Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU în chestiunea Ucrainei

2
28 Jan 2022 09:38:12
Autor: Viorica Marin
Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU

Statele Unite au cerut convocarea unei şedinţe publice a Consiliului de Securitate al ONU, pe 31 ianuarie, pentru a pune în discuţie masarea de trupe ruse la graniţele Ucrainei, descrisă drept o „chestiune de importanţă crucială pentru pacea şi securitatea internaţională”.

Solicitarea survine după ce Rusia a spus că nu a primit „niciun răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite cu privire la principalele sale preocupări de securitate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 27 ianuarie că răspunsul american nu a arătat nicio „dorinţă” de a se adapta preocupărilor Rusiei, că motive de optimism rămân „puţine”, dar că „există întotdeauna perspective pentru continuarea unui dialog”.
 
Într-o declaraţie separată, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că principala cerere a Rusiei, ca Ucraina să nu fie primită în NATO, a fost ignorată, dar că va fi posibil să se avanseze în alte chestiuni.
 
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat Europei Libere că adevăratul răspuns din partea Rusiei este aşteptat din partea lui Vladimir Putin. „Părerea mea este că singura persoană care ştie este preşedintele Putin”, a spus Blinken.
 
La 27 ianuarie, preşedintele american Joe Biden a discutat din nou la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, asigurându-l că Statele Unite şi aliaţii lor vor „răspunde decisiv”, dacă Rusia va invada din nou Ucraina.
 
Cu o zi mai devreme, Statele Unite şi NATO au respins cererea Moscovei de a închide definitiv uşa NATO pentru Ucraina şi de a retrage trupele şi echipamentele militare desfăşurate în ţări NATO din Europa de est. În scrisoarea trimisă Moscovei, Statele Unite au spus că au propus Rusiei o „cale diplomatică serioasă” pentru a rezolva criza din Ucraina, depinzând de reacţia preşedintelui Vladimir Putin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lucifer
28.01.2022, 09:58:12

Mi de pare normal, pentru a se vedea "balanţa de putere" referitoare la situaţia din Ucraina. Dar nu acolo se va ajunge la un rezultat.

0 (4 voturi)
Gigi banateanul
28.01.2022, 10:21:48

Eu cred ca americanii exagereaza cu criza asta ucrainiana ! Chiar prea mult... E disputa lor cu rusii si vor sa-i bage la inaintare pe ucrainieni ! Rusul are probleme cu extinderea americanilor spre est....nu cu georgia, moldova, ucraina....acolo si-a marcat teritoriul.A facut ce trebuia facut. Rusul isi vede de ...Olimpida de iarna !!! Si de gazoduct...

-8 (14 voturi)
Modifică Setările