Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Startul degringoladei lui Trump. Scenariul premeditat care a aprins fitilul pentru o întreagă naţiune

100
18 Jan 2021 19:44:56
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis
FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis

Începând din noaptea alegerilor şi până în ultimele zile ale mandatului său, Donald Trump este în continuă prăbuşire şi a tras America după el până în punctul în care susţinătorii săi au invadat Capitoliul. Primul episod al unei serii Axios dedicată degringoladei lui Trump, „O minciună premeditată a aprins fitilul”, arată că preşedintele în exerciţiu a exploatat cu bună ştiinţă „mirajul roşu”, ideea că voturile preliminare vor fi republicane.

Donald Trump şi-a premeditat refuzul de a crede în rezultatul corect al alegerilor şi l-a exploatat în condiţiile în care devenea clar că pierde cursa. Spiritele s-au încins în momentul în care Fox News, canalul său conservator preferat, a declarat victoria lui Joe Biden în statul Arizona. A fost începutul sfârşitului pentru preşedintele american.
 
„Jared, tu suni familia Murdoch. Jason (un strateg de campanie), tu pe Sammon şi Hemmer (Fox News)! Şi pe toată lumea - pe toţi care v-ar putea răspunde. Spuneţi-le că trebuie să schimbe, se înşală. Este prea devreme, nici măcar CNN nu a declarat cursa încheiată”, s-a dezlănţuit Trump.
 
Imediat după miezul nopţii, pe 4 noiembrie, s-a pornit şi Rudy Giuliani, care le-a spus consilierilor de campanie: „Nu se poate să fi pierdut, scrutinul trebuie să fi fost furat. Spuneţi că a ieşit în Michigan! Sau în Georgia! Spuneţi că a câştigat! Trebuie să iasă şi să-şi declare victoria”.
 
Bill Stepien , managerul de campanie, le-a spus ulterior asociaţilor: „Totul era nebunie curată”.
Trump pregătea terenul de săptămâni bune - plănuise să-şi declare victoria chiar dacă ar fi pierdut. Doar că rezultatele în timp real, acutizate de anunţul Fox News, i-a dat planurile peste cap şi a dat startul degringoladei sale. 
 
Trump îşi imagina hărţile electorale înroşite şi americani celebrând sau resemnându-se la gândul realegerii sale, dar la 11:20 noaptea viziunea sa s-a năruit - a fost momentul în care Fox News, liderul audienţelor conservatoare, a anunţat primul cursa din Arizona în favoarea lui Biden. O undă de şoc s-a propagat la Casa Albă printre apropiaţii lui Trump, care nu s-au aşteptat nicidecum la aşa ceva.
 
În următoarele două luni, Trump a atras o naţiune întreagă în accesele sale de negare, disperare şi răzbunare care au alimentat un asalt mortal asupra Capitoliului de susţinătorii căutând răsturnarea rezultatului alegerilor. La rândul său, acesta a declanşat o criză constituţională şi un demers bipartizan de suspendare a lui Trump şi eventual de a-l scoate definitiv din politică.
 
În pregătirile sale pentru Ziua Alegerii, Trump şi-a concentrat atenţia asupra aşa-numitului „miraj roşu” - ideea că primele numărători vor fi favorabile republicanilor, întrucât democraţii vor prefera din cauza pandemiei să voteze prin corespondenţă. Or, se ştia că aceste voturi vor fi numărate mai târziu.
 
Trump şi-a propus să profite de această stare de lucruri şi să o transforme într-o armă pentru marea sa bază de susţinători, scrie Axios. Planurile sale au fost deliberate, strategice şi pline cinism. Trump voia ca americanii să creadă în minciuna existenţei a două scrutine - unul legitim, cu alegători în persoană, şi altul separat, fraudulos, cu voturi prin poştă ale democraţilor.
 
