Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite plasează Rusia şi China în topul priorităţilor strategiei de apărare

13
18 Jan 2018 03:12:11
Autor: Laurenţiu Sirbu
Statele Unite au 11 postavioane din Clasa Nimitz/ Foto: EPA
Statele Unite au 11 postavioane din Clasa Nimitz/ Foto: EPA

Prima strategie de apărare naţională a Pentagonului din ultimii patru ani va adopta, în mod prioritar, o poziţie militară mult mai agresivă faţă de China şi Rusia, susţine publicaţia Financial Times, citând surse familiare cu acest document ce nu a fost încă făcut public.

Prin acest document oficial, rivalitatea Washingtonului cu celelalte puteri mondiale redevine principala prioritate a strategiei de apărare a Statelor Unite, o decizie ce vine în acord cu strategia de securitate a Casei Albe, comunicată luna trecută, în care Rusia şi China sunt identificate drept principalii adversari.
 
Sursele familiare cu acest document, ale cărui părţi ne-secrete vor fi date publicităţii vineri, a declarat pentru Financial Times că „Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că principalii adversari globali reduc constant din avantajul militar tradiţional deţinut de către SUA”.
 
„Dacă ne uităm la ceea ce Rusia şi China au reuşit să dezvolte în materie de tehnică militară, observăm că scopul acestora este de a anula unele din avantajele noastre”, a declarat oficialul american. „Ceea ce China a reuşit să producă în domeniul hipersonic are scopul clar de a limita influenţa portavioanelor noastre”.
 
China a dezvoltat o serie de modele de rachete balistice ce, în teorie, ar putea depăşi sistemele de apărare anti-rachetă prezente pe portavioanele americane.
 
Preşedintele Donald Trump a cerut demararea „uneia dintre cele mai mari campanii de înzestrare a armatei din istoria Statelor Unite”, pentru ca America să se asigure că „nimeni nu se va pune cu noi”.
 
În perioada de după atacurile teroriste de la 11Septemebrie, administraţiile ce s-au succedat au fost preocupate în special cu ameninţarea venită din partea extremismului islamist, Statele Unite fiind implicate în conflictele low-tech din Irak şi Afganistan.
 
Oficialii administraţiei Trump susţin însă că Statele Unite trebuie să-şi concentreze eforturile asupra conflictelor convenţionale, la scară largă, şi să-şi modernizeze forţele în faţa progresului tehnologic şi a rolurilor tot mai agresive adoptate de către Rusia şi China. Sursele familiare cu noua strategie susţin că Pentagonul va cere o suplimantare semnificativă a fondurilor destinate achiziţionării de tehnică militară.
 
„Prin acest document ne îndepărtăm de strategia fostei administraţii şi recunoaştem explicit că ne aflăm într-o eră a rivalităţii marilor puteri, şi că principalele ţări ce reprezintă o posibilă ameninţare sunt Rusia şi China”, a afirmat un alt oficial citat de FT.
 
„Documentul încearcă să plaseze strategia de apărare a SUA într-o poziţie mult mai competitivă, date fiind investiţiile făcute de către China şi Rusia”, a susţinut un alt oficial.
 

Portavionul Liaoning, al marinei militare chineze/ foto: EPA
 
Experţii în apărare au avertizat că în ciuda dotării superioare a armatei americane - Statele Unite deţin 11 portavioane iar China doar două - Pentagonul este din ce în ce mai vulnerabil în faţa unor capabilităţi de nişă pe care adversarii le-au dezvoltat special pentru a anula avantajele forţelor americane.
 
„Am putea pierde următorul război major pe care-l vom purta”, a declarat David Ochmanek, fost oficial al Pentagonului, în prezent la RAND Corporation.
 
„China şi Rusia au înregistrat progrese importante în a dezvolta şi aduce pe câmpul de luptă a unor tehnologii pe care forţele noastre nu le-au întâlnit niciodată în era post-Războiul Rece”, a declarat acesta pentru cotidianul britanic, menţionând sisteme extrem de precise de rachete balistice sau avioane de vânătoare ce ar putea ameninţa superioritatea aeriană a Statelor Unite.
 
„În ceea ce priveşte războiul cibernetic şi electronic, sistemele noastre informaţionale se află în pericol - iar fără acestea nu putem avea un centru de comandă şi control, care este creierul operaţiunilor militare complexe de la ora actuală”, a continuat analistul american. „În ceea ce ne priveşte, în privinţa capabilităţilor de a face faţă ameninţărilor electronice, ne-am luat pur şi simplu o vacanţă”.
În ceea ce priveşte bugetul alocat apărării de către administraţia Trump, acesta a propus o creştere cu 3% faţă de anul precedent. Congresul american a aprobat însă un buget mult mai mare pentru anul 2018, de 700 de miliarde de dolari, deşi există încă anumite constrângeri bugetare în privinţa cheltuielilor militare.

Noua clasă de super-portavioane Gerald Ford/ Foto: EPA
 
Unii critici însă susţin că această politică de înzestrare militară masivă împotriva altor puteri globale ar putea conduce la o cursă a înarmării, ce are efectul doar de a creşte probabilitatea unui conflict militar.
 
Joe Cirincione, preşedintele Ploughshares Fund, o fundaţie ce militează împotriva înzestrării militare, susţine că este „aproape imposibil” pentru Rusia şi China să elimine decalajul existent faţă de Statele Unite.
 
„În acest moment Statele Unite alocă mai mult pentru apărare decât următoarele zece state împreună, incluzând aici Rusia şi China. Avem cea mai mare şi mai puternică forţă militară din lume”, a afirmat Cirincione. Acesta a ilustrat acest decalaj subliniind că dacă China „poate” va construi un al treilea portavion, State Unite au 11 portavioane mari şi 9 de dimensiuni mai reduse, plus că sunt pe cale să lanseze cea mai modernă astfel de navă, ce a costat 13 miliarde de dolari.
 
În ceea ce priveşte Rusia, acesta susţine că „deşi lucrează la o serie de sisteme de armament interesante, acestea nu ating nici pe de-aproape gradul de sofisticare şi de calitate al armamentului american”.

Amiral Kuznetsov, portavionul marinei miltiare ruse/ Foto: EPA   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

TITI DURU
18.01.2018, 07:48:01

Americanii cu inteligența, onoare, curaj si integritate au disparut de la institutia de securitate nationala a Statelor Unite. În locul lor sunt niste degenerati aroganti care cred ca: 1- Putem cumpara pe oricine, 2- Cei pe care nu-i putem cumpara,ai santajam,. 3- Cei pe care nu putem s-i santajam, ai bombardam . 4_ Avem impunitate totala indiferent de ceea ce facem.

-2 (6 voturi)
Turbatu
18.01.2018, 09:05:27

Pai si bine fac americanii. Rusii si chinezii sunt dusmanii lumii libere si ai democratiei, ai bunastarii si prosperitatii si ai intregii lumi civilizate.

0 (2 voturi)
karl johnson
18.01.2018, 09:41:44

:))) deci definitia pe care o dai tu Turbatellule democratiei este ; americanii sa faca tot ce vor iar cei care sunt impotriva sa fie eliminati?

+1 (3 voturi)
Avocatul Diavolului
18.01.2018, 12:02:21

Turbatzel, stai sa vezi cum stam cu lumea civilizata dupa ce se va termina invazia musulmana a Europei, dupa ce Mont Santo te va imbuiba cu haleala genetic modificata, dupa ce vei cinta la nunta poponarilor shi lesbienelor, dupa ce tzara in care traeshti va pica in genunchi ruginduse sa fie scapata de datorii, dupa ce soldatzii voshtrii vor fi trimishi sa lupte in prima linie a unui razboi care nu are nimic de aface cu interesele Romaniei. Lumea aia libera, democrata shi civilizata poate exista dar asta numai in halucinarile tale shi ale altora ca tine.

+1 (3 voturi)
ion damian
18.01.2018, 12:08:45

avocacatule in rusia sunt regiuni intinse in care lideri sunt musulmanii,asa ca cainele moare de drum lung ......

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările