Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Lovitură dură pentru Trump. Senatul SUA a adoptat o rezoluţie care limitează prerogativele sale de a declanşa război împotriva Iranului

17
14 Feb 2020 06:17:16
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Senatul Statelor Unite a adoptat joi o rezoluţie care limitează prerogativele preşedintelui Donald Trump de a declanşa război împotriva Iranului, în urma uciderii unui comandant militar iranian şi a reacţiei de retaliere a Teheranului, de luna trecută, care au provocat temeri privind un conflict regional, transmite Reuters.

Opt dintre senatorii republicani s-au alăturat democraţilor pentru a adopta rezoluţia cu 55 de voturi pentru şi 45 împotrivă.

Măsura prevede că Trump trebuie să retragă trupele americane angajate în ostilităţi cu Iranul, cu excepţia cazului în care Congresul declară război sau adoptă o autorizaţie specifică pentru utilizarea forţei militare.

Trump a promis că va recurge la dreptul de veto şi nu este de aşteptat un sprijin suficient în Senat pentru a atrage o majoritate de două treimi pentru a trece peste acest veto. Republicanii deţin în Senat 53 din 100 de locuri şi rareori votează împotriva preşedintelui.

Oponenţii rezoluţiei afirmă că adoptarea acesteia va da un semnal greşit Teheranului.

”Trebuie să transmitem un mesaj de fermitate, nu de slăbiciune”, a spus senatorul Jim Risch, preşedintele republican al Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat.

Senatorul democrat Tim Kaine, unul dintre principalii susţinători ai rezoluţiei, a contestat afirmaţia, spunând că votul arătă putere şi reflectă importanţa analizării în Congres a deciziei de a desfăşura trupe americane.

”Dacă trebuie să ordonăm tinerilor bărbaţi şi femei în uniformă să îşi rişte vieţile şi sănătatea în război, trebuie să o facem pe baza unor discuţii atente”, a spus acesta.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a adoptat luna trecută o rezoluţie similară, dar există destule diferenţe între versiunea Senatului şi cea a Camerei Reprezentanţilor, care trebuie adoptată din nou de aceasta din urmă, înainte de a ajunge pe biroul preşedintelui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Oscar La Fontaine
14.02.2020, 07:37:38

Jurnaliști de extremă stânga și agramați: RETALIÁ vb. tr. a croi din nou, a modela. (< fr. retailler) .

+1 (5 voturi)
spaima vitelor
14.02.2020, 09:03:06

Comentariu considerat abuziv.

Oscar La Fontaine
14.02.2020, 07:38:44

Dacă președintele are drept de veto, care-i lovitura???

+2 (6 voturi)
spaima vitelor
14.02.2020, 08:48:01

Trump semneaza rezolutia cu DOUA maini :)))))))))))) Mafia globala se chinuie sa atraga SUA intr-un nou razboi, fie Coreea, Iran, Afganistan etc, insa Trump NU VREA razboaie!!! Asta da lovitura pt Trump :))))))))))))))))))))))))))))))))) Felicitari presei pt inteligenta!!!!!!!!!!!!

+1 (5 voturi)
Popa .Basca
14.02.2020, 08:58:50

In SUA exista suficienta experienta democratica pentru a nu-i permite maimutei sa se joace cu briciul cum vrea ea.Ce ne facem cu celelalte cazuri,in care maimuta se poate juca oricand si oricum doreste,cu kalasnikovul,tunul,sabia samd?

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)