Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Secretarul Justiţiei Bill Barr a numit un procuror special care să examineze ancheta rusă a lui Robert Mueller

13
2 Dec 2020 12:03:39
Autor: News.ro
Robert Mueller, procurorul care a efectuat ancheta rusă FOTO Arhivă
Robert Mueller, procurorul care a efectuat ancheta rusă FOTO Arhivă

Departamentul american al Justiţiei a dezvăluit că a numit un procuror special independent care să continue să ancheteze cu privire la gestionarea investigaţiilor efectuate din 2016 şi până în 2018 cu privire la o eventuală complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă şi instalarea lui Joe Biden, la 20 ianuarie, relatează AFP.

Secretarul Justiţiei Bill Barr l-a desemnat pe procurorul federal John Durham în acest post, să ancheteze cu privire la anchetatori - între care s-ar putea afla fostul director al poliţiei federale (FBI) James Comey şi fostul procuror special Robert Mueller.

John Durham desfăşura deja o anchetă în dosar în mandatul lui Bill Barr, însă numirea sa procuror special îi va permite să continue investigaţiile după instalarea unui nou secretar al Justiţiei, în urma plecării lui Donald Trump şi instalării la Casa Albă a lui Joe Biden, la 20 ianuarie.

Este dificil, din punct de vedere politic, ca succesorul sau succesoarea lui Barr să pună capăt activităţii lui John Durham.

„Vânătoare de vrăjitoare”

Bill Barr a făcut această numire la 19 octombrie - însă se pare că nu a anunţat-o pentru a nu influenţa alegerie prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Actualul secretar al Justiţiei l-a ales pe John Durham, în aprilie 2019, să ancheteze cu privire la acuzaţii - formulate în principal de către Donald Trump -, potrivit cărora ancheta rusă a fost o ”vânătoare de vrăjitoare” care viza să-i saboteze administraţia.

Însă, până în prezent, John Durham a întocmit doar un singur dosar - împotriva avocatului FBI care a modificat un e-mail în documente de puse în vederea obţinerii autorizaţiei de a pune un membru al echipei de campanie din 2016 a lui Donald Trump sub ascultare.

Atunci când l-a numit pe John Durham la 19 octombrie, Bill Barr anunţa că ancheta acestuia „s-a transformat în anchetă penală, care rămâne în curs”.

Ancheta FBI a fost lansată în iulie 2016, iar cea a lui Robert Mueller a început în mai 2017.

Ambele anchete s-au concentrat, în paralel, asupra unei piratări ruse şi manipulării pe reţele de socializare în favoarea lui Donald Trump, în alegerile din 2016 şi asupra unor contacte între echipa de campnaie de atunci a miliardarului republican şi Moscova.

Şase membri ai anturajului lui Trump, mai mult sau mai puţin apropiaţi acestuia, au fost inculpaţi sau condamnaţi în urma anchetei ruse.

Robert Mueller nu a găsit probe cu privire la o complicitate penală între Rusia şi echipa de campanie din 2016 a locatarului Casei Albe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

gyll
2.12.2020, 12:17:28

Hahaha, Barr o să o ia în freză cu un par. Adică încercau să pună presiune pe cei care ancheta speța.

+1 (3 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
2.12.2020, 14:49:32

Nici vorba de "presiune pe cei care ancheta speta"! Va fi o ancheta clara, care sa descurce lucrurile. Exista probe solide pentru inscenarea amestecului Rusiei in alegerile din 2016, in favoarea lui Trump, inscenare facuta de stafful lui Hillary Clinton, cu aprobarea acesteia, cu stiinta lui Obama, cu ajutorul unor agenti FBI si cu angajarea agentului englez Christopher Steele, de fapt si agent rus. Un individ din FBI, avocatul Kevin E. Clinesmith, a si fost judecat si pedepsit, pentru ca a falsificat e-mailuri, ca sa iasa cum a fost planificat. Este foarte posibil sa urmeze si altii din cei implicati in aceasta murdara afacere. Ar fi bine sa se ajunga pana la varf, la Hillary Clinton!

-7 (11 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
2.12.2020, 15:17:12

Cineva o iubeste aici pe Hillary Clinton, ca atare a pus un minus :)))))

-5 (9 voturi)
mocanu gheorghe
2.12.2020, 18:39:31

Tovarasul Giurgiefleacu,nu fii modest ai o gramada de "minus-uri"si nici un "plus".Tare ma tem ca o sa fie un pic.invers.Robert Mueller,"nu a gasit probe cu privire la o complicitate penala intre Rusia si echipa de campanie a lui Trump".Nu le-a gasit,dar asta nu inseamna ca nu sunt.S-ar putea ca John Durham sa le gaseasca.Sa nu fie ca in Wisconsin cand Trumpanzeul a platit 3 mil.pt.renumararea partiala a voturilor,numai ca sa-i mai "dea" 87 de voturi lui Biden.Ha,ha,ha.....

+9 (13 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
2.12.2020, 19:00:57

''Ancheta rusa'' nu a gasit nici o legatura intre Echipa Trump si rusi, desi anchetatorii au fost fanatici democrati, insa asta a uitat incercarea de ziarist sa mentioneze, cum a uitat sa mentioneze ca cei acuzati in urma ''anchetei ruse'' au fost gasiti vinovati pt cu totul alte povesti din trecut, fara legatura cu campania Trump.

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările