Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Reuters: SUA analizează posibilele daune aduse Occidentului dacă Rusia este deconectată de la SWIFT

5
20 Jan 2022 23:20:27
Autor: Gabriel Niţulescu

Un purtător de cuvânt al NSC de la Casa Albă a remarcat că „evaluarea potenţialelor efecte secundare şi găsirea modalităţilor de reducere a acestor efecte este o bună gestionare şi o practică standard”.

Statele Unite analizează posibilele daune aduse ţărilor occidentale în cazul în care Federaţia Rusă este deconectată de la sistemul interbancar internaţional SWIFT în timpul ipoteticei sale invazii a Ucrainei. Acest lucru a fost raportat joi de Reuters , citându-l pe senatorul american Jean Shaheen (democrat din New Hampshire).

„Cred că administraţia încă analizează care ar fi daunele colaterale ale dezactivării Rusiei de la SWIFT în ceea ce priveşte impactul său atât asupra SUA, cât şi asupra aliaţilor noştri”, a spus Shaheen.

O reprezentantă a Consiliului de Securitate Naţională (NSC) de la Casa Albă, comentând cuvintele sale, a remarcat că „evaluarea potenţialelor efecte secundare şi găsirea modalităţilor de reducere a acestor efecte reprezintă un management bun şi o practică standard”.

Shahin a mai menţionat că una dintre consecinţele aşteptate este întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia. Anterior, consilierul principal al Departamentului de Stat al SUA pentru securitatea energetică, Amos Hochstein, a purtat discuţii pe această temă cu reprezentanţii unui număr de companii energetice, notează Reuters.

Pe 17 ianuarie, ziarul german Handelsblatt , citând surse din guvernul german, a raportat că autorităţile din SUA şi UE nu mai iau în considerare posibilitatea de a deconecta Rusia de la SWIFT. În acelaşi timp, s-a subliniat că negocierile dintre UE şi SUA vizează acum dezvoltarea de sancţiuni împotriva marilor bănci ruseşti.

Când a fost solicitată să comenteze mesajul Handelsblatt, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că nicio opţiune nu a fost exclusă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Saul Bruckner
21.01.2022, 07:53:44

Sunt convins ca rusii au deja sistemul lor paralel gata sa intre in actiune, la fel cum au deja internetul lor paralel. Orice tentativa de a-i "ucide" economic, de fapt ii intareste. :)

+2 (6 voturi)
Gigi banateanul
21.01.2022, 09:18:44

Au si propriul gps.... Din fericire pentru planeta mai sunt state puternice care pot oferi alternativa.... Chiar si vaccinurile rusesti si chinezesti(slabe, dupa aprecierea americanilor...) au salvat milioane de vieti de pe Terra. E bine ca e concurenta pe planeta, dar nu e benefic sa dam cu noroi in celalalt, ca nu se stie cand avem nevoie de el....Romania cand a intrat in cnflict cu sovieticii a apelat la chinezi. Acum suntem in sfera american, dar e bine sa ramanem oameni rationali...ca sclavi si reptile putem deveni usor...

-9 (13 voturi)
Amdo Odma
21.01.2022, 10:24:14

SUA uita ca si Rusia poate avea niste actiuni de raspuns? Inclusiv reducerea debitului de gaze spre Europa? China abia asteapta. Tot Europa o sa sufere, nu americanii.

-15 (19 voturi)
. tricky
21.01.2022, 11:17:36

SWIFT e o companie ce funcționează pe teritoriul Belgiei și furnizează sevicii de securitate bancară la nivel global, deci e cam greu ca SUA să-și impună genul ăsta de sancțiune, deoarece s-ar crea un precedent deosebit de periculos, plus efectul de bumerang al cărui impact nu poate să-l prevadă nimeni.

+1 (1 vot)
Gelu Vlad
21.01.2022, 20:52:44

Planuri americane ! Dar daca rusii sisteaza exporturile petrol brut in america ? Un exemplu !

Modifică Setările