Roger Waters: Congresul Statelor Unite nu trebuie să îngrădească dreptul la liberă exprimare a activiştilor pentru drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul legendarei formaţii Pink Floyd a criticat, într-un editorial publicat în New York Times, încercările legislativului american de a combate mişcarea BDS – de boicot şi de sancţionare a statului Israel pentru politica sa faţă de minoritatea palestiniană în teritoriile ocupate.

„Membrii Congresului vor vota asupra unui act legislativ ce ameninţă să reducă drepturile unui grup tot mai mare de susţinători ai mişcării de boicot, de-investiţie şi sancţionare, cunoscută după acronimul B.D.S., o mişcare ce militează pentru libertatea şi drepturile palestinienilor. Acest act draconic, Actul Împotriva Boicotării Israelului, ameninţă indivizii şi companiile ce participă activ în această campanie de boicot pentru drepturile palestinienilor cu pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani şi amenzi de 1 milion de dolari.

Prin susţinerea acestui act McCarthy-ist, senatorii vor răpi americanilor dreptul la liberă exprimare în scopul de a proteja Israelul de o presiune publică nonviolentă al cărui singur ţel este stoparea ocupaţiei ilegale a teritoriilor palestiniene ce continuă de peste 50 de ani”, susţine legendarul muzician în publicaţia newyorkeză

Waters aminteşte faptul că importanţa organizaţie non-guvernamentală ce apără libertăţile civile în state, ACLU, consideră acest act drept „o ameninţare la adresa libertăţii de liberă exprimare garantată de Primul Amendament”, şi subliniază că toţi cetăţenii americani, indiferent de opiniile lor în conflictul dintre Israel şi Palestina, „ar trebui să înţeleagă că ameninţarea drepturilor cetăţenilor ce susţin cauza palestiniană se poate dovedi a fi doar începutul unei politici autoritate”.

Artistul britanic subliniază faptul că a criminaliza un boicot reprezintă un act ne-american şi anti-democratic, dat fiind faptul că această formă de protest nonviolentă a fost acceptată din totdeauna în Statele Unite, amintind de mişcarea istorică pentru drepturile civile a minorităţii de culoare. Şi mai recent, Waters aduce ca exemplu boicotul îndreptat împotriva statului american Carolina de Nord, după ce autorităţile locale au votat o serie de legi ce limitează protecţia legală de care beneficiau membrii minorităţilor LGBT. „Numeroşi artişti, inclusiv Bruce Springsteen, au refuzat să ţină concerte în acest stat, iar corporaţii importante şi-au anulat investiţiile planificate în Carolina de Nord. Vocea boicotului pentru susţinerea drepturilor şi libertăţilor civile a fost auzită iar legea a fost abrogată”, a argumentat Roger Waters.

În contextul acestui ultim exemplu, artistul britanic îi acuză de ipocrizie pe legislatorii americani, în special pe liderii democraţi progresişti ce au susţinut acest boicot la adresa statului Carolina de Nord, afirmând că şi unii şi alţii nu militează decât pentru egalitatea în drepturi.

Artistul britanic aduce în discuţie o serie de presiuni exercitate asupra sa, cum ar fi interzicerea unui grup de copii să apară pe scenă în cadrul concertelor sale din turneul The Wall, catalogându-le drept o recunoaştere a puterii pe care arta o are de a schimba conştiinţa oamenilor, şi a „rolului pe care artiştii l-au jucat în mişcarea pentru drepturile civile în SUA şi împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud”.

În concluzie, Waters îndeamnă forumul legislativ al SUA să apere dreptul la liberă exprimare al tuturor americanilor şi „să ia o poziţie de partea dreptăţii prin susţinerea drepturilor egale pentru toate persoanele, indiferent de originea etnică sau religia acestora”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite