Statele Unite şi-au închis Consulatul de la Ierusalim, un punct de contact cu palestinienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a decis să-şi scadă nivelul de reprezentare diplomatică pe lângă palestinieni, măsura fiind interpretată de partea vizată ca fiind un act „ideologic“ în favoarea Israelului.

Departamentul de Stat de la Washington a luat decizia de a include Consulatul General al SUA de la Ierusalim în componenţa misiunii diplomatice recent transferată în acest oraş, revendicat deopotrivă drept capitală de către israelieni şi palestinieni.

Acest fapt înseamnă automat o scădere a reprezentării diplomatice americane pe lângă palestinieni, întrucât acest consulat avea exact acest rol.

Anunţată de secretarul de Stat Mike Pompeo, palestinienii au denunţat imediat ultima decizie de la Washington în cazul lor, asimilând-o unui act „ideologic“ în favoarea Israelului, scrie AFP.

Potrivit sursei citate, SUA vor fi de-acum una dintre singurele puteri majore care nu vor avea o astfel de reprezentare pe lângă palestinieni. Consulatul general va fi înlocuit cu o Unitate de afaceri palestiniene, în cadrul ambasadei, conform anunţului lui Pompeo.

Această măsură intervine într-un context de degradare continuă a relaţiilor dintre administraţia Trump şi Autoritatea Palestiniană.

„Administraţia Statelor Unite a aderat total la discursul israelian privind Ierusalimul şi problema refugiaţilor şi a coloniilor“, a apreciat numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Saeb Erekat, transmiţând totodată că partea americană nu mai poate juca „niciun rol în efortul de pace“ dintre palestinieni şi israelieni.

Trump a mai decis mutarea Ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi tăierea asistenţei financiare pentru palestinieni. De asemenea, a închis misiunea Autorităţii Palestiniene de la Washington. Liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmoud Abbas a răspuns prin îngheţarea relaţiilor cu administraţia Trump.

Dacă Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat al lor, Israelul consideră Ierusalimul capitala sa „indivizibilă“. De fapt, statutul Ierusalimului constituie una dintre cele mai spinoase probleme în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite