Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite au impus unilateral sancţiuni Iranului. Reacţia Teheranului şi a Moscovei

14
20 Sep 2020 13:09:48
Autor: Viorica Marin
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat reintroducerea unilaterală a tuturor sancţiunilor ONU împotriva Iranului şi a catalogat acest moment drept „o veste excelentă pentru pacea din regiune”.

Decizia vine în ciuda opoziţiei celor mai apropiaţi aliaţi europeni ai Washingtonului şi a incertitudinii asupra metodei de aplicare a acestor sancţiuni.
 
Mike Pompeo afirmă că SUA sunt gata să pedepsească ţările care nu vor respecta sancţiunile reimpuse Iranului. Într-o postare pe Twitter, Pompeo ameninţă că orice naţiune care refuză să se conformeze Washingtonului în această privinţă va suferi „consecinţe”.
 
„Dacă statele membre ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile de a pune în aplicare aceste sancţiuni, Statele Unite sunt pregătite să folosească autorităţile noastre interne pentru a impune consecinţe şi să se asigure că Iranul nu profită de beneficiile activităţii interzise de ONU”, scrie şeful diplomaţiei americane.
 
Înaintea anunţului, Marea Britanie, Germania şi Franţa au transmis Consiliului de Securitate al ONU o scrisoare în care afirmă că scutirea de sancţiuni, convenită prin acordul nuclear cu Iranul, va rămâne în vigoare.
 
Iranul a apelat la statele lumii să se unească împotriva „acţiunilor nesăbuite” ale Washingtonului.
 
„Ne aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toate statele lumii să se unească în faţa acestor acţiuni nesăbuite ale regimului de la Casa Albă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Teheran, într-o conferinţă de presă, pe 20 septembrie.
 
Iranul a îndemnat duminică ţările lumii să reacţioneze "cu o singură voce" împotriva "acţiunilor iresponsabile" ale SUA, după declaraţia unilaterală a Washingtonului privind restabilirea sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Teheranului, informează AFP.
 
"Aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toată lumea ca ei să se opună acestor acţiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă şi să vorbească cu o singură voce", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, în timpul unei conferinţe de presă.
 

Rusia denunţă declaraţia unilaterală a SUA privind reintroducerea sancţiunilor ONU împotriva Iranului 

 

 
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a denunţat duminică declaraţia unilaterală a SUA conform căreia sancţiunile ONU sunt din nou în vigoare, subliniind că afirmaţiile Washingtonului nu au o bază legală, informează AFP.
 
"Iniţiativele şi acţiunile ilegitime ale SUA nu pot prin definiţie să aibă consecinţe internaţionale legale pentru alte ţări", a anunţat ministerul rus într-un comunicat.
 
Rusia, aliat-cheie al Iranului, a acuzat Washingtonul că se pretează la o "performanţă teatrală" şi a subliniat că declaraţiile americane "nu corespund realităţii".
 
Ea a acuzat SUA că "încearcă să forţeze toată lumea să poarte ochelari de realitate virtuală" şi să accepte viziunile drept fapte reale. Atitudinea Washingtonului "a dat o puternică lovitură autorităţii Consiliului de Securitate al ONU" şi a arătat deschis "dispreţ pentru deciziile acestuia şi pentru legislaţia internaţională în ansamblul ei. Este inacceptabil, şi nu doar pentru noi, ci şi pentru alţi membri ai Consiliului de Securitate", a afirmat ministerul rus.
 
Rusia a declarat că "susţine deplin" poziţia majorităţii din Consiliul de Securitate, potrivit căreia iniţiativele Washingtonului sunt "nule" din punct de vedere legal.
 
Ea a adăugat că eforturile pentru punerea în aplicare a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian vor fi continuate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Caşă
20.09.2020, 13:17:09

Si de ce mai este in ONU daca ONU a hotarat ca nu se mai aplica sanctiuni ?

-9 (21 voturi)
IonIon Codreanu
20.09.2020, 14:06:04

Păi ONU nu a fost instituit să aplice sancțiuni, ci să rezolve problemele ivite în relațiile dintre state! Cum USA nu se supune hotărârilor ONU, ar trebui instituite sancțiuni împotriva USA. Prima ar fi izolarea acestei țări conduse de niște nebuni deosebit de periculoși.

-5 (25 voturi)
Pontus Euxinus
20.09.2020, 16:50:49

si de cine ar trebui sa fie condusa USA ? de Dems si votantii lor BLM & Antifa ?

-11 (19 voturi)
Online Socrates
20.09.2020, 17:18:47

Perfect de acord cu domnul Ionion Codreanu. De la o vreme incoace, America pare a fi inebunit rau de tot. Practic s-au retras din toate intelegerile si tratatele in vigoare. Cele pe care nu le-u denuntat formal, pentru USA au doar caracter informativ. Practic SUA se izoleaza singura prin actiunile ei. Beleaua mare este ca ei tiparesc dolarii. In timp, cred ca se va renunta si la ei ...

-10 (24 voturi)
Online Socrates
20.09.2020, 18:54:23

Pontus Euxinus Din seria ce vraji a mai facut unchiu'tu Sam, se aude ca in zona Idlib din Siria se pregateste o noua provocare cu arme chimice (a cata, ca le-am pierdut deja sirul) cu participarea Castilor Albe si a gruparii Haiat Tahrir ash-Sham (nu garantez ca am scris corect denumirea acestor borfasi). O informare in acest sens a fost depusa de Guvernul Siriei la ONU. Acolo or fi mai multe detalii ...

-3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările