Revolte în SUA. Procurorul general a dat ordinul dispersării protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general al SUA, William Barr
Procurorul general al SUA, William Barr

Procurorul general William Barr a cerut personal ca protestatarii să fie dispersaţi luni din Piaţa Lafayette din Washington, chiar înainte ca preşedintele Donald Trump să vorbească din Grădina de Trandafiri a Casei Albe, a relatat Washington Post, citând surse anonime din cadrul Departamentului de Justiţie, scrie Reuters.

După scurtul său discurs de luni, Trump a ieşit din Casa Albă, însoţit de multe gărzi de corp, traversând Piaţa Lafayette către Biserica St. John, în faţa căreia s-a oprit ţinând o Biblie în faţa camerelor de luat vederi înainte să se întoarcă la Casa Albă. Barr şi alţi consilieri de top l-au însoţit pe Trump în drumul său către Biserică, care fusese avariată de un incendiu în timpul protestelor de duminică seară.

Washington Post a relatat că Barr a făcut cererea ca protestatarii să fie îndepărtaţi din Piaţă după ce a aflat că o decizie anterioară de a lărgi perimetrul de securitate din jurul Casei Albe nu a fost respectată.

În timp ce Trump vorbea din Grădina de Trandafiri, autorităţile au dispersat protestatarii paşnici cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Decizia de a lărgi perimetrul de securitate a fost luată duminică seară sau luni dimineaţa, au spus doi agenţi federali pentru Washington Post.

Barr a cerut poliţiei să acţioneze după ce luni a văzut că perimetrul de securitate nu a fost lărgit.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a opta noapte consecutivă de proteste generată de moartea unui bărbat afroamerican în timp ce era arestat de poliţie în Minneapolis. Confruntări violente între manifestanţi şi poliţie şi jafuri asupra magazinelor au fost raportate în New York City, arată Reuters.

Manifestări numeroase au avut loc în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta sau Seattle.

Deşi manifestările în memoria lui George Floyd şi a altor victime ale brutalităţii poliţiei au fost în cea mai mare parte paşnice pe timp de zi, după lăsarea întunericului anumite grupuri au recurs la revolte, vandalism, incendii şi jafuri. Luni seară, cinci poliţişti au fost loviţi de focuri de armă în două oraşe.

În afara clădirii Capitolului, marţi după-amiază, mulţime a stat într-un genunchi, scandând „tăcerea este violenţă” şi „fără justiţie, nu este pace”, în timp ce ofiţerii s-au confruntat cu ei chiar înainte de interdicţiilor privind starea de asediu impusă de guvern.

Mulţimea a rămas în parcul Lafayette şi în alte părţi ale Capitolului după lăsarea întunericului, în ciuda capului de casă şi asigurărilor date de Donald Trump de a elimina ceea ce a numit acţiuni ale „huliganilor” şi „tâlharilor”, folosind Garda Naţională sau chiar armata americană, dacă este necesar.

Zeci de trupe ale Gărzii Naţionale s-au aliniat pe treptele Memorialului Lincoln în spatele barierelor de control a mulţimii.

În New York City, mii de protestatari au scandat şi aplaudat ignorând interdicţia de circulaţie pe timp de noapte impusă după ora locală 8, în timp ce ei urmărit atenţi de forţele de ordine inclusiv din elicoptere.

Mulţimea a oprit la intrarea pe Podul Manhattan şi a scandat către poliţie: „Mergeţi cu noi! Mergeţi cu noi.”

Pe bulevardul Hollywood din Los Angeles, sute de oameni au umplut strada în întregime, mergând pe lângă reperele celebre ale centrului de film. Alţii s-au adunat în faţa sediului departamentului de poliţie din Los Angeles din centrul oraşului, în unele cazuri îmbrăţişându-se şi strângând mâna cu poliţiştii de afară.

Sute de protestatari s-au adunat şi ei în Denver şi Seattle, dar au rămas paşnici.

Un sondaj Reuters / Ipsos publicat marţi arată că majoritatea americanilor simpatizează cu protestele. Sondajul a constatat că 64% dintre adulţii americani erau au exprimat „solidaritate cu persoanele care protestează chiar acum”, în timp ce 27% au declarat că nu sunt, iar 9% nu sunt siguri.

Peste 55% dintre americani au spus că resping maniera în care sunt gestionate protestele de către preşedinte Trump, inclusiv 40% care au dezaprobat „puternic”, în timp ce doar o treime au declarat aprobă - mai puţin decât rata generală de încredere de 39% pe o are liderul de la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite