Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite au pus o recompensă de 250.000 de dolari pe capul „bucătarului lui Putin”

30
1 Mar 2021 12:08:04
Autor: Ion Gaidau
Evgheni Prigojin FOTO TASS
Evgheni Prigojin FOTO TASS

Statele Unite oferă o recompensă de 250.000 de dolari în schimbul unor informaţii care pot conduce la arestarea cetăţeanului rus Evgheni Prigojin, cunoscut ca „bucătarul lui Putin”.

Evgheni Prigojin, în vârstă de 59 de ani, este acuzat de FBI că a conspirat la fraudarea unui scrutin în Statele Unite prin intermediul uneia dintre societăţile sale, şi anume Agenţia de Cercetare a Internetului, cunoscută publicului drept „fabrica de troli” de la Sankt Petersburg. Conform FBI, Agenţia de Cercetare a Internetului a dus o campanie activă online în vederea influenţării alegerilor prezidenţiale americane din 2016, desfăşurându-şi activităţile cu aprobarea şi sub supravegherea lui Prigojin. Activităţile de influenţare online au presupus, între altele, furturi de identităţi şi crearea de persoane online fictive.

Prigojin a criticat decizia FBI de a-l pune pe lista persoanelor căutate, susţinând că autorităţile americane încearcă să-l facă „ţap ispăşitor” într-o „operaţiune de vânătoare de vrăjitoare” menită să distragă atenţia de la „crizele interne din Statele Unite”. O reacţie în nota Kremlinului.

FBI avertizează totodată că Prigojin ar trebui considerat „un risc internaţional de zbor” din cauza activităţilor sale obcure din dinferite ţări.

În februarie 2018, după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, Evgheni Prigojin, alţi 12 cetăţeni ruşi şi trei entităţi (inclusiv compania Concord a „bucătarului lui Putin”) au fost inculpaţi pentru amestec în alegerile prezidenţiale americane.

Evgheni Prigojin este un fost puşcăriaş pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri sub regimul Putin. El a fost remarcat iniţial de presa rusă servindu-l la masă pe liderul de la Kremlin. Anchetele anti-corupţie desfăşurate ulterior au descoperit că Prigojin a evoluat de la statutul de ospătar la cel de livrator preferat de mâncare pentru instituţii de stat. În afară de servicii de catering, Prigojin s-a ocupat şi de formarea unei reţele de personaje fictive online care să laude regimul Putin atât în ţară, cât şi în străinătate. El ar mai deţine o afacere profitabilă pentru Kremlin, şi anume compania militară privată Wagner, reperată în diferite ţări unde statul rus are interese pe care nu şi le poate face la vedere, cum ar fi Ucraina, Venezuela, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

dumitru lazar
1.03.2021, 12:13:58

Pentru putin cit este recompensa ?

-8 (14 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
1.03.2021, 12:24:38

Nu-i a buna pentru Prigojin. FBI-ul are mandat de arestare. Justitia americana nu se joaca. Il vor vana ca pe un animal periculos. In alta ordine de idei, Prigojin nu are de ce sa mai plece peste hotare, Rusia este un continent cu toate "optiunile", munte, mare, desert...iar Prigojin nu are pretentii prea mari. Cat a facut puscarie pe vremea URSS-ului nu avea pretentii prea mari, doar vaselina sa fie de calitate...

-6 (12 voturi)
Zdrahon
1.03.2021, 12:49:06

Si daca FBI se atinge de Prigojin cam ce credeti ca le va face Rusia ?

-7 (13 voturi)
jan11
1.03.2021, 12:56:34

Zdrahon-O sa le beleasca belingherul.In cel mai rau caz o se le ia boii de la bicicleta si o sa va puna pe voi in locul lor.O sa vaza ei,americanii ce or sa pateasca rusii.

+8 (12 voturi)
jan11
1.03.2021, 12:53:43

Ce sa ne mai mire ca Putin l-a angajat bucatar pe Prigojin?Gunoi la gunoi trage si cum ii sacul asa-i si petecul.Sa transformi un delicvent intr-un om de afaceri si un om de stat numai un personaj dubios si imoral ca Putin putea sa faca.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările