Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA anunţă sancţiuni financiare usturătoare împotriva Moscovei şi expulzează zece diplomaţi ruşi. Cum răspunde Rusia

23
15 Apr 2021 17:03:31
Autor: Viorica Marin
Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden

Guvernul american al lui Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei, relatează AFP .

 
Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecinţe strategice şi economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.
 
În cadrul acestui decret, Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie.
 
De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.
 
Este vorba despre o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane. Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.
 
În plus, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, "să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA", potrivit Casei Albe.
 
De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, guvernul american impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi "asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea".
 
În ceea ce priveşte acuzaţiile privind prime oferite de Rusia talibanilor pentru a-i ataca pe soldaţii americani sau străini în Afganistan, Casa Albă rămâne pentru moment vagă, afirmând că această afacere este "gestionată prin canale diplomatice, militare şi de informaţii".

De asemenea, Casa Albă desemnează - pentru prima oară - în mod oficial serviciile ruse de informaţii externe SVR drept autorul pirateriei informatice a fiurnizorului american de programe informatice SolarWinds. ste vorba despre o ripostă uriaşă faţă de atacuri cibernetice din 2020 care au folosit ca vector SolarWinds, un editor american de programe informatice al cărui produs a fost piratat în vederea introducerii unei falii la utilizatori, între care mai multe agenţii americane.

Administraţia Biden acuză în mod oficial Rusia de faptul că este vinovată de acest atac, aşa cum a avertizat anterior.

Statele Unite îşi rezervă dreptul de a răspunde unei eventuale contrariposte ruse, în funcţie de amploarea acesteia.
 
NATO îşi exprimă „sprijinul şi solidaritatea“ faţă de decizia SUA
 
Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului de a sancţiona financiar Rusia şi de a expulza zece diplomaţi ruşi, transmite AFP.
 
„Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei“, a transmis Alianţa într-un comunicat.
 
„Aliaţii iau măsuri la nivel individual şi colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianţei“, precizează comunicatul.
 
În text, NATO acuză Rusia că „face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a Georgiei şi prin a continua să încalce, să nu onoreze şi să ocolească numeroase obligaţii şi angajamente internaţionale“.
 
Rusia promite contra-sancţiuni
 
Rusia a promis joi un răspuns "inevitabil" la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o "conversaţie dificilă", relatează AFP.
 
"SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (...) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.
 
"Washingtonul trebuie să înţeleagă că preţul degradării relaţiilor bilaterale va trebui să fie plătit. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite", a adăugat ea.
 
Maria Zaharova a anunţat, de asemenea, că ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la MAE rus pentru "o conversaţie care va fi, pentru partea americană, dificilă".

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Mihai din Bucuresti
15.04.2021, 17:37:14

Stirea e veche de alaltaieri,am citit pe Pravda,Izvestia.

-5 (9 voturi)
Marian Petrescu
15.04.2021, 17:47:39

SUA are un pib de 20.000 de miliarde de dolari Rusia 1500 :))

+4 (10 voturi)
Mihai din Bucuresti
15.04.2021, 17:53:13

SUA doar 65%sunt propietari de case,restul chiriasi,alti homelles, unde nu vezi asta in Rusia. Ca sa nu mai zic USA:boschetari pe strazi in corturi,se urineaza,drogheaza,furturi,talhari proteste cu incendiere si impuscaturi si fff dese etc...

-1 (15 voturi)
Noah_Scanteia
15.04.2021, 18:13:27

Rusii n-au nimic... sunt doar sclavii lui Putin... ca egiptenii pe vremea faraonului...

-3 (13 voturi)
Noah_Scanteia
15.04.2021, 18:14:45

MP... numai bugetul militar American este $740 miliarde...

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările