umane, dar aceste cercetări au loc în mediul privat.

În aprilie, cercetătorii de la Institutul Salk din California au conceput un embrion maimuţă-om prin injectarea de celule stem umane într-un embrion de macac pe care l-au lăsat să se dezvolte 19 zile. Celulele umane s-au multiplicat şi erau prezente în cei 132 de embrioni de macac la şapte zile de la fertilizare. Cercetătorii americani au putut studia în acest fel procesul de dezvoltare embrionară, potrivit propriilor declaraţii.

Himera este o creatură din mitologie parte leu, parte ţap şi şarpe.

Senatorul de Oklahoma James Lankford a argumentat că este important ca SUA să spună „Nu, Statele Unite nu cred în dreptul de a amesteca oamenii şi animalele în scop de experimentare” şi în ultimă instanţă, în contextul în care China apucă pe acest drum, „să încerce să implanteze şi să crească un copil uman, ceea ce este o totul altă pantă”. Acesta a explicat că există o diferenţă mare între injectarea de celule umane la şoareci pentru a studia formarea cancerului şi capacitatea de a crea o altă vietate. „Este un cu totul alt prag pentru mine”.

Senatorii republicani s-au adresat institutului Naţional de Sănătate în privinţa acestei probleme. Acesta nu le-a furnizat un răspuns, dar a finanţat un studiu de examinare a statutului cercetărilor privind himerele şi structurile cerebrale- din punct de vedere etic, ştiinţific şi al reglementării.

Din comitetul Academiei Naţionale de Ştiinţe a făcut parte şi un membru al institutului Salk, dintre cei care au luat parte la experimentului asupra hibridului om-maimuţă, în vreme ce un alt cercetător al Institutului a supervizat studiul. 

„Termenul himeră are un sens corect din punct de vedere ştiinţific şi credem că apropierile cu semnificaţiile unor monştri din miturile antice sunt îndepărtate şi ar trebui evitată folosirea lor”, se arată în concluziile raportului intitulat „Domeniul emergent al organoizilor neuronali umani, transplanturilor şi himerelor. Ştiinţă, Etică şi Administrare”.

Raportul evită să facă recomandări, dar enumeră descoperiri despre potenţiale beneficii ale cercetării asupra himerelor în domeniul bolilor creierului, între care maladiile degenerative, psihiatrice şi alte afecţiuni cerebrale.

Studiul notează faptul că anumite experimente cu hibrizi neuronali au stârnit îngrijorări privind „dobândirea de atribute ce ar putea considerate unic umane în ce priveşte animalele sau oamenii atribuindu-şi rolurile unor dumnezei”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite