Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA: Camera Reprezentanţilor şi-a suspendat sesiunea de joi, în urma unui avertisment privind un posibil atac asupra Capitoliului

16
4 Mar 2021 10:05:05
Autor: Viorica Marin

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a anulat sesiunea programată pentru joi, după ce poliţia Capitoliului a avertizat miercuri că este posibil să aibă loc un atac al unei grupări extremiste în clădirea Congresului similar cu incidentul petrecut pe 6 ianuarie, când un grup de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului SUA, informează Reuters.

   
 Camera Reprezentanţilor avea pe ordinea de zi joi să dezbată şi să adopte un proiect de lege privind reforma poliţiei, iar în Senat  erau aşteptate dezbateri şivot asupra unui proiect de ajutor pentru Covid-19.

Poliţia Capitoliului din Washington a anunţat, miercuri, că a obţinut informaţii care indică un posibil complot al unei grupări de miliţie de dreapta de a pătrunde joi în clădire, un plan care aminteşte de atacul care a avut loc pe 6 ianuarie, transmite Reuters.
 
 Un comunicat al Poliţiei Capitolului SUA nu a numit organizaţia, dar a descris-o ca fiind ”un grup de miliţie identificat”.
 
Autorităţile au afirmat că extremiştii de dreapta fac parte dintr-o mulţime de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump care au asaltat Capitolul şi au întrerupt certificarea oficială de către Congres a victoriei electorale a preşedintelui Joe Biden.
 
Potrivit unor adepţi ai supremaţiei albe şi ai teroriilor conspiraţioniste, 4 martie este data la care Donald Trump ar fi învestit în funcţie pentru un al doilea mandat prezidenţial. Până în anul 1933, preşedinţii americani erau învestiţi pe 4 martie, nu pe 20 ianuarie cum se procedează în prezent.
 
În urma incidentului din 6 ianuarie şi-au pierdut viaţa cinci persoane, printre care şi un poliţist, iar peste 300 de persoane au fost puse sub acuzare. Printre cei arestaţi atunci s-au numărat membri ai unor grupări de extremă dreaptă, numite Oath Keepers, Three Percenters şi Proud Boys. 
 
Printre cei arestaţi în legătură cu atacul din 6 ianuarie s-au numărat membrii grupurilor de dreapta Proud Boys şi Oath Keepers.
 
Cinci persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au murit în timpul revoltei. Poliţia Capitolului a declarat că lucrează cu agenţiile locale, de stat şi federale ”pentru a opri orice ameninţări împotriva Capitoliului”, adăugând: ”Luăm informaţiile în serios”.
 
Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la ameninţare. Comunicatul Poliţiei Capitoliului a menţionat că departamentul a făcut deja ”îmbunătăţiri semnificative ale securităţii” la Capitoliu, unde se află Camera Reprezentanţilor şi Senatului SUA.
 
 Marţi, sergentul interimar al armelor Timothy Blodgett i-a notificat toţi membrii Congresului despre o posibilă ameninţare la adresa securităţii, de joi până sâmbătă. Acesta s-a referit la ”potenţiale proteste şi demonstraţii în jurul a ceea ce unii au descris drept ”adevărata zi de învestire”.
 
 Timp de aproape un secol, preşedinţii SUA au fost învestiţi pe 20 ianuarie, inclusiv Biden, care a depus jurământul în funcţie pe terenul Capitoliului. Anterior, 4 martie a fost data jurământului.
 
Începând cu 6 ianuarie, trupele Gărzii Naţionale au fost desfăşurate pe terenul Capitolului şi au fost ridicate garduri înalte pentru a extinde perimetrul de securitate al clădirii.
 
"Ca urmare a acestor noi informaţii, USCP şi-a îmbunătăţit, de asemenea, poziţia de securitate pentru următoarele zile", a declarat Blodgett parlamentarilor.
 
Congresul a organizat deja o serie de audieri cu privire la revolta din 6 ianuarie, iar liderii Congresului vor primi în următoarele zile recomandări pentru noi măsuri permanente de securitate la Capitoliu. Camera Reprezentanţilor l-a acuzat pe Trump pe 13 ianuarie de incitare la o insurecţie, concentrându-se pe un discurs incendiar pe care acesta l-a susţinut în faţa susţinătorilor cu puţin timp înainte ca mulţimea să meargă la Capitol, dar Senatul l-a achitat pe 13 februarie.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Kongo-Müller
4.03.2021, 10:56:39

Si-au luat si ei o zi libera. Maimutzele nu vor avea curaj sa mai apara odata.

+10 (10 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
4.03.2021, 11:36:03

Ce emotii pe capul lor! Mai ales mosnegii din Camera Reprezentantilor, tremura de emotie si excitare. Ca in vremurile bune, in ilegalitate, cand se intalneau pe ascuns in universitati, ascultau Baez, fumau marijuana si discutau despre burghezie, drepturi si marsuri....

-3 (7 voturi)
Sorin Farmache
4.03.2021, 12:10:02

Cu 25.000 de soldati la paza se tem?

-11 (13 voturi)
Dr. No
4.03.2021, 12:11:09

Progresistii vor sa creeze o atmosfera insurectionala pentru a-si justifica apoi prigoana impotriva celor care nu accepta ideologia lor debila.

-2 (6 voturi)
Sorin Farmache
4.03.2021, 12:26:37

Adica progresistii (aka democratii de extrema stanga) vor sa se bata intre ei ca apoi sa zica ca i-a atacat Trump? Nu merge ca acolo e o adevarata armata care n-are treaba nici cu un milion de travestiti.

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările