Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite, cel mai mare producător mondial de petrol?

1
2 Dec 2012 08:30:31
Mircea Goia
Extractie petrol
Extractie petrol

Mulţumită producţiei crescânde de petrol (şi gaze) din şisturi, SUA ar putea ajunge primul producător mondial mai devreme de 10 ani.

Ajungând primul producător mondial de petrol în 2020 (după cum se prevede), SUA îşi va acoperi nu numai nevoile interne dar va deveni şi exportator net, dependenţa de alte ţări reducându-se la maximum. China, în schimb, ar putea înghiţi 90% din petrolul arab la acea dată. 
  
 Politica această ca ţara să devină independentă energetic se înscrie în actuala linie a administraţiei americane (nu numai Partidul Democrat a marşat pe ideea asta, dar şi cel Republican) şi ar putea să-i aducă porecla de "Saudi America" (în loc de "Saudi Arabia" - care e cel mai mare producător de petrol). 
  
 Producţia actuală e în creştere dramatică, datorită extracţiei de petrol din şisturi (SUA are unele din cele mai mari depozite de şisturi din lume). Estimările totale aduc cantitatea de petrol care ar putea fi extrasă din şisturi la 2.8-3.3 trilioane barili (mondial) din care 1.5 trilioane sunt doar în SUA (de 5 ori rezervele Arabiei Saudite!) - câmpuri mari de şisturi găsindu-se în statele Colorado şi Wyoming. 
  
 Extracţia de petrol din şisturi e mai scumpă decât extracţia normală. Procedeul constă în încălzirea sisturilor în absenţa oxigenului la temperaturi de 450-500 grade C. În urma încălzirii, kerogenul (amestesc de materiale organice rezultat după extragerea şi măcinarea sisturilor) se transformă în gaz, petrol condensabil şi reziduuri. Acest procedeu este aplicat după ce materialul a fost extras şi transportat, având şi un impact mare asupra mediului înconjurător. 
 Dar compania Shell a dezvoltat o nouă metodă de extracţie prin încălzirea sisturilor la faţă locului (fără să fie extrase şi transportate), modul acesta fiind mai eficient (dar neeliminand total afectarea mediului înconjurător - cantitatea de gaze de seră se va mari iar asta va afecta climatul). 
 
 Având independenţa energetică şi exportând petrol cum va arăta SUA peste 10-20 de ani? Cum va arăta lumea cu Statele Unite independente energetic? 
 Sunt întrebări la care probabil timpul va fi cel mai în măsură să răspundă, deşi unii analişti îşi vor da cu părerea mult mai repede. 
  
 Business Insider a pus cap la cap diagrame care arată industria petrolieră din Statele Unite la ora actuală. După cum se vede, lucrurile par a sta pe roze. 
  
 
 Producţia de anul acesta a crescut enorm. Ceilalţi au rămas în urmă.
  
  
  
 Producţia SUA a ajuns la cel mai înalt nivel din 1994 
 
 
 
Texas şi Dakota de Nord au fost performerele creşterii 
 
 
 
Creşterea producţiei a venit într-un moment când cererea a scăzut
 
 
Importul de petrol a scăzut de asemenea
 
 
 
Angajările în domeniul petrolier au urcat
 
 
 
  Producţia crescută de petrol a solicitat din plin infrastructura
 
 
 
   Producţia zilnică de petrol e prevăzută a creşte în anii următori
 
 
 
  Şi, în final, SUA poate deveni exportator în jurul anului 2020
 
 
 Surse:
 - Business Insider
 - Agenţia Internaţională a Energiei
 - Guardian

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

radu bradeanu
12.01.2013, 19:22:11

in loc sa permita si sa incurajeze alte modele energetice,mai nepoluante in primul rand,atat ca productie cat si ca folosire,america, sclava a propiilor magnati ,prefera sa ramana conservatoare,anuland orice speranta spre mai bine asupra mediului,preferand sa satisfaca pe moment conturile acestora .Ce jalnic a ajuns promotoarea dezvoltarii internationale.

+1 (1 vot)
Modifică Setările