Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA elimină cinci „organizaţii teroriste străine“ de pe lista sa neagră după ani în care nu au manifestat violenţă. Printre ele, mişcarea bască ETA şi japonezii Aum

3
20 May 2022 21:51:48
Autor: News.ro
Capitoliul Foto Shutterstock
Capitoliul Foto Shutterstock

Statele Unite au retras, vineri, cinci grupări de pe lista sa neagră de ”organizaţii teroriste străine”, printre care şi mişcarea separatistă bască ETA şi secta japoneză Aum, după ani de zile în care nu au manifestat violenţă, relatează AFP.

ETA, o grupare activă vreme îndelungată în Spania şi Franţa, unde a comis numeroase atentate, este acuzată de uciderea a peste 820 de persoane, dar gruparea s-a autodizolvat în 2018, la 8 ani după ce a decretat încetarea focului.

Gruparea extremistă evreiască Kahane Chai, condusă de fostul rabin Meir Kahane, precum şi organizaţia jihadistă palestiniană Consiliul Shura al mujahedinilor din apropierea Ierusalimului se numără printre grupările eliminate de pe listă, după cum a precizat anterior Departamentul de Stat.

Celelalte grupări eliminate sunt Aum Shinrikyo (Aum Adevărul Suprem), secta japoneză ai cărei membri au efectuat atentatul cu gaz sarin asupra metroului din Tokyo în 1995, şi gruparea islamistă egipteană Jamaa islamiya, condusă cândva de ”şeicul orb” Omar Abdel-Rahmane, care a murit în închisoare în Statele Unite.

Includerea acestor grupuri pe lista neagră a permis Washingtonului să le impună sancţiuni drastice, în special din punct de vedere financiar.

Revizuirea periodică realizată conform legislaţiei Statelor Unite a stabilit că aceste grupări ”nu mai sunt implicate în terorism sau activităţi teroriste şi nu mai au capacităţile şi nici intenţia de a o face”, a anunţat diplomaţia americană într-un comunicat de presă.

Potrivit diplomaţiei americane, aceasta este o recunoaştere a ”succesului Egiptului, Israelului, Japoniei şi Spaniei în înlăturarea ameninţării teroriste reprezentate de aceste grupări”.

Retragerea acestor organizaţii de pe lista neagră a Departamentului de Stat al SUA nu înseamnă exonerarea definitivă din partea Statelor Unite. În schimb, grupările vizate rămân în acest stadiu pe o altă listă, cea a Departamentului de Trezorerie al SUA, care permite impunerea de sancţiuni, deşi cu un caracter mai puţin restrictiv.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IUGA NICOLAE
20.05.2022, 22:14:52

S-au predat deja toți luptătorii din Azovstal. https://www.gazeta.ru/army/news/2022/05/20/17778614.shtml

+1 (3 voturi)
www.brave.com
20.05.2022, 22:59:21

Inseamna ca rusia a trecut pe lista organizatiilor teroriste cu arme nucleare.

-13 (17 voturi)
OmTacut2
20.05.2022, 23:20:15

Nici pana azi, in 2022, nu fost dezvaluit implicarea servicilor secrete occidentale in asasinarea lui Aldo Moro, PM al Italiei care se pregatea sa invite Partidul comunist italian la guvernare. Link: https://www.scoop.co.nz/stories/HL0807/S00195/cia-network-of-stay-behind-secret-armies.htm

-1 (3 voturi)
Modifică Setările