Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Senatul SUA a înaintat un proiect de lege privind furnizarea de arme către Ucraina în cadrul programului Lend-Lease

7
21 Jan 2022 05:49:42
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Iniţiativa va contribui la eliminarea obstacolelor din calea furnizării de echipamente militare Ucrainei şi la accelerarea livrării acestora.

Patru senatori americani din partidele Democrat şi Republican au prezentat un proiect de lege privind furnizarea de arme Ucrainei în baza programului Lend-Lease, a anunţat joi de serviciul de presă al unuia dintre autorii propunerii, John Cornyn (republican din Texas).

Iniţiativa îi va permite preşedintelui SUA să încheie un acord de împrumut-închiriere (lend-lease) cu autorităţile ucrainene şi să furnizeze echipamente militare „necesare pentru a proteja civilii vulnerabili de o invazie militară rusă”.

„Legea ne va permite să servim din nou ca un arsenal al democraţiei şi să oferim Ucrainei arme letale împotriva ameninţării ruse la adresa suveranităţii sale”, a argumentat Kornin.

În acelaşi timp, serviciul său de presă a spus că, în cadrul puterilor sale actuale, liderul american „poate oferi utilizarea temporară a mijloacelor defensive partenerilor şi aliaţilor Statelor Unite, dacă acest lucru este în interesul securităţii naţionale a Statele Unite."

„Cu toate acestea, barierele birocratice şi alte restricţii fac aceste competenţe nepractice în actuala criză din Ucraina”, se arată în comunicat. În acelaşi timp, iniţiativa prezentată „ajută la înlăturarea obstacolelor din calea furnizării de arme către Ucraina”, la grăbirea livrării acestora, dar în acelaşi timp „nu creează un nou program”. Proiectul de lege cere, de asemenea, preşedintelui să confirme Congresului că „echipamentul militar furnizat Ucrainei este necesar pentru a proteja populaţia civilă vulnerabilă”.

Potrivit textului iniţiativei, autorităţile „clasifică orice atac cibernetic din partea Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei drept un atac armat al Rusiei”. Lend-Lease va „rămâne în vigoare până când Rusia va reduce numărul de trupe de la graniţa cu Ucraina la nivelul de dinainte de martie 2021”, se arată în comunicat.

Anterior, ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Ryabkov, în urma consultărilor, a declarat că „ameninţarea imaginară a unei invazii a Forţelor Armate Ruse în Ucraina” nu poate fi subiect de negociere în cadrul negocierilor cu Statele Unite. La consultările de la Geneva, partea rusă a explicat că nu are planuri sau intenţii de a „ataca” Ucraina, iar în acest sens, nu există niciun motiv ca SUA să se teamă de un scenariu de escaladare a situaţiei, a explicat el.

Potrivit viceministrului rus, Rusia va continua să desfăşoare exerciţii militare pe teritoriul său, în ciuda tuturor obiecţiilor NATO.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ncita Co
21.01.2022, 07:22:53

crăcănici pregătește pantalonii maro

+1 (5 voturi)
echi
21.01.2022, 09:58:04

Putinici a cazut in groapa ce le-a sapat-o altora si nu stie cum sa iasa din kakao acum! Nu mai are nici o alternativa buna, toate sunt de alea rele.

0 (4 voturi)
echi
21.01.2022, 09:56:29

Trebuie sa-i ajute americanii pe ucrainieni, sa aiba si ei o sansa in fata Maimutzoiului de la Rasarit! Nu ca ne-ar fi dragi ucrainienii, da rusii nici atata!

+1 (3 voturi)
v g
21.01.2022, 10:02:21

Piticul judocan incepe sa culeaga roadele a ceea ce a semanat. Iar asta e doar un inceput firav. Iar in timpul asta, oligarhii afectati direct de prostiile tarului, vor gasi cu siguranta o metoda prin care sa ii puna chelea in bat.

+2 (4 voturi)
Ukraine Strong
21.01.2022, 10:06:11

Putler ... dasvidania !! stii ca asa ii cantau si lui Gorby

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările