Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA intervin în favoarea unui fost spion saudit pus sub acuzare de Arabia Saudită motivând riscuri pentru securitatea naţională

3
5 Aug 2021 12:52:04
Autor: Cristina Ene
Saad bin Khalid Al Jabry (stânga) îl acuză pe prinţul moştenitor saudit că a trimis o echipă de asasiini pe urmele sale FOTO captură You Tube
Saad bin Khalid Al Jabry (stânga) îl acuză pe prinţul moştenitor saudit că a trimis o echipă de asasiini pe urmele sale FOTO captură You Tube

Departamentul de Justiţie a SUA a luat măsura extraordinară de a depune o moţiune împotriva unui proces intentat de Arabia Saudită unui fost oficial de contrainformaţii luat în vizor de prinţul moştenitor saudit, relatează CNN.

În moţiunea depusă marţi, Departamentul de Justiţie  american a argumentat că un proces ar putea „însemna dezvăluirea unor informaţii ce riscă în mod rezonabil să prejudicieze securitatea naţională a SUA„.
 
Arabia Saudită îl acuză de delapidare pe Saad bin Khalid Al Jabry, un oficial de contrainformaţii saudit respectat de comunitatea de informaţii americană pentru ajutorul său în salvarea vieţii multor americani. Fugit în Canada în 2017, acesta a devenit ţinta prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman după ce a lucrat alături de prinţul Mohammed bin Nayef, şeful contraspionajului din Arabia Saudită şi un rival la tron al lui MBS.
 
Al Jabry,a fost dat în judecată în Canada şi SUA de către un grup de companii deţinute de fondul suveran de investiţii saudit, fiind acuzat de deturnare de fonduri.
 
Acesta acuză la rândul său Arabia Saudită  că a pus pe urmele sale o echipă de asasini şi că îi ţine ostatici copiii pentru a-l determina să se întoarcă în ţară.
 
Potrivit Departamentului de Justiţie american,  grupul de companii care i-au adus acuzaţii de deturnare de fonduri au fost înfiinţate în scopul unor activităţi de contraspionaj.
 
Conform unei surse care a lucrat în administraţia americană şi este familiarizată cu cazul, procesul ar putea scoate la iveală informaţii sensibile pentru SUA precum relaţii dezvoltate de agenţi, operaţiuni, surse clasificate şi metode de acţiune.
 
Dezvăluirile i-ar putea pune într-o postură jenantă în special pe oficiali din era Obama având în vedere natura adesea „improprie” a lumii serviciilor de informaţii, a explicat sursa.
 
Aducând cazul împotriva Al jabri în Statele Unite, Arabia Saudită şi conducătorul său de facto nu doar că au pus SUA într-o poziţie dificilă, ci au dat prioritate disputei cu Al Jabri în faţa relaţiei celor două ţări, a spus fosta sursă guvernamentală. Aceasta adăugat: „Mi se pare o vendetă foarte personală, care nu are în vedere interese pe termen lung,atât pentru regat şi pentru SUA, cât şi pentru cooperarea în domeniul schimbului de informaţii în viitor”.
 
Ambasada saudită la Washington nu a răspuns imediat la solicitarea CNN pentru comentarii.
 
Săptămâna trecută, un grup bipartisan de senatori i-a scris preşedintelui Joe Biden lăudând cele două decenii de parteneriat ale lui Al jabri cu SUA şi solicitându-i lui Biden să ajute copiii închişi ai lui Aljabri, Omar şi Sarah, respectiv 22 şi 21 de ani. Aceştia au evidenţiat, de asemenea, pericolul pentru securitatea naţională a SUA pe care îl prezintă campania MBS împotriva Al Jabri şi fac referire directă la posibilitatea ca informaţiile clasificate să fie expuse.
 
 
„Se spune că guvernul saudit foloseşte copiii ca pârghie pentru a-l şantaja pe tatăl lor şi a-l forţa să se întoarcă în regat din Canada, unde locuieşte în prezent  de teama unei posibile răzbunări pentru sprijinul său anterior pentru un rival al prinţului moştenitor saudit, Mohammad Bin Salmon [sic]”,se arată în scrisoare, care a fost semnată de senatorii Marco Rubio, Tim Kaine, Patrick Leahy şi Ben Cardin.
 
„Persecuţia îndelungată a doctorului Aljabri şi a membrilor familiei sale a evoluat acum spre riscul de expunere a proiectelor clasificate de combatere a terorismului din SUA”, conchide scrisoarea.
 
Autorităţile saudite au reţinut alţi 40 de membri ai familiei Al Jabri şi asociaţi care rămân în detenţie, a raportat Human Rights Watch, citând un membru al familiei acestuia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Kongo-Müller
5.08.2021, 12:56:49

Marionetele Saudite vor face asa cum le cer stapanii.

-9 (9 voturi)
vladone
5.08.2021, 14:14:50

@Kongo........ " Marionetele Saudite vor face asa cum le cer stapanii. " Lasa subtilitatile ieftine si de prost gust ! Esti penibil . Cine sunt " Stapanii " marionetelor saudite la care TU te gandesti cand afirmi cele de mai sus ??

-9 (11 voturi)
Kongo-Müller
5.08.2021, 16:59:08

Se pare ca esti singurul care nu stie. Afla singur.

-10 (10 voturi)
Modifică Setările