Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Senzaţionalele şi foarte gravele afirmaţii ale preşedintelui Donald Trump

100
27 May 2020 12:04:38
Cristian Unteanu
Foto Getty Images
Foto Getty Images

Povestea nu este numai absolut senzaţională, fără precedent în istoria (totuşi foarte bogată) a celor spuse sau făcute vreodată de un preşedinte american în funcţie.

Este şi extrem de gravă deoarece ridică un semn foarte serios de întrebare asupra validităţii, corectitudinii şi relevanţei sistemului de vot prin corespondenţă, atât de larg folosit în SUA şi în întreaga lume.

În fine, afirmaţia că „există ZERO şanse ca votul prin corespondenţă să fie altceva decât fraudulos“ - fără o dovadă, fără o referinţă fie şi generală la informaţii certe verificate de FBI şi transmise Departamentului de Justiţie - nu face decât să ridice un uriaş dubiu asupra rezultatelor tuturor alegerilor din SUA (dar şi din ansamblul lumii libere şi democratice). Ceva mai grav şi care să poată avea implicaţii uriaşe politice eu nu am mai auzit, mai ales că Trump indică posibilitatea unor acţiuni ilegale cum ar fi „tipărirea de buletine false şi semnate ilegal“, asta înainte să-l atace pe guvernatorul Californiei pe care-l acuză că ar distribui buletine de vot către milioane de cetăţeni, indicându-le „cu cine să voteze“. Asta, dacă ştiu bine cum stau lucrurile, nu este numai o infracţiune federală în SUA, ci este un delict dintre cele mai grave şi pedepsit ca atare de către toate sistemele de justiţie ale lumii.


 

 

 

Există ZERO şanse ca buletinele de vot prin corespondenţă să nu fie altceva decât frauduloase...Guvernatorul din California trimite buletine de vot la milioane de persoane. La toate persoanele care trăiesc în acel stat, oricine ar fi sau cum au ajuns acolo, vor primi un asemenea buletin de vot. Această operaţiune va fi urmată de profesionişti care vor spune tuturor acestor oameni, dintre care mulţi nici nu s-au mai gândit mai înainte să voteze, cum anume şi pentru cine să voteze. Va fi vorba despre alegeri trucate. Nu se poate întâmpla asta

 

Delegitimarea pricipiului votului prin corespondenţă este o decizie politică pe care o putem discuta oricând ca parte a pre-campaniilor electorale şi a începutului acţiunilor de diabolizare a adversarilor politici, deveniţi din ce în ce mai mult duşmani care trebui nimiciţi. Numai că, de data asta, este vorba despre acuzaţii cu caracter penal care, în mod normal, ar trebui să ducă la autosesizarea celor de la FBI care să verifice faptele şi să stabilească dimensiunea locală sau naţională a pericolului şi să spună dacă au descoperit existenţa unei intenţii de complot în vedere realizării de acţiuni care să ducă la influenţarea sau modificarea rezultatelor doar în Statul California sau dacă nu cumva este vorba despre o posibilă conspiraţie naţională îndreptată împotriva şanselor lui Trump de a câştiga un nou mandat prezindenţial.

Discuţia degenerează şi devine subiect de relatări ale presei internaţionale în momentul în care cei de la Twitter decid să afişeze un mesaj de atenţie destinat utilizatorilor acestei reţele sociale, semnalând că este vorba despre „informaţii potenţial mincinoase asupra procesului de vot şi rugând pe cei interesaţi să obţină mai multe date pe acest subiect“, aşa cum a declarat un purtător de cuvând al companiei.

Trump reacţionează în stilul impetuos care-i este propriu şi merge cu mult mai departe, acuzând Twitter de „interferenţă în alegerile prezidenţiale“: „spun că declaraţia mea privind votul prin poştă este incorectă, bazându-se pe analiza veridicităţii faptelor făcută de cei de la Ştirile False CNN şi Amazon Washington Post“.


Se deschide acum nu numai discuţia cu profundă relevanţă judiciară (foarte aproape de ancheta privind interferenţele ruseşti), ci şi o bătălie pentru ceea ce înseamnă posibilitatea sau imposibilitatea verificării de către reţelele sociale a acurateţei unei informaţii prin sistemul fact checking, chestiune devenită de mare actualitate după ce Facebook a anunţat decizia sa de a nu verifica veridicitatea spuselor unui om politic, spre deosebire de Twitter care a rezolvat o parte dintre probleme prin interzicerea mesajelor publicitare cu caracter politic, anunţând în plus că va merge până la eliminarea unor mesaje dovedite mincinoase sau provocatoare.

Dacă vă interesază să aprofundaţi problema fraudării votului în SUA, aveţi la finalul articolului o excelentă operaţiune de dezmembrare a mitului creat pe tema respectivă. În rest, să aşteptăm luna noiembrie.

P.S. În rest, oare să fie aceasta o discuţie relevantă şi pentru legislatorii noştri, dacă vor primi un imbold în acest sens atunci când va trebui?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Klaus Ciochannis
27.05.2020, 12:12:36

În timp ce noi murim de grija lui Trump, Schweighoffer ne taie pădurile, Exxon Mobile a vândut zăcămintele din Marea Neagră lui Lukoil, Microsoft încasează sute de milioane de euro pentru licențe inutile, RFF Bank refuză să plătească 300 de milioane de euro la buget, Volkswagen nu plătește nimic pentru frauda cu softurile de la mașini, multinaționalele fentează și merg pe pierderi în România, nu mai suntem capabili nici să producem o amărâtă de mască, trebuie să o luăm din China. Așa, cum e cu Trump?

+14 (48 voturi)
Richard Li
27.05.2020, 12:21:36

Oscar La Fon

-3 (15 voturi)
cloudvick
27.05.2020, 12:13:32

Planeta trebuie sa-l mai suporte inca cateva luni pe acest bufon portocaliu! Totusi vor fi multi consumatori de clor care il vor vota in continuare...

0 (32 voturi)
Lucifer
27.05.2020, 12:17:38

Infatigabilul domn Unteanu nu mai are odihnă, zilnic ne bombardează cu articole anti-SUA şi anti-Trump. Domnule, cine susţine financiar această campanie de presă!?

-5 (31 voturi)
= aceeaşi mizerie
27.05.2020, 13:06:09

L... Tu confunzi SUA cu trîmpitu' ?... În legătură cu articolul, "subiectul" trebuie ignorat, atîta timp cît mai poate să se joace de-a preşedintele... Nu are nici un rost ca atunci cînd "unul" aruncă o piatră în lac "alţii" să se chinuie s-o scoată, mai ales că se cunoaşte că acela are discernămîntul foarte limitat...

-7 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările