Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite sunt dispuse să mai negocieze din sancţiunile impuse Iranului

3
6 Apr 2021 02:04:30
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine Shutterstock
Imagine Shutterstock

Statele Unite au declarat luni că sunt gata să revizuiască sancţiunile impuse Iranului dacă Teheranul respectă cu stricteţe acordul nuclear din 2015, înaintea discuţiilor pe această temă care vor începe marţi la Viena.

Departamentul de Stat american a confirmat trimiterea unui reprezentant la Viena, Rob Malley, pentru discuţii cu europenii, Rusia şi China, precizând că nu este planificată o întâlnire cu partea iraniană.
 
Uniunea Europeană şi statele părţi la acordul nuclear internaţional iranian încheiat în 2015 la Viena (Iran şi aşa-numitul grup P4 + 1: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) se întâlnesc marţi la Viena pentru a pregăti revenirea SUA, care a părăsit acest pact în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, Washingtonul este gata să ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, dar numai cele legate de dosarul nuclear."Cu siguranţă nu vom face gesturi sau concesii unilaterale pentru a convinge Iranul", a declarat presei Price.
 
"Formularea iniţială este cea care este încă în vigoare astăzi - ridicarea limitată a sancţiunilor nucleare în schimbul unor limitări permanente şi verificabile ale programului nuclear al Iranului", a reamintit el.
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Sai Khatibzadeh, a precizat că în niciun caz nu va fi vorba de "negocieri".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Zev Zevescu
6.04.2021, 03:32:44

Okay, SUA, Franta, Marea Britanie, China si Rusia sunt puteri nucleare cu drept de veto la ONU. Dar pe nemti cine i-a invitat si de ce?

-2 (2 voturi)
Valentin Radu
6.04.2021, 04:54:05

"...revenirea SUA, care a părăsit acest pact în 2018..." ar trebui sa se faca fara nici un fel de pre-conditii . SUA sa renunte la toate sanctiunile lor ilegale, sa-si ceara scuze de la toti semnatarii pactului, si abia apoi, poate, o noua forma de acord. Cine dracu se cred ei..?

-2 (2 voturi)
Infractorul Burci
6.04.2021, 10:20:37

Cu alte cuvinte, Joe Robinette Alzheimer Bideu se chinuie să găsească prohabul ayatollahului. :))

-5 (5 voturi)
Modifică Setările