Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA au impus sancţiuni unor susţinători ai grupării teroriste Al-Qaida din Turcia

1
17 Sep 2021 11:56:37
Autor: Viorica Marin
Trezoreria SUA
Trezoreria SUA

Administraţia americană a impus sancţiuni împotriva a cinci susţinători financiari ai organizaţiei teroriste Al-Qaida care activează în Turcia, informează vineri agenţia Reuters.

Sancţiunile vizează cinci indivizi de diferite cetăţenii care „au furnizat sprijin financiar şi logistic grupării teroriste”, a indicat joi într-un comunicat secretarul de stat Antony Blinken.
 
Majdi Salim, Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, originari din Egipt, şi Nurettin Muslihan, Cebrail Guzel şi Soner Gurleyen, născuţi în Turcia, au fost desemnaţi ca „acordând asistenţă materială, financiară, tehnologică sau oferind bunuri ori servicii” grupării teroriste, a menţionat într-un comunicat Departamentul Trezoreriei (Ministerul de Finanţe american).
 
„Aceste sancţiuni ilustrează angajamentul de neclintit al SUA de a tăia sprijinul financiar pentru Al-Qaida. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri străini, inclusiv Turcia, pentru a expune şi opri reţelele de sprijin financiar ale Al-Qaida”, a subliniat la rândul ei Andrea Gacki, directoarea Oficiului american pentru controlul activelor străine.
 
Ca urmare a sancţiunilor, bunurile celor cinci din SUA vor fi blocate, iar cetăţenii americani nu vor mai putea face afaceri cu aceştia.
 
Mai mult, sancţiunile impuse de SUA pot îngreuna afacerile internaţionale, numeroase bănci temându-se să nu aibă probleme legale din cauza încălcării acestora.
 
„Statele Unite nu vor uita niciodată victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi celelalte acţiuni ale al-Qaida din lume. Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să facă rău SUA, cetăţenilor noştri şi intereselor noastre”, a insistat secretarul de stat american.
 
Serviciile de informaţii americane estimează că al-Qaida va lovi din nou în maximum doi ani
 
Înfrângerea guvernului afgan susţinut de americani a crescut pericolul ca gruparea teroristă al-Qaida să se reorganizeze rapid şi să lanseze foarte repede un atac asupra Statelor Unite, potrivit serviciilor de informaţii americane CIA şi DIA.
 
„Evaluarea actuală este că, într-un interval de unu la doi ani, al-Qaida va reuşi să-şi dezvolte capacitatea cel puţin la un nivel suficient pentru a ne ameninţa patria”, a declarat general locotenent Scott Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA), potrivit sursei citate.
 
Retragerea haotică a trupelor americane şi aliate din Afganistan în faţa unei ofensive fulgerătoare a talibanilor a redus capacitatea militarilor şi a agenţiilor de informaţii de a monitoriza teroriştii din Afganistan. Generalul Berrier a declarat că agenţia sa caută modalităţi de a recâştiga accesul în Afganistan şi chiar „acordă prioritate acestui efort”.
 
La rândul său, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a confirmat că ameninţarea al-Qaida este în creşte şi estimează că grupul va fi capabil de noi atacuri în câţiva ani. „Începem deja să observăm indicii ale unei potenţiale mişcări în Afganistan a grupării al-Qaida”, a mai declarat Cohen. „Dar sunt primele zile şi vom urmări foarte atent acest lucru.”
 
De asemenea, Cohen a atenţionat că atacurile teroriste ar putea avea loc chiar în acest interval de timp, de către ramura afgană a grupării Statul Islamic cunoscută sub numele de Khorasan.
 
Poziţiile celor doi oficiali din domeniul informaţiilor sunt exprimate la scurt timp după declaraţiile publice făcute pe această temă de către Michael Morell, fost director al CIA în două rânduri. „Cred că talibanii vor oferi al-Qaidei un refugiu sigur, şi mai cred că al-Qaida intenţionează să-şi construiască din nou capacitatea, astfel încât să ne poată ataca aici, acasă”, a declarat Morell pe 7 septembrie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
17.09.2021, 12:20:28

"Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri străini, inclusiv Turcia, pentru a expune şi opri reţelele de sprijin financiar ale Al-Qaida" E plina Turcia de sustinatori Al-Qaida. Si in guvern. Si dintre industriasii turci. Si la nivelul serviciilor secrete. Drapelele extremistilor flutura in Idlib-zona controlata de Turcia, si statul asta de r...t inca mai ramane 'ün partener"? Noaptea mintii! Pe de alta parte SUA pedepseste Egiptul, reducand ajutorul financiar cu 130 milioane dolari pe motiv de incalcare a drepturilor omului! Da, se razbuna pe Egipt - care lupta din greu contra Fratilor Musulmani, Al Qaida si Stat Islamic in Peninsula Sinai! Pentru ca clica democrata de la conducerea SUA lacrimeaza la memoriile unei ziariste inchise 8 ani intr-o inchisoare din Egipt, ziarista fiind sora unui extremist terorist, iar ea a obtinut legitimatia de presa de la un cotidian din Qatar in momentul cand si-a dat seama ca va fi arestata. Insasi Kamala Harris a intervenit la Departamentul de Stat pentru pedepsirea Egiptului. Si prin gestul pe care l-a facut 'a intrat in arena internationala"- trecand de la apararea criminalilor si talharilor de culoare din ghetouri la apararea teroristilor arabi. Halal sa-i fie!

-10 (10 voturi)
Modifică Setările