Surse de presă ruseşti: Roman Abramovici a fost arestat în SUA. Purtătorul său de cuvânt neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Abramovici a fost arestat în Statele Unite chiar de către FBI, potrivit unui post rusesc de televiziune
Roman Abramovici a fost arestat în Statele Unite chiar de către FBI, potrivit unui post rusesc de televiziune

Miliardarul rus Roman Abramovici, patronul echipei britanice de fotbal Chelsea, a fost arestat în Statele Unite, potrivit unui post de televiziune din Rusia. Avocatul şi purtătorul de cuvânt ai lui Abramovici infirmă însă informaţia, fără a da mai multe detalii. Abramovici este unul dintre cei mai notorii oligarhi ruşi, care s-a îmbgăţit în timpul privatizărilor controversate din Rusia din anii 1990.

UPDATE 16.33 Contactaţi de jurnaliştii cotidianului britanic „The Guardian”, reprezentanţii FBI au negat informaţia şi au spus că nu au reţinut pe nimeni cu numele de Roman Abramovici. 

UPDATE 16.22 Purtătorul de cuvânt al lui Abramovici a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că Abramovici se află în SUA, într-o staţiune, însă nu este arestat sau reţinut de autorităţi. 

UPDATE 16.01 Avocatul lui Roman Abramovici infirmă zvonurile pentru presa rusă. Acesta spune să miliardarul nu este arestat în SUA. 

Conform postului rus Rbc-Tv, reţinerea, pusă în aplicare de Biroul Federal american de Investigaţii (FBI), ar putea avea legătură cu moartea lui Boris Berezovski sau cu afacerile lui Abramovici.

Abramovici ar fi fost reţinut chiar de către FBI, potrivit postului rusesc de televiziune RBC. „Russia Today” a preluat informaţia conform căreia Abramovici a fost reţinut de către FBI. 

Jurnaliştii „Russian Market” au scris pe Twitter că Abramovici nu este arestat, citând fără a numi un purtător de cuvânt al miliardarului rus. 

Potrivit ediţiei din martie 2013 a topului celor mai bogaţi oameni din lume, realizat de publicaţia americană „Forbes”, Abramovici are o avere de 10,2 miliarde de dolari. 

Oligarhul ocupă astfel locul 13 în rândul celor mai bogaţi ruşi şi poziţia 107 în clasamentul mondial. 


Abramovici s-a născut în 1966, în localitatea Saratov şi a fost crescut de bunicii din partea mamei, după ce părinţii săi au murit când el avea numai patru ani. 

Bani a început să facă din armată, când s-a înţeles cu şoferii din unitate, cărora le dădea alimente pentru benzină, pe care o vindea ofiţerilor, potrivit pravda.ru. După ce şi-a terminat stagiul militar a fost comerciant de stradă şi mecanic la o fabrică. Anii '90 l-au găsit în postura de mic antreprenor, cu mai multe afaceri, printre care o fabrică de jucării şi o cooperativă de piese auto. 

În 1995 a cumpărat, alături de Boris Berezovski (un apropiat al fostului preşedinte rus Boris Elţîn), compania petrolieră Sibneft cu 250 de milioane de dolari. Zece ani mai târziu, a vândut-o gigantului energetic Gazprom pentru 13 miliarde de dolari. 

Venirea lui Putin la putere nu l-a afectat, aşa cum s-a întâmplat în cazul miliardarilor Mikhail Hodorkovski (care a fost închis şi se află în detenţie şi acum) şi Boris Berezovski şi Vladimir Gusinski, care au părăsit Rusia după alegeri. 

A avut afaceri în telecomunicaţii, deţinând acţiuni la canalul de televiziune ORT (vîndute ulterior către Aeroflot şi Rusal - cel mai mare producător de aluminiu din lume).

Cariera politică

În 1999, a fost ales deputat în Duma Regiunii Ciukotka (în Rusia, Duma este camera inferioară a Parlamentului). În 2000, Abramovici a devenit guvernatorul regiunii Ciukotka, foarte întinsă (dublă faţă de teritoriul Germaniei) şi foarte săracă. 

În 2008, preşedintele Dmitri Medvedev i-a acceptat demisia din această funcţie, după ce Putin refuzase acest lucru în timpul ultimului său mandat de lider de stat. La începutul lunii ianuarie, el şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în Duma Regiunii Ciukotka. Între 2003 şi 2005, „Finance" l-a desemnat pe Abramovici drept cel mai bogat rus. Topul din acest an va fi publicat pe 14 februarie. Cei care l-au realizat au anunţat că numărul miliardarilor ruşi a crescut anul trecut la 114, de la 77 în 2009.

Averile cumulate ale primilor zece clasaţi se ridică la 182 de miliarde de dolari, suma fiind cu o treime mai mare decât cea precedentă. În ciuda creşterii, valoarea nu se apropie de recordul stabilit în 2007 (221 de miliarde de dolari), informează „Russia Today". În top nu au intrat persoane cu averi mai mici de 160 de miliarde de dolari, potrivit „The Moscow Times".  