După închiderea urnelor, în primele ore, planul său părea să funcţioneze. Trump se apropia de victorii uşoare în Florida şi Ohio şi avea un avans mare iniţial -unul înşelător - în Pennsylvania şi Michigan.
 
În timpul ce era live şi prezenta un scenariu al voturilor, prezentatorul Bill Hemmer a fost derutat de harta care se colorase deodată în albastru în dreptul Arizonei. „Ce se întâmplă? De ce e Arizona albastră?”, a întrebat el intrigat. „Tocmai am declarat cursa? Am desemnat câştigătorul în Arizona?”, a insistat el. Din cauza unei erori de transmisie, el şi alţi moderatori au aflat cu întârziere de decizia postului de a declara cursa pentru Biden.
 
Trump şi-a chemat consilierii de urgenţă: ginerele Jared Kushner, şeful de personal Mark Meadows, managerul de camoanie, strategul superior Jason Miller, şi Matt Oczkowski, responsabilul de analiza datelor. Grupul i-a întâlnit pe soţii Trump pe holul reşedinţei private de la Casa Albă, iar Trump i-a luat imediat în primire:„ Ce naiba se întâmplă la Fox?”

Oczkowski l-a asigurat că modelările statistice arată că Fox este în eroare şi „vom câştiga pe muchie”, poate la mai puţin de 10.000 de voturi, dar în orice caz la limită. În realitate, zeci de mii voturi mai trebuiau numărate în Maricopa County şi incertitudinea era destul de mare.

În momentul următor, Trump i-a cerut lui Kushner să ia legătura cu familia Murdoch, proprietarii Fox News.

În timp ce echipa de campanie era moderat optimistă privind o repetiţie a scrutinului din 2006, 200 de oaspeţi erau gata de petrecerea oficială din noaptea alegerii.
 
Giuliani se afla alături de ei, urmărind rezultatele pe laptopul său împreună cu fiul său, un oficial al Casei Albe. Cercul intim al lui Trump, între care copiii săi, vechiul său consilier Hope Hicks, şeful de persoanl adjunct şi alţii urmăreau rezultatele la televizor. Echipa de campanie monitoriza rezultatele la nivelul secţiilor de votare din Camera hărţilor.
 
Trump a dus un război timpuriu împotriva voturilor prin corespondenţă, dar după dezbaterea electorală cu Biden şi-a început coborârea accelerată în sondaje. Recuperat după COVID-19 la mijlocul lui octombrie a iniţiat orchestraţia pentru noaptea alegerilor.

Fostul său şef de personal, Reince Priebus, avea să-i spună unui prieten că a fost uluit când Trump i-a prezentat un scenariu în care şi-ar fi declarat victoria dacă rezultatele arătau un avans în voturi.
Echipa sa, în schimb, îi pregătise trei discursuri - pentru victorie clară, înfrângere şi rezultat incert. Dar toţi se aşteptau la un discurs propriu în cazul în care rezultatul era diferit de o victorie răsunătoare.
 
Oficialii de campanie au început să dea telefoane frenetice la Fox. Hicks, un fost director executiv al canalului, a obţinut numărul preşedintelui Fox News. Pe parcursul nopţii moderatori Fox News au pus la îndoială închiderea cursei pentru Biden, dar nimeni nu a retras rezultatele. 
 
Puţin după 1 noaptea, pe 4 noiembrie, Trump a coborât din apartamentele sale private şi s-a întâlnit pentru prima dată cu consilierii apropiaţi cărora le-a dictat un discurs improvizat. Alţii printau grafice cu avansul iluzoriu din statele din Midwest. La ora 2, Trump voia să ştie de ce nu poate anunţa că a câştigat. 
 
Discursul a ajuns la operatorul de prompter, dar fără fraza care avea marcheze discursul: „Sincer, am câştigat aceste alegeri”.
 
La 2:20 dimineaţa, consilierii săi s-au adunat în Camera de Est şi au înregistrat cu telefoanele sosirea lui Trump, primei Doamne, vicepreşedintelui Mike Pence şi a soţiei sale, care au apărut în faţa camerelor pe acordurile imnului prezidenţial încadraţi de steagurile americane.
 
Trump şi-a declarat victoria anunţând în acelaşi timp că democraţii au comis o fraudă uriaşă cu voturile americanilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Camelia Sorescu
18.01.2021, 19:57:49

Din punctul meu de vedere deja se exagerează. Cum adică a premeditat? E dreptul fiecăruia să respingă sau să accepte ceva. Asistăm deja la o vânătoare de vrăjitoare, la o o chestiune stupidă, care are ca rol punerea la stâlpul infamiei a patriotismului identificându-l fals cu naționalismul și extremismul. În mod cert Donald Trump nu a fost un președinte perfect dar mă îndoiesc profund că lucrurile merg chiar până acolo unde insinuează presa că se duc. Să nu uităm că vorbim de democrați și de hegemonia lor asupra instituțiilor de presă, educaționale și marilor companii prin așa-zisa lor ideologie socialist-democrată care în realitate mimează democrația devoalând comunismul (pentru cine l-a trăit îl va recunoaște foarte bine).

-11 (69 voturi)
Camelia Sorescu
18.01.2021, 20:03:14

Uitasem să menționez ca exemplu acea circulară de la Harvard potrivit căreia susținătorii lui Trump ar trebui să rămână fără diplomele Universității. Îmi pare rău dar după părerea mea asistăm la o deturnare de fond și circumstanțială a unei probleme electorale care putea fi rezolvată foarte simplu prin renumărarea voturilor în 3 state swing cu martori din rândul republicanilor dar și a democraților, un procuror și presă. S-ar fi evitat tot acest tam-tam. Unii spun că respingerea pe bandă rulantă a proceselor intentate de Donald Trump demonstrează fără echivoc că nu era nevoie de o asemenea măsură. Eu spun că este greșită această abordare. Democrații trebuiau să dea dovadă de toleranță și incluziune și să pună deasupra rezultatelor interesul public și calmarea cetățenilor. Era destul de clar că vor exista mișcări sociale. Democrații în loc să le calmeze au preferat să le manipuleze. Din punctul meu de vedere a fost o abordare greșită. Și da, eu cred că Donald Trump a fost furat la alegeri în lumina interviurilor și filmărilor pe care le-am văzut iar pentru mine personal nu e nevoie de vreo decizie judecătorească pentru a crede asta. Unele lucruri sunt pur și simplu evidente.

-12 (72 voturi)
Porky
18.01.2021, 20:00:23

Lui Trump i s-a intins o cursa de catre serviciile secrete si democrati. Din pacate a muscat destul de serios. Scopul a fost discreditarea republicanilor mai ales extrema derapta si saltarea extremei stangi impreuna cu ANTIFA si BLM. Au mai pus umarul retelele sociale, si Soros bineinteles cu toate organizatiile lui. Vor veni vremuri grele.

-8 (46 voturi)
Camelia Sorescu
18.01.2021, 20:08:33

Nu doar a republicanilor, ci a ideii de patriotism în general. De ce credeți ca vuiește toată presa globală? Pentru a pune o data această pecete infamă pe patrioți. Pecetea de extremiști și naționaliști. Și probabil, în funcție de cum evoluează lucrurile, la un moment dat și de teroriști. Același lucru e valabil și pentru vacciniști. Marxiștii democrați au creat niște precedente conceptuale foarte periculoase pentru societatea globală.

-12 (46 voturi)
Tudor Miclovan
18.01.2021, 20:03:46

Fitile bagati voi. Cu premeditare. Lasati-o mai moale ca se prind pana si fraierii ca o dati cotita, doar ca sa va iasa magareata! Ce tot il demonizati pe Trump, nu vedeti ca obtineti efect invers? Sau asa sunteti voi?

-1 (41 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările