Sateliţii de spionaj ai SUA, ameninţaţi de potenţiale arme-laser gigantice ale Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul chinez tip 055 Nanchang FOTO EPA-EFE
Distrugătorul chinez tip 055 Nanchang FOTO EPA-EFE

Sateliţii de spionaj ai SUA ar putea deveni ţintele unor arme-laser de mare putere ale Chinei şi Rusiei după ce spaţiul ar deveni un nou câmp de război, relatează The Sun citând oficiali militari.

Sateliţii folosiţi pentru comunicare, spionaj şi navigaţie sunt unelte esenţiale ale echipamentelor militare ale unei ţări şi ca atare riscă să devină ţintele unor atacuri care să le scoată din funcţiune într-un război viitor ce s-ar propaga în spaţiu.

„E imposibil să supraestimăm importanţa sistemelor din spaţiu pentru securitatea naţională”, a remarcat secretarul forţelor aeriene americane Frank Kendall la cel de-al 36-lea Simpozion pentru Spaţiu ce s-a ţinut la Colorado Springs.

Comandantul-adjunct al U.S. Space Command, general-locotenentul John Shaw a comentat că aceste informaţii despre tehnologii avansate ale rivalilor au stârnit dezbateri în cadrul agenţiei sale despre ideea unei „doctrine a luptelor duse în spaţiu”. El a adăugat că în eventualitatea unui atac „pot fi luate măsurile adecvate”.

Potrivit Space News citat de The Sun, liderii militari văd în această posibilitate unul din scenariile care ar putea duce la escaladarea conflictului între naţiuni rivale, mai ales că Rusia şi China lucrează la dezvoltarea unor arme puternice anti-satelit.

Mareşalul-şef al Forţelor Aeriene britanice Sir Mike Wigston a declarat în iulie pentru Telegraph că Moscova şi Beijingul se angajează în „activităţi periculoase” operându-şi în mod cotidian sateliţii în „proximitatea strânsă” a altor sateliţi, dovedind un comportament „nesăbuit” ce poate fi văzut „de câteva ori pe an”.

El a precizat că Rusia a trimis sateliţi „ce prezintă caracterstici de armă şi care practică manevre ce nu pot fi interpretate decât ca acţiuni deliberate în vederea distrugerii altor sateliţi”.

Totodată, China a continuat „să dezvolte tehnologie anti-satelit care merge de la rachete la lasere ‘dazzler’ (care scot din funcţiune senzorii-n.red), bruiaj electronic şi hărţuire fizică a celorlalţi sateliţi”.

De altfel, China a efectuat teste periculoase asupra „propriilor sateliţi redundanţi” care s-au dovedit de succes, a precizat acesta, avertizând:„Pesemne că un conflict viitor nu va izbucni în spaţiu, dar nu mă îndoiesc că se va extinde rapid în spaţiu, şi va fi pierdut sau câştigat în spaţiu. Dacă nu anticipăm şi nu ne pregătim pentru el azi, ne va prinde descoperiţi”.

Potrivit unui raport din 2017, China lucrează la arme-laser încă din anii 1960.

Potrivit centrului de reflecţie în domeniul securităţii Centrul internaţional de evaluare şi strategie (SUA), China ar putea avea o armă-laser care să ţintească în spaţiu în circa un deceniu.

Experţii în domeniu au avertizat asupra unor lasere gigantice capabile să invalideze sateliţii americani şi să orbească trupele SUA într-un război.

Multiple rapoarte ale Pentagonului şi ale agenţiilor de informaţii au avertizat asupra potenţialului unor asemenea arme despre care unele surse spun că sunt deja o realitate.

Documentarele Amazon Prime „China vs USA: Empires at War” (2019) au dezvăluit faptul că ar exista asemenea sisteme de arme care să scoată din joc sistemele de comunicaţii şi navigaţie de pe vasele de luptă americane.

„Armata chineză a dezvoltat un sistem cu ajutorul căruia să-i orbească pe americani. Nu este SF, ci tehnologii deja în uz”, se arată în seria de documentare.

Global News citează un raport al Pentagonului care ar fi stat la baza creării Forţei Spaţiale de către Donald Trump.

„China şi Rusia, competitorii noştri strategici dezvoltă capacităţi spaţiale de luptă pentru neutralizarea celor americane în cazul unui conflict”, se arată în raport. Acesta arată că aceste două ţări lucrează la tehnologii pentru arme energetice anti-sateliţi. Este  evaluarea ameninţărilor de securitate la nivel global furnizată în 2017 de către directorul Informaţiilor Naţionale Dan Coats.

„SUA se bazează pe sateliţi pentru controlul întregii reţele de comunicaţii, ceea ce este o slăbiciune. Dependenţa asta mă duce cu gândul la legenda greacă a lui Ahile, un erou invincibil cu excepţia călcâiului. Sateliţii sunt călcâiul lui Ahile al SUA”, a comentat pentru publicaţia Express Wan Xiangsui, strateg militar al Armatei Populare de Eliberare.

În aprilie, China a dezvăluit lumii un nou distrugător ce poate lovi rachetele balistice şi sateliţi.

Al doilea după distrugătorul american al US Navy din clasa Zumwalt, distrugătorul chinez de tip 055, lung de 180 de metri dispune de 112 celule de lansare verticală de rachete şi poate lansa rachete suprafaţă-aer, anti-navă, anti-submarin, ca şi de atac terestru. Echipat cu o punte de aterizare şi un hangar, poate susţine 2 elicoptere astfel încât să poată efectua atacuri din orice unghi.

Înregistrările de la testele sistemului S-500 Prometeu au dezvăluit o armă de temut despre care Rusia susţine că poate doborî rachetele hipersonice din vecinătatea Pământului.

Un clip publicat recent a anunţat un test de succes al unui protop al sistemului S-500,  un sistem de apărare suprafaţă-aer conceput să doboare aparate de zbor şi rachete la o altitudine de circa 200 de kilometri. Astfel în raza lui intră rachetele balistice şi sateliţii de pe orbita joasă a Pământului.

Noua rachetă 77N6-N ar fi capabilă să lovească o ţintă deplasându-se cu o viteză de circa 17.702 de kilometri pe oră în timp ce ar fi ghidată de un sistem radar avansat de la sol.

„Sistemul de apărare antiaeriană S-500 este capabil să distrugă armele hipersonice toate felurile, inclusiv în spaţiul apropiat, pe lângă ţintele aerodinamice şi balistice, ceea ce ne permite afirmăm cu convingere că acest sistem este unic”, a spus cu mândrie maior-generalul Serghei Babakov, comandantul  trupelor de apărare anti-rachete ale Rusiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite