Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Senatul american l-a confirmat pe John Sullivan în funcţia de ambasador al Statelor Unite în Rusia

2
13 Dec 2019 07:27:39
Autor: News.ro
Sullivan este noul ambasador SUA în Rusia(News.ro)
Sullivan este noul ambasador SUA în Rusia(News.ro)

Senatul american l-a confirmat joi pe John Sullivan în funcţia de ambasador al Statelor Unite în Rusia, la propunerea preşedintelui Donald Trump, într-o perioadă de relaţii tensionate între Washington şi Moscova, transmite Reuters.

Sullivan, avocat care a lucrat în administraţii republicane precedente, înainte de a deveni secretar de Stat adjunct în 2017, îl va înlocui pe Jon Huntsman, care a demisionat în august, după doi ani în funcţie, pe fondul speculaţiilor că va candida la funcţia de guvernator al statului Utah.

Sullivan va fi cel mai important diplomat american în Rusia într-o perioadă deosebit de dificilă în relaţiile bilaterale, care este tensionată de o serie de dezacorduri legate de Ucraina, războiul civil din Siria şi influenţa Iranului în Orientul Mijlociu, pe lângă acuzaţiile legate de amestecul Rusiei în alegerile americane.

Moscova neagă acuzaţiile.

Relaţiile înfloritoare ale Rusiei cu China sunt o altă sursă de îngrijorare pentru politicienii americani.

Confirmarea în funcţie a lui Sullivan survine într-o perioadă critică a preşedinţiei lui Trump, care este zguduită de investigaţia pentru demitere, în care democraţii îl acuză că a abuzat de funcţie pentru a încerca să oblige Ucraina să îl investigheze pe rivalul său politic Joe Biden.

Fostul vicepreşedinte Biden este principalul candidat pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Joi, parlamentarii americani au mai făcut un pas către inculparea lui Trump, membrii unei comisii din Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, dezbătând acuzaţiile oficiale care vor fi trimise plenului Camerei, pentru a fi votate săptămâna viitoare.

Confirmarea lui Sullivan survine vizitei efectuate la Washington în această săptămână de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în timpul căreia s-a întâlnit cu omologul său Mike Pompeo şi cu Trump.

În timpul vizitei au fost reluate acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi dacă ar putea face acest lucru şi în 2020. Trump a avertizat Moscova să nu facă acest lucru, în timpul întâlnirii cu Lavrov, au anunţat Casa Albă şi Pompeo.

Agenţiile americane de informaţii au conchis că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din  2016.

În luna octombrie, Trump l-a nominalizat ca înlocuitor al lui Sullivan pe Stephen Biegun, reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, un veteran respectat al politicii externe. Acesta se bucură de un sprijin larg şi este consideratcă ar fi un secretar de Stat în exerciţiu acceptabil, dacă Pompeo va opta să demisioneze pentru a candida anul viitor pentru un loc în Senat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

spaima vitelor
13.12.2019, 11:11:28

Interesant: un diplomat specializat in comertul cu regiuni lipsite de stabilitate, civilizatie si democratie. Se pare ca Trump nu se dezminte: s-a rugat frumos de Colhozul Iooropian sa nu mai sprijine russia prin comert, insa cum la Bruxelles lumina se pare ca vine de la Moscova, Trump refuza sa fie luat de fraier si va face ce fac toti politrucii europeni: afaceri cu russia in interesul propriei tari...

IonIon Codreanu
13.12.2019, 21:12:20

Nici o grijă, comețul USA cu Rusia este cu totul neglijabil și așa va rămâne.

Modifică Setările