Serviciile secrete americane spionează tranzacţiile financiare la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spionajul american era interesat inclusiv de tranzacţiile financiare prin card
Spionajul american era interesat inclusiv de tranzacţiile financiare prin card

Agenţia Naţională pentru Securitate a SUA monitorizează la scară largă la nivel internaţional plăţile, tranzacţiile financiare bancare şi prin card, fiind interesată inclusiv de reţeaua VISA, potrivit publicaţiei germană „Der Spiegel“.

Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) şi-a înfiinţat propria bază de date privind tranzacţiile, pentru a urmări parcursul banilor. Informaţii ale agenţiei de securitate americane, sustrase de fostul contractor Edward Snowden, care a desconspirat şi alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj a tranzacţiilor financiare este derulată printr-o divizie numită "Urmăreşte Banii". Informaţiile sunt introduse ulterior în propria bază de date a NSA, numită "Tracfin" şi care în 2011 conţinea 180 de milioane de înregistrări. Circa 84% din date proveneau de pe urma tranzacţiilor prin card.

Alte documente NSA, din 2010, arată că agenţia vizează pentru supraveghere şi tranzacţiile clienţilor marilor companii de carduri, precum VISA. Analiştii NSA au descris la o conferinţă internă organizată în 2010 cum ar fi căutat cu succes prin reţeaua complexă de tranzacţii a companiei americane pentru a identifica posibilităţi de interceptare.

Obiectivul era obţinerea de acces la tranzacţiile prin VISA din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit uneia dintre prezentările de la reuniunea analiştilor. NSA vroia să strângă, analizeze şi înregistreze date despre tranzacţii, concentrându-se pe anumite regiuni.

Într-un răspuns transmis în urma întrebărilor „Der Spiegel“, un purtător de cuvânt al VISA a exclus posibilitatea să fi fost obţinute date din reţelele operate de companie.

Baza de date "Tracfin" conţine informaţii şi din sistemul SWIFT, folosit de mii de bănci pentru transmiterea în siguranţă de date priovind tranzacţiile. SWIFT a fost identificat ca "ţintă", iar NSA a spionat organizaţia, se arată în doumentele obţinute de Der Spiegel.

Chiar şi angajaţi ai serviciilor de informaţii sunt într-o oarecare măsură îngrijoraţi de spionarea sistemului financiar global, arată un document al agenţiei britanice GCHQ. Documentul tratează din perspectivele juridce ale "informaţiilor financiare", precum şi cooperarea GCHQ cu NSA.

„The Economist“ scrie că utilizatorii de Internet au fost puşi în pericol intenţionat de americani, pentru ca agenţiile de securitate să poată spiona mai uşor. „Sistemele puternic criptate şi implementate în mod corect sunt printre puţinele lucruri pe care se poate baza un utilizator atunci când navighează pe Internet", declara Edward Snowden, colaboratorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), după ce a fugit din SUA.

Potrivit „The Economist“, mesajul său dezvăluie nişte lucruri care ar putea fi catalogate drept şocante de unii oameni. Astfel, se pare că NSA a introdus în mod intenţionat erori în multe programe şi sisteme aparent sigure, pentru a facilita spionajul online. Publicatia subliniază că amploarea programului de urmărire a utilizatorilor de Internet nu este încă suficient cunoscută.

NSA ar fi colaborat cu mai multe companii de software şi distribuitori pentru a crea slabiciuni la astfel de produse, sau pentru a convinge firmele să folosească tehnologia lor, despre care NSA ştie că nu este cea mai sigură.

In acest mod, agentia si-a dezvaluit dualitatea, deoarece pe de o parte ea ar trebui sa impuna standardele de siguranta in mediul online, insa angajatii sai spioneaza utilizatorii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite