Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA a depăşit pragul de 100.000 de decese din cauza coronavirusului

7
28 May 2020 02:22:17
Autor: M. Teodorescu
Răspunsul preşedintelui americam, Donald Trump, la criza sanitară este aspru criticat, iar mulţi spun că el poartă vina morală pentru mare parte din decesele înregistrate în SUA. FOTO Getty Images
Răspunsul preşedintelui americam, Donald Trump, la criza sanitară este aspru criticat, iar mulţi spun că el poartă vina morală pentru mare parte din decesele înregistrate în SUA. FOTO Getty Images

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de 100.000 de decese cauzate de noul coronavirus, fiind în continuare ţara cea mai afectată de pandemie.

SUA au înregistrat până prezent circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate. Numărul real al deceselor şi contaminărilor este însă mult mai ridicat, sunt de părere experţii. Oficial, numărul morţilor raportat la totalul locuitorilor este mai mic în Statele Unite decât în multe ţări europene, printre care Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania, Franţa sau chiar Suedia.

Doar statul New York a înregistrat singur circa o treime din morţile deplânse în ţară, unde drapelele au fost coborâte în bernă trei zile la sfârşitul săptămânii trecute ca un omagiu adus victimelor.

Se pare că virusul a afectat în mod deosebit comunităţile de americani de culoare. Deşi aceştia reprezintă doar 13,4% din populaţia de peste 330 de milioane de locuitori a Statelor Unite, peste 60% dintre cei decedaţi erau oameni de culoare.

De asemenea, mai mult de jumătate din cele peste 1.750.000 de cazuri raportate la nivelul SUA au fost înregistrate în rândul cetăţenilor de culoare. 

Jurnaliştii CNN susţin că acestea nu sunt singurele „victime” ale coronavirusului şi amintesc de cele 30 de milioane de şomeri, care şi-au pierdut veniturile în cea mai dramatică prăbuşire din istoria economică americană.

Responsabilul moral al tragediei

CNN critică răspunsul mondial la această criză sanitară şi susţine că, pe lângă gestionarea deficitară a administraţiei Trump, au mai fost înregistrate şi alte greşeli, precum subcontractarea lanţurilor de aprovizionare din China, răspunsul propriu al Beijingului la un dezastru emergent în domeniul sănătăţii publice, demersurile şi lacunele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe fondul sistemului de organizare federal care transformă luptele pentru putere în adevărate dezastre. Iar una dintre cele mai mari greşeli care a condus la numărul dramatic de morţi pare a fi modul în care au fost gestionate focarele din centrele pentru bătrâni.

Jurnaliştii acuză în termeni duri acţiunile preşedintelui Trump, care la începutul crizei, în martie, a afirmat că „Nu îmi asum nicio responsabilitate”. Ei spun că stilul de conducere al lui Trump, care presupune instigarea la diviziune, inventarea propriilor fapte şi distragerea de la eşecuri prin stârnirea de noi scandaluri, a fost demascat de această criză. 

Adesea, Trump a părut mult mai preocupat de modul în care criza îi afectează propriile perspective politice decât de cei care au murit.
 
Verdictul privind eşecul lui Trump în ceea ce priveşte campania naţională de testare şi criticile la adresa declaraţiilor sale de victorie frecvente şi premature nu ar fi fost atât de dure dacă preşedintele ar fi luat pandemia în serios, susţine media americană. 
 
Institutul de Statistică de la Universitatea Washington preconizează că numărul deceselor va ajunge până la 132.000, până în august, pe fondul semnelor că purtarea pe scară largă a măştilor de protecţie contribuie la reducerea infecţiilor. Această cifră nu ia în calcul temutul val doi preconizat în toamnă.
 
Cu toate acestea, purtarea măştilor a devenit o controversă politică aprigă şi în Satele Unite, după ce Trump a refuzat să poarte una în public. Presupusul adversar al lui Trump, Joe Biden, l-a numit marţi pe preşedintele american un „prost” pentru că a luat o astfel de poziţie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Marcel Cristea
28.05.2020, 02:50:27

As high as the death toll is in the US -predominantly in NY and NJ both socialist states,- is half of the death toll in Europe.

-7 (7 voturi)
Codruta=Tepes
28.05.2020, 03:42:43

@Marcel Cristea New York, New Jersey, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut etc - topul infectarilor cu SARS-CoV-2 corespunde aproape identic cu topul densitatii populatiei, n-are nicio legatura cu democratii(care nu sunt socialisti). Dimpotriva, daca n-ar fi luat macar ei in serios aceasta pandemie, acum Trump ar fi fost in pozitia sa fie linsat pentru ca ar fi fost mult mai rau.

+4 (4 voturi)
Sorin Constantin
28.05.2020, 03:44:42

@ Marcel..., americitule, dă nene cu deștele pe taste altfel, te dai elitist pe acilea, că îți pute limba română, sau apucă-te de postează opinii la HK Times sau la NY Times să îți ei niște fuck în americană... Din alt punct de vedere, ce se intîmplă în Amerikia Imperialia, unde au murit deja 100,000 de cetățeni, cam jumătate afro...Eu pe aceia îi plîng. Să fie oare blestemul asasinaților Alende, Sadam, Ben Laden, Al Baghdadi și al oamenilor în diferite uniforme militare uciși de militari amerikakani la ordinul unor politicieni lacomi ? Acei 100.000 de răposați, eu pe aceia îi plîng, CoVid-19 nu aduce o moarte ușoară, cum se vede prin filme, tot într-un filmuleț făcut într-un spital din USA, era arătat un bărbat de vreo 30-40 de ani, ventilat mecanic, la fiecare 5-10 secunde i se contractau mușchii, zvîcnea pe pat, îmi amintesc ce am simțit eu cînd, presupun că, CoVid-19 a vrut să mă mierlească, eram în etapa inițială, am început să tușesc în timp ce dormeam apoi respiram dar nu ajungea destul oxigen peste tot, m-am ridicat de pe pat și am scris cea mai recentă versiune a testamentului...Nimic comparabil cu ce poate simți o persoană care este lovită pe stradă de o mașină... Ce mai zice la articol. că vor mai muri cam 38.000 pînă în august, așa ca medie 10.000/lună, 330/zi...Îi sTrump caută motiv să atace militar RP China...Un nebun a ajuns pe jilțul de la Casa Albă!!!

+3 (3 voturi)
Richard Li
28.05.2020, 07:05:59

Marcel Cristea tu esti jeniu asimptomatic rau :) ...RAU de tot :) mai baga :)

0 (2 voturi)
DoaroOpinie!
28.05.2020, 08:43:25

Odihneasca-se in pace! Trist ca tara cea mai bogata din lume a avut si raspunsul cel mai incompetent la aceasta epidemie! Dupa ce doctorii nu au fost in stare sa identifice virusul din timp, de prin septembrie trecut si datorita incompetentei au infectat toata lumea, sistemul medical american si-a dovedit carentele profunde in timpul crizei! Trist!!!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările