Statul Mississippi retrage stindardul Confederaţiei sudiste de pe steagul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Mississippi cu stindardul Confederaţiei sudiste FOTO CNN
Steagul Mississippi cu stindardul Confederaţiei sudiste FOTO CNN

Camera Reprezentanţilor şi Senatul statului Mississippi au adoptat retragerea unui simbol confederat de pe steagul acestui stat american - ultimul care păstrează această amintire din perioada sclaviei, relatează AFP.

Această hotărâre intervine în contextul în care un val de manifestaţii antirasiste a traversat Statele Unite şi a reaprins controversa cu privire la menţinerea unor simboluri care evocă sclavia.

Parlamentarii din Mississipi, un stat din Sudul Statelor Unite, au decis duminică ca un nou steag - care să nu mai conţină stindardul Confederaţiei - să fie adoptat.

Actualul steag conţine stindardul - un fond roşu, o cruce albastră în diagonală cu stele mici albe - care reprezenta statele din Sud, care se opuneau abolirii sclaviei în Războul de Secesiune (1861-1865).

Retragerea acestui simbol a fost adoptată duminică de către Camera Reprezentanţilor din Mississippi - cu o majoritate de 91 la 23 de voturi. Acest vot a declanşat aclamaţii de aprobare în galeria publicului.

Apoi Senatul a adoptat, la rândul său, această dispoziţie - cu 37 de voturi la 14, iar senatorii au sărbătorit votul prin aclamaţii şi îmbrăţişări.

Mississippi a rămas singurul stat care are emblema sudistă pe steagul său, după ce Georgia vecină a abandonat-o în 2003.

Legea adoptată duminică prevede ca o Comisie de nouă membri să conceapă un nou steag, care să includă fraza ”In God We Trust” - deviza americană.

Cetăţenii din Mississippi urmează să se pronunţe asupra acestui nou steag în noiembrie. În cazul în care îl resping, statul nu va avea un steag, atât timp cât nu va fi aprobat un model.

„Un mare pas”

Un senator democrat din Mississippi, John Horhn, a subliniat că schimbarea steagului nu dispează numai ea efectele trecutului rasist al Sudului Statelor Unite.

”Însă este un mare pas pe calea recunoaşterii umanităţii şi valorii date de Dumnezeu oricărei persoane”, a declarat el.

Guvernatorul Tate Reeves, care nu era în favoarea schimbării steagului la început, a anunţat sâmbătă că nu îşi va folosi dreptul de veto şi că va promulga legea, în cazul în care este adoptată.

Problema discriminărilor rasiale face obiectul unei dezbateri deosebit de pasionate în Statele Unite după moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis prin asfixiere, în timpul unei arestări, de către un poliţist alb, la Minneapolis.

Moartea sa declanşat în Statele Unite un val de manifestaţii împotriva recursului abuziv la forţă de către poliţie şi împotriva discriminărilor rasiale. Aceste proteste au condus adesea la revolte care s-au soldat cu morţi şi jafuri.

Mişcarea a antrenat, de asemenea, degradarea sau distrugerea unor statui ale unor lideri ai Confederaţiei şi altor persoanje istorice acuzate de legături cu rasismul şi sclavia.

În 2011, Mississippi a votat masiv în favoarea păstrării actualului său steag, considerat de către apărătorii acestuia un simbol al moşternirii istorice a Sdului Statelor Unite. Însă, în contextul recentelor manifestaţii, dezbaterea a fost relansată cu putere în acest stat.

Un parlamentar de culoare, Edward Blackmon, a subliniat acest lucru, în faţa colegilor săi, în cursul dezbaterii de sâmbătă, evocând steagul care flutura peclădirea Camerei Reprezentanţilor, la Jackson, capitala statului.

”Îmi imaginez că mulţi dintre noi nici măcar nu mai văd acest steag”, însă ”unii dintre noi îl remarcăm de fiecare dată când intrăm aici şi nu este un sentiment plăcut”, a declarat el.

„Simbol al terorii”

Mişcarea în favoarea unei schimbări a steagului a luat amploare brusc, în mai multe sectoare ale societăţii, în ultima săptămână.

Kylin Hill, un jucător vedetă al echipei de fotbal a Mississippi State University a scris pe twitter ”schimbaţi steagul sau voi mai reprezenta acest stat”. ”Vorbesc serios”, a subliniat Hill, un afroamerican. ”M-am săturat”.

A doua zi, puternica Asociaţie a Bisericilor Baptiste din Mississippi îndemna la schimbarea steagului.

Apoi, alte asociaţii din diverse sectoare economice, dar şi oficiali din lumea sportivă, s-au alăturat mişcării.

”Înţeleg că mulţi văd steagul actual ca pe un simbol al moştenirii şi mândriei sudiste”, a scris pe Twitter Faith Hill, un star al muzicii country.

”Însă trebuie să înţelegem că acest steag este un simbol al terorii pentru fraţii noştri şi surorile noastre de culoare”, a subliniat ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite