Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Statuia ecvestră a lui Theodore Roosevelt de la New York a fost demontată şi expediată în Dakota de Nord

11
21 Jan 2022 08:47:37
Autor: News.ro
Statuia ecvestră a lui Theodore Roosevelt
Statuia ecvestră a lui Theodore Roosevelt

Muncitorii au demontat, miercuri, impozanta statuie a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt din faţa Muzeului American de Istorie Naturală de la New York. Statuia ecvestră, comandată în 1925 şi dezvăluită publicului în 1940, îl reprezintă pe Roosevelt pe un cal, având alături un amerindian şi un african în picioare. Ea a fost criticată pentru că reprezintă colonialismul şi rasismul.

Comisia de proiectare publică din New York a votat în iunie anul trecut în favoarea retragerii ei, a indicat muzeul pe site-ul său. 
 
Noua sa destinaţie va fi biblioteca preşedinţială Theodore Roosevelt de la Medora, în Dakota de Nord, potrivit The New York Times. Statuia lui Roosevelt va fi găzduită aici în virtutea unui împrumut pe termen lung. Acest muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american, care trebuie să se deschidă în 2026, a promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.
 
Anunţul retragerii statuii, în iunie 2020, a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism. Atunci, multe alte figuri istorice au fost ţinte, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson. Şi în septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia. Dacă aceste acţiuni par legitime unora, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă, potrivit lor, „cancel culture” (anulare).
 
Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.
 
Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

IUGA NICOLAE
21.01.2022, 09:20:10

Pentru a înțelege mai bine ceea ce se întâmplă acuma în mentalul colectiv din USA, vedeți linkul: https://socialscienceresearch.org/index.php/GJHSS/article/view/3464/3353

-1 (5 voturi)
echi
21.01.2022, 10:11:25

iugo, nu e nevoie sa-ti urmam sfatu ca stim ce-ti poate bibilica si pe unde bati cu sugestiile! si de unde esti platit sa debitezi bazaconiile alea.

0 (6 voturi)
Cristian saileanu
21.01.2022, 10:06:22

Cand v'am spus ca in timpul domniei lui biden america se va duce de rapa, ati ras de mine... Iata inca o dovada...

-15 (23 voturi)
echi
21.01.2022, 10:12:34

Nancy, ne lasi draga cu aburelilea astea de coconet ofuscat?

-1 (5 voturi)
un motan intransigent
21.01.2022, 11:52:36

Si-uite-asa rasa alba e pusa la punct fara sa poata cracni! Interesant, nu? Treaba e cam nenaturala, se incalca principiul concurentei in jungla. Cel slab va fi mancat de catre cei puternici... Noi, albii, ce facem? Pana unde va merge clivajul discriminarilor pozitive pe baze etnice?

-12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările