Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

"Dezvăluirile făcute de aceste ziare despre interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor europeni de către NSA sunt total false", a spus generalul Keith Alexander.

„Să fim foarte clari. Acestea nu sunt informaţiile pe care le colectăm de la cetăţenii europeni. Datele de la NSA au fost furnizate de partenerii europeni şi sunt informaţii colectate în apărarea noastră şi a aliaţilor noştri din NATO, precum şi în sprijinul operaţiunilor militare”, a declarat generalul Keith Alexander, în faţa unei comisii organizate de Casa Albă în vederea revizuirii activităţilor de supraveghere ale agenţiei NSA.

Mai mulţi parlamentari americani, pe fondul dezvăluirilor tot mai numeroase publicate de presa internaţională cu privire la modul în care Agenţia Naţională de Securitate funcţionează, au cerut modificări asupra cadrului legal care permite colectarea informaţiilor.

Un alt oficial important, James Clapper, şeful serviciilor secrete americane, a mărturisit parlamentarilor că cerinţele liderilor străini sunt un obiectiv cheie al operaţiunilor de spionaj ale Statelor Unite.

„Intenţiile şi cerinţele liderilor internaţionali sunt un principiu de bază a ceea ce vom colecta şi analiza”, a declarat James Clapper, şeful serviciilor secrete americane, adaugând că aliaţii străini spionează la rândul lor oficialii americani ca „o chestiune de rutină”.

Tot el a mai precizat că valul de dezvăluiri despre activităţile de supraveghere derulate de SUA a fost extrem de dăunător. 

James Clapper a spus, de asemenea, că nu există nici o alta ţară în lume care să aibă aceeaşi capacitate de supraveghere precum cea a Statelor Unite. 

„Noi nu supravegham pe nimeni în afara scopurilor concrete şi conform legii. Este adevărat că am făcut şi unele greşeli, chiar semnificative, însă acestea au fost cauzate de o eroare umană sau tehnică. Ori de câte ori s-a constatat o eroare, ea a fost raportată, analizată şi corectată”, a mai declarat şeful serviciilor secrete americane.


Citeşte şi:

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. 

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite dezminte informaţiile apărute în presa germană

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, nu a l-a informat pe preşedintele american Barack Obama despre posibila spionare a cancelarului german, potrivit surselor oficiale care dezmint astfel informaţiile apărute în presa germană, informează BBC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite