Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SCHIMBĂ ROMÂNIA: Un român vrea să revoluţioneze modul în care ne ajutăm semenii

35
16 Mar 2013 00:25:36
Mircea Goia
Singularity University
Singularity University

Un miliard de turişti au călătorit de-a lungul şi latul planetei în 2012. Fiecare turist care călătoreşte cu avionul are, în general, dreptul la 20-30 kg de bagaj de călătorie. Un român are o propunere interesantă: ce ar fi dacă unii din aceşti turişti ar dona 1-2 kg din capacitatea bagajului lor  pentru o cauză nobilă ?

 Cum ar fi dacă o parte din aceşti turişti ar dona acele 1-2 kg capacitate din bagajul lor şi ar folosi aceasta în transportul unor materiale necesare altor oameni în alte părţi de lume pe bază de voluntariat?  

 Unii oameni au nevoie de o carte, de nişte medicamente, haine, etc. iar alţi oameni au capacitatea de a dona aceste lucruri dar de multe ori costul de transport dintr-o parte în alta a lumii depăşeşte valoarea obiectelor. 
 Ca un exemplu, trimiterea unui kilogram din Londra către Cambodgia folosind Fedex costă aproximativ $150. Dar probabil sunt turişti care pleacă din Londra să viziteze Cambodgia. De ce nu ar prelua ei, voluntar, kilogramul asta şi să-l transporte acolo la cine are nevoie? 
  
 Alexandru Celac, românul care are această idee, şi care se va ocupa de partea logistică a proiectului. 
  
 Iniţiativa lui Alexandru, absolvent al Singularity University, este lăudată de unii oameni cunoscuţi cum e Peter Diamandis, co-fondator al Space Adventures, iniţiator al X Prize Foundation, co-fondator al Planetary Resources, editorul senior al Wired Kevin Kelly  dar şi de ambasadorul ONU Simona Miculescu
 
 Genul de serviciu pe care-l propune Alexandru, aşa numitul peer-to-peer, nu e pe de-a întregul nou. Sunt deja servicii de acest gen pe piaţă cum ar fi TaskRabbit (servicii generale), Uber sau Getaround (amândouă servicii de taxi) în care oameni care au ceva timp liber şi vor să câştige un ban îşi oferă serviciile celor care o cer. Billion Books va fi non-profit şi deci benevol, cei care îşi oferă serviciile de transport neurmarind câştigul. 
Un alt exemplu asemanator cu Billion Books (peer-to-peer services si non-profit) este Couchsurfing: http://www.youtube.com/watch?v=dlJbP2MkcZI
  
 Pentru ca propunerea lui Alexandru Celac să devină realitate este nevoie de un minimum de $165,000 dolari care vor merge către deschiderea unui oficiu în San Francisco, construirea unui Minimum Viable Product (un produs cu funcţionalitate iniţială minimă), angajarea unei firmei de relaţii publice, şi probabil parteneriat cu o linie aeriană. 
  
 Iar ca aceşti bani să fie donaţi fundaţiei Billion Books, Alexandru a deschis o campanie de donaţii pe site-ul Indiegogo, campanie care se va încheia peste 46 de zile. 
 
 
 
 Am vorbit cu Alexandru pentru Adevărul şi mai jos mi-a răspuns la câteva întrebări. 
 

 Cine eşti, Alexandru Celac? 

  
 Numele meu este Alexandru Celac. Am terminat 3 facultăţi, 2 în România (Drept + Comunicare/Relaţii Publice) şi una în Statele Unite (Singularity University) fiind singurul student român acceptat la această instituţie. (280 studenţi în total, din zeci de ţări) SU este fondată de Google şi NASA şi este situată în NASA Ames în inima Silicon Valley. 
 www.singularityu.org 
  
  

 Cum ţi-a venit ideea pentru Billion Books? Cine îţi sunt colaboratorii? 

  
 Idea mi-a venit în cadrul SU, unde am fost educaţi să identificăm probleme/soluţii globale care să poată afecta pozitiv 1 miliard de persoane. Kevin Kelly ( care ne-a fost şi profesor) spune că nu trebuie să ne mai uităm după probleme ci după oportunităţi. 1 miliard de turişti sînt o mare oportunitate deci care trebuie folosită pentru binele comun. Sîntem un network de câteva sute de alumni de pe toată continentele. Până acum am lucrat cu prietena mea Mădălina Cristanovici (psihiatru şi psihoterapeut). 
 

 Cum plănuieşti să popularizezi proiectul în aşa fel încât mai multă lume să afle de el? 

  
 Constat că presa (Wired, Big Think, Adevărul şi sper şi alte publicaţii) e interesată de subiect şi intrigată de idee, deci pe lângă o prezenţa consistentă în presă luăm în calcul printre altele producerea unui scurt filmuleţ care să se răspandească viral şi al cărui narativ să sensibilizeze pe cei în cauza. ca: http://www.youtube.com/watch?v=oJLqyuxm96k
 Există şi specialişti în neuromarketing care ne pot ajuta. 
  

 Care-ţi sunt planurile de viitor? 

  
 Să fac ca Billion Books să devină o mişcare globală şi să ajute la salvarea unor vieţi. 
  
 Dacă doriţi să vă implicaţi atunci o puteţi face vizitând pagina deschisă pe site-ul Indiegogo (site care este o platformă de donaţii online). 
 De asemenea, vizitând pagina proprie a proiectului şi dând Share pe Facebook şi Twitter poate ajuta.  
"Billion Books Baby is a Brilliant, really big idea! This is yet another way for the crowd to transform the world. I wish I had thought of it!"
--Peter H. Diamandis, Exec Chairman - Singularity University, CEO - X PRIZE

 

"What a generous and creative idea! Worth a billion kudos! Good luck in implementing and transforming it into inspiring reality!"
--Simona Miculescu - Ambassador at United Nations
 
"Great idea. It would be cool to have a country by country list of what was most needed and where to deliver it."
--Kevin Kelly - Senior Maverick at Wired

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Rita Dumbravescu
16.03.2013, 18:46:25

Pai cand esti american si ai bani destui pt mancare , vacante , tratamente ......atunci te gandesti cum sa ajuti si pe altii din Cambogia. Nu e cazul romanilor care se chinuie sa lucreze prin Europa .......si care nu circula cu avionul ci cu microbuzul de 16 locuri,desi sunt 20 la numar ,din Spania , Italia, Germania ....

+1 (9 voturi)
Mircea Goia
16.03.2013, 19:43:08

Exemplul cu Cambodgia era doar un exemplu. Oricine de oriunde poate fi ajutat, inclusiv din Romania. Si circula si romani cu avionul, nu suntem chiar atat de saraci.

+1 (7 voturi)
Paun Al
16.03.2013, 19:55:07

Orice ajutor dat celorlalti este binevenit . Indiferent cine-l face.De ce sa mai cautam noduri in papura?

+6 (12 voturi)
Sacha Durand
16.03.2013, 20:50:31

Mda !" Exceptionala" minte care s-a gandit la asa ceva ! Individul n-a inventat nimic...s-a inspirat de la altii (vezi presedintele Chirac )...Oare DE CE nu solicita pe figurantii din Forbes ? sau pe cei ce-si ascund averile colosale prin paradisuri fiscale ? Initiativa de tot penibilul...si articol de toata jena ! P.S. Banuiesc ca diferenta de "opinii" nu va face ca acest comment LIBER sa dispara in ceata !

-7 (13 voturi)
Mircea Goia
16.03.2013, 21:12:15

Nu intra in defensiva degeaba (remarca cu commentul liber). E normal sa existe sceptici, unde te incadrezi si tu. Doar ca tu o dai in balarii. Ce treaba au averile din paradisurile fiscale cu ceea ce spun eu in articol si ceea ce face el? El solicita pe cine vrea, si daca vrea sa solicite lumea obisnuita si nu pe cei bogati, care e problema ta? Poate nu stii ce inseamna crowdfunding. Nici conceptul asta nu e nou.

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările