Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Secretarul de Stat Pompeo spune că Hong Kong nu se mai califică pentru statut special, aşa cum era în timpul administrării britanice

3
28 May 2020 06:47:27
Autor: News.ro
Deşi a fost anunţată de Mike Pompeo, decizia de a retrage privilegiile economice americane de care se bucură în prezent Hong Kongul revine preşedintelui Donald Trump. FOTO EPA
Deşi a fost anunţată de Mike Pompeo, decizia de a retrage privilegiile economice americane de care se bucură în prezent Hong Kongul revine preşedintelui Donald Trump. FOTO EPA

Secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat miercuri în Congresul SUA că Hong Kongul nu se mai califică pentru statul economic special în conformitate cu legislaţia americană, aşa cum era în timpul administrării britanice, fiind posibil ca această afirmaţie să reprezinte o lovitură pentru statutul său de centru financiar major, transmite Reuters.

Declaraţia făcută de Pompeo în Congres a avut loc după anunţarea de către China a unui proiect de lege privind securitatea naţională referitor la Hong  Kong, din cauza noilor tuburări din teritoriu, poliţia trăgând gaze lacrimogene şi cu tunuri de apă.
 
Decizia de a retrage parţial sau total privilegiile economice americane de care se bucură în prezent Hong Kongul revine preşedintelui Donald Trump.
 
Pompeo nu a făcut recomandări de măsuri în urma declaraţiei sale, dar persoane apropiate situaţiei au declarat că administraţia Trump analizează suspendarea tarifelor preferenţiale pentru exporturile în Statele Unite, în cadrul reacţiei la planul Chinei.
 
Trump ar mai putea opta pentru sancţiuni punctuale, împotriva unor oficiali chinezi, entităţi guvernamentale şi companii implicate în aplicarea noii legi, potrivit unei surse.
 

Washingtonul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, pe care Beijingul a refuzat-o

 
Statele Unite au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China a refuzat, potrivit unor surse diplomatice, menţionate AFP.
 
Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a notat că solicitarea Statelor Unite este „lipsită de fundament", într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară. „Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei şi nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate", a menţionat el.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sorin Constantin
28.05.2020, 07:55:57

Oare ce înseamnă ,,statut special" ?

-1 (1 vot)
Cel Mare Scarambeu
28.05.2020, 09:57:22

Te vedem eu Trumpule cand o sa te rogi de chinezi sa va acorde statutul de Natiunea cea mai favorizata.Asta dupa ce terminate de ingropat mortii aia.

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
28.05.2020, 11:08:26

Pompi si Donald sunt foarte preocupati de drepturile si libertatea locuitorilor Honk-Kong ! Dar despre hotiile criminalilor israelieni in Palestina, nu spuneti nimic ? Nici o reuniune de urgenta la ONU ? Ah uitasem ... a fost convocata una, dar voi ati blocat-o.

+1 (3 voturi)