Afacerea Sibneft

Abramovici şi Boris Berezovski au cumpărat Sibneft prin intermediul programului guvernamental „împrumuturi contra acţiuni", când cei care împrumutau bani Executivului de la Moscova primeau în schimb pachete de acţiuni la companii de stat. Dacă datoria nu era achitată, oamenii de afaceri puteau vinde participaţiile, însă majoritatea le‑au păstrat.

Boris Berezovski, cu care Roman Abramovici s-a judecat timp de mai mulţi ani în Marea Britanie, a fost găsit mort, sâmbătă. Berezovski trăia, din anul 2000, în Marea Britanie, unde primise azil pe motive de persecutare politică. 

De la vânzător de autoturisme până la un „păpuşarul” de la Kremlin, apoi oligarh rus devenit beneficiar de azil pe motiv de persecutare politică, Boris Berezovski a trăit vremuri interesante. Miliardarul rus trăia în exil, în Marea Britanie, din anul 2000 şi a murit, sâmbătă, la 67 de ani, în circumstanţe cel puţin la fel de controversate. A fost găsit fără viaţă într-o cadă de unul dintre agenţii săi de pază. 

Berezovski a terminat un liceu specializat în prelucrarea lemnului, apoi s-a licenţiat în fizică şi matematică, câştigând chiar un loc în prestigioasa Academie de Ştiinţe a Rusiei. 

Precum toţi marii miliardari ruşi, s-a aflat la locul potrivit, la timpul potrivit: Rusia anilor `90, când fiecare privatizare dădea naştere unui nou magnat. Manevrele pe care le-a făcut şi sforile pe care le-a tras i-au adus porecla de Rasputin al erei moderne. În plus, faptul că a supravieţuit cel puţin unei tentative de asasinat, în 1994 – în urma căreia şoferul lui a murit prin decapitare – nu face decât să contribuie la asemănarea miliardarului cu Grigori Rasputin. Apoi, susţine el, poliţia britanică l-a avertizat, în 2007, că există un complot pentru asasinarea sa. 

Un oponent înfocat al comunismului

Banii, în jur de trei miliarde de dolari la momentul morţii, i-au dat putere şi au reuşit chiar să distragă atenţia de la faptul că Berezovski a fost mereu un oponent înfocat şi deschis al comunismului. Poziţia i-a atras însă şi duşmani sus-puşi. Dintre aceştia, cel mai important şi, după spusele lui Berezovski, cel mai periculos, a fost Vladimir Putin, pe care oligarhul l-ar fi ajutat să ajungă la putere. 

Este considerat salvatorul carierei politice a lui Boris Elţîn şi un adevărat mentor al lui Putin, pe care l-ar fi „cizelat”, cu ajutorul banilor şi a influnţei media, dintr-un fost ofiţer KGB în politicianul abil aflat şi acum în fruntea Rusiei. 

Asasinat sau sinucidere?

„Inexplicată” este termenul folosit încă de poliţia britanică pentru a descrie moartea lui Berezovski. Autorităţile nu scot din calcul, în acest moment, nici o tentativă reuşită de asasinat, dar nici varianta unei sinucideri. Duminică dimineaţă, drumurile către reşedinţa lui Berezovski din oraşul Ascot, aflat la 40 de kilometri de Londra, au fost blocate.

Autorităţile se temeau de eventualitatea unui pericol chimic. Un grup de specialişti în urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare au inspectat casa în care a locuit şi în care a fost găsit mort Berezovski. Anchetatorii nu au găsit însă nimic suspect, a anunţat poliţia printr-un comunicat. 

„Mi-am pierdut scopul vieţii”

Varianta sinuciderii pare însă a prinde tot mai mult teren, după ce un jurnalist ediţiei ruseşti a revistei „Forbes” a publicat fragmente din interviul pe care i l-a luat lui Berezovski cu mai puţin de 48 de ore înainte ca acesta să fie găsit mort. „Mi-am pierdut scopul vieţii... nu există niciun scop sau vreun înţeles în viaţa mea. Nu vreau să mă implic în politică. Nu ştiu ce să fac. Am 67 de ani. Şi nu ştiu ce-ar trebui să fac de-acum înainte”, i-ar fi spus miliardarul jurnalistului cu care s-a întâlnit vineri, la restaurantul hotelului Four Seasons, aflat pe prestigioasa Park Lane din capitala britanică. 

Aceeaşi soartă cu Litvinenko

Faptul că autorităţile s-au temut de un eventual asasinat prin expunere prelungită la substanţe toxice sau radiaţii este justificat şi prin felul în care a murit Alexander Litvinenko, un bun prieten şi susţinător al lui Berezovski. Exact ca şi acesta, Litvinenko a primit azil politic în Marea Britanie. Au existat chiar speculaţii că acesta a lucrat pentru serviciile de spionaj şi contraspionaj ale britanicilor. Litvinenko s-a îmbolnăvit şi murit în 2006, iar doctorii au identificat cauza ca fiind expunerea acută la substanţe radioactive, iar în trupul său s-au găsit urme de poloniu.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite