Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite au pus capăt tratamentului comercial preferenţial acordat Turciei

8
17 May 2019 11:58:22
Autor: Ion Gaidau
Ambasada SUA în Turcia FOTO Getty Images
Ambasada SUA în Turcia FOTO Getty Images

Administraţia Trump a pus capăt tratamentului comercial preferenţial de care beneficia Turcia din partea Statelor Unite. Este vorba de un sistem care-i permitea Turciei să exporte produse în Statele Unite fără să plătească taxe vamale, relatează Reuters.

Casa Albă a apreciat joi, într-un comunicat, că este „adecvat“ să pună capăt participării Turciei la Sistemul Generalizat al Preferinţelor (SGP), având în vedere noua politică economică a Ankarei.

Această decizie intră în vigoare vineri, a precizat Casa Albă.

Donald Trump a impus anul trecut taxe vamale de 20% importurilor de aluminiu din Turcia şi de 50% pentru cele de oţel, cu scopul de a exercita presiuni asupra Ankarei în vederea eliberării pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism de către autorităţile de la Ankara. Pastorul a fost eliberat în octombrie.

Casa Albă a a mai anunţat că reduce la 25% taxele vamale impuse importurilor de oţel din Turcia.

„Menţinerea taxelor vamale actuale, de 25%, impuse celei mai mari părţi a ţărilor este necesară şi adecvată pentru moment, pentru a se remedia ameninţarea slăbirii securităţii naţionale“, se arată în comunicat.

Turcia făcea parte dintre cele 120 de ţări care participă la SPG, un program care îşi propune să promoveze dezvoltarea economică a unor beneficiari prin eliminarea barierelor comerciale la mii de produse.

În cadrul SPG, Statele Unite au importat în 2017 produse turce în valoare de 1,66 de miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), reprezentând 17,7% din importurile americane provenind din Turcia, potrivit unor date de la Biroul reprezentantului însărcinat cu Comerţul (USTR), notează Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mindrescu costel
17.05.2019, 12:37:28

o masura de bun simt asa se intampla cand sultanul o ia pe aratura dar o rezolva el cu maimutele muscale cumpara rachete s400 de la pitic si echilibreaza rapid balanta comerciala

0 (8 voturi)
Goicea Niculae
17.05.2019, 12:52:45

Nu mai este mult și singurul “ prieten de nădejde” al Americii ,va rămâne Israelul ; doar dacă SUA va continua sa le plătească birul anual.

-2 (4 voturi)
mindrescu costel
17.05.2019, 13:48:00

coicev asa e mare drepatate ai cum stai cu ratia de vodka ??? cand te trezesti da-ne un semnal

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
17.05.2019, 18:12:22

Erdogan nu e cu nimic mai grandoman sau guraliv ca Trump, ambii aplica foarte des tactica amenintarilor. Fiind european, sunt de partea Turciei. Nu voi sustine niciodata satelitului israelian de peste ocean. Daca ar trebui sa aleg, as prefera o Europa sub dominatia islamului uneia controlate de Tel Aviv.

-1 (1 vot)
Necula Mario
17.05.2019, 20:18:20

Uimitor cat de mult este permeate media miortica de anti semiti....si simpatizanti Legionari.. altfel nu se poate explica tolerarea in mod normal a comentariilor anti-Semite scrise de troli...

Vezi toate comentariile (8)