Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Proteste în SUA. Trump scoate armata pe străzi pentru oprirea revoltelor, pe care le consideră „terorism intern“

23
2 Jun 2020 02:42:01
Autor: Sergiu Nicolae
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele Donald Trump a anunţat desfăşurarea a mii de soldaţi înarmaţi şi de forţe de poliţie la Washington. Trump a declarat că revoltele din ziua precedentă care au avut loc în capitala federală au fost o "ruşine", relatează AFP.

„Sunt preşedintele legii şi a ordinii şi susţin toate protestele paşnice. Dar în în ultimele zile, naţiunea noastră a fost acaparată de anarhişti profesionişti, de gloate violente, piromani, jefuitori, nelegiuiţi, răzvrătiţi, Antifa şi alţii. Unele state şi guverne locale nu reuşit să ia măsurile necesare pentru a păstra siguranţa oamenilor”, a menţionat Trump.  „Acestea nu sunt proteste paşnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, a adăugat preşedintele american.

“Primarii şi guvernatorii trebuie să instituie o prezenţă copleşitoare a forţelor de ordine, până când violenţele vor fi oprite”, a declarat Trump din grădina Casei Albe, în timp ce protestatarii erau dispersaţi cu gaze lacrimogene.

”Dacă un oraş sau un stat refuză să ia măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi bunurile locuitorilor lor, atunci voi desfăşura armata SUA şi voi rezolva rapid problema în locul lor”, a avertizat Trump.

„Chiar în timp ce vorbim, desfăşor mii şi mii de soldaţi bine înarmaţi, personal militar şi agenţi ai forţelor de ordine pentru a opri răzvrătirile, jaful, vandalismul, atacurile şi distrugerea proprietăţii”, a afirmat şeful Casei Albe.

„Toţi americanii au fost afectaţi şi revoltaţi pe bună dreptate de moartea brutală a lui George Floyd”, a spus preşedintele promiţând că se va face dreptate şi că moartea lui George Floyd nu a fost în zadar. Însă memoria lui Floyd nu trebuie întinată de o mulţime înfuriată, a adăugat preşedintele. 

Revoltele provocate de moartea lui George Floyd au pus sub stare de asediu oraşul New York. 

"Am vorbit cu guvernatorul (New York) Andrew Cuomo şi, pentru siguranţa tuturor, am decis să instauram starea de asediu: va intra în vigoare la 11:00 seara şi va fi ridicată la 5 dimineaţa ", a declarat într-o postare pe Twitter primarul capitalei economice a SUA, Bill De Blasio.

Primarul New York-ului urmează exemplul a altor 40 de oraşe care au început să pună în aplicare aceste măsuri.

Starea de asediu presupune interdicţia de circulaţie între orele 23:00 şi 06:00. Protestatarii au ignorat de cele mai multe ori aceste restricţii, iar acest lucru a cauzat noi tensiuni.

Trump le-a transmis guvernanţilor să ia toate măsurile necesare pentru "dominarea străzilor" şi denunţarea actelor de "terorism intern", promiţând că va restabili ordinea în SUA. 

În Washington, capitala Statelor Unite, a fost decretată stare de asediu duminică, după ce au avut loc manifestaţii în apropierea Casei Albe. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Comisaro Cattani Mihai
2.06.2020, 03:14:16

Sigur o sa va placa decat Trump: Oleg de la gradina zoologica din Crimeea se cearta cu doi lei: https://www.youtube.com/watch?v=ZyNORRgcOAo Oleg da de mancare la lei,iara publicul tare incantat: https://www.youtube.com/watch?v=dnttsGZwVJU

-2 (4 voturi)
Michael Michael
2.06.2020, 05:40:45

Revoltele nu au nimic in comun cu brutalitatea politiei. Jefuirea magazinelor, incendierea, atacarea masinilor si a cladirilor guvernamentale etc. inseamna...manifestari ale democratiei? DAca va continua sper ca Strumf sa aiba curajul sa ordone descherea focului. Si astfel haitele de negrotei sa plateasca pentru ceea ce sunt...Niste paraziti!

+1 (7 voturi)
DoaroOpinie!
2.06.2020, 08:04:30

Cum sa nu?! Dar ar trebui sa aiba si negrii arme, nu-i asa?! Si daca nu, eventual cineva sa le procure, asa cum face de exemplu SUA in Taiwan! Ce zici, nu ar fi mai bine asa?! ... Vezi ca acusi vin al'de Damian, un cetatean, wakki & Co. care spun ca un american bun e ca berea, rece si pe masa! Ah stai, aia's cu rusii, am uitat!

-2 (4 voturi)
Navrapascu Vasile
2.06.2020, 06:10:02

N-as zice ca sunt adevarate revolte pentru ca nu sunt organizate de lideri si nu au scop politic. Pur si simplu fiecare societate uneori are nevoie sa -si "dea drumul la aburul acumulat.." Miscarea jachetelor galbene ca exemplu...sa speram ca va fi asa caci o America destabilizata va fi un pericol pentru toata lumea.

0 (4 voturi)
Cneazul
2.06.2020, 07:47:42

Nu stiu daca vreunul dintre voi a prins "live" Revolutia din 1989. Cam asa era la Timisoara atunci. Marea masa a oamenilor manifestand, iar pe langa ei grupuri de indivizi care aveau drept unic scop spargeri si furturi. Si, din nefericire, SUA nu duce lipsa de hoti, talhari, vagabonzi, etc.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)