Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Senatul american l-a confirmat în funcţia de secretar de Stat pe Rex Tillerson

2
1 Feb 2017 22:28:23
Autor: News.ro
Rex Tillerson FOTO EPA
Rex Tillerson FOTO EPA

Senatul american l-a confirmat miercuri în funcţia de secretar de Stat pe Rex Tillerson, ceea ce îl plasează pe fostul director din industria petrolieră la conducerea a ceea ce preşedintele Donald Trump a promis că va fi o politică externă ce va „pune America pe primul plan”, anunţă Washington Post.

Cincizeci şi şase de senatori au votat pentru confirmarea în funcţie a oficialului, iar 43 împotrivă.

Tillerson îşi asumă poziţia într-o perioadă haotică pentru administraţie, ce s-a îndepărtat radical de politicile de securitate naţională şi de politică externă impuse de Barack Obama.

Departamentul de Stat are un rol central în programele privind refugiaţii şi imigraţia, aflate în centurl atenţiei după ce Trump a semnat un ordin executiv prin care a suspendat primirea de solicitanţi de azil şi călătoriile cetăţenilor din şapte ţări musulmane.

Tillerson a fost criticat pe parcursul audierilor că are o poziţie prea blândă faţă de Rusia. El l-a cunoscut pe Vladimir Putin când era om de afaceri.

Însă de atunci, el a criticat Moscova pentru anexarea Crimeei, în 2014. Cu toate acestea, a evitat, în cursul audierilor, să îl numească pe Putin “criminal de război” pentru acţiunile din Siria, aşa cum i-au sugerat membrii Comisiei

Tillerson, în vârstă de 64 de ani, şi-a petrecut întreaga carieră la Exxon Mobil Corp, al cărei preşedinte şi CEO a devenit în 2006. Un inginer civil, acest texan a intrat în cea mai mare companie în domeniul energetic în 1975 şi a condus unele dintre operaţiunile acesteia în Statele Unite, Yemen, Thailanda şi Rusia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Goicea Niculae
1.02.2017, 22:52:40

Tillerson ,a primit cea mai mare distincție acordate unei persoane civile ,din partea Rusiei. Alegerea sa ca secretar de stat ,este un semnal clar din partea lui Trump ,ca de acum încolo .relatiile dintre SUA si Rusia ,vor intra pe fagasul prieteniei, respectului reciproc recum si al unei colaborari active in rezolvarea problemelor internaționale. Sancțiunile impotriva Rusiei vor fi anulate ,iar guvernul fascist de la Kiev isi trăiește ultimele zile. Rusofobii sa-si pregătească bocceluța pentru Siberia si sa nu uite sa ia cu ei ulei de baie si msi ales multă vaselină ca sa le fie suferința ușoară.

Peppe Roni_
2.02.2017, 01:23:58

Goicea ne arată că încă mai stăpânește limba de lemn. Noi și mărețe realizări, tovarăși!

Modifică Setările