Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA îşi îndeamnă aliaţii să finanţeze lupta împotriva Statului Islamic în pofida crizei economice cauzate de Covid-19

5
4 Jun 2020 20:06:14
Autor: News.ro
Mike Pompeo susţine că lupta împotriva SI continuă FOTO EPA-EFE
Mike Pompeo susţine că lupta împotriva SI continuă FOTO EPA-EFE

Statele Unite îşi îndeamnă aliaţii să continue să finanţeze lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în pofida crizei economice cauzate de pandemia Covid-19, relatează AFP.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a evocat joi - într-o reuniune ministerială virtuală a celor aproximativ 30 de ţări şi organizaţii din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste - succesle din ultimul an, şi anume înfrângerea ”califatului” teritoiral instaurat de gruparea jihadistă de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak şi moartea, într-o operaţiune americană, a liderului acesteia Abu Bakr al-Baghdadi.

”Acestea fiind spuse, lupta noastră împotriva SI continuă şi va continua în viitor. Nu ne putem culca pe lauri”, a avertizat Pompeo.

”Trebuie să continuăm să eradicăm celulele şi reţelele SI şi să ne oferim asistenţa în stabilizarea zonelor eliberate din Irak şi Siria”, a îndemnat el.

”Este adevărat că pandemia ne pune toate bugetele sub o presiune enormă, dar noi îndemnăm toate naţiunile să contribuie în atingerea obiectivului de peste 700 de milioane de dolari în 2020”, a detaliat el, fără să precizeze suma de care este nevoie în acest stadiu.

Mike Pompeo a precizat că Statele Unite au promis anul trecut suma de 100 de milioane de dolari în vederea susţinerii Irakului, al cărui nou premier Mustafa al-Kazimi a fost salutat de către Washington.

Statul Islamic a comis, la apogeul său, execuţii în masă şi a luat sclavi numeroşi musulmani, în vastul teritoriu pe care l-a cucerit începând din 2014.

SI a urzit, de asemenea, numeroase atentate în Europa din ”califatul” său autoproclamat.

În pofida succeselor coaliţiei antijihadiste în Irak şi Siria, celule rămân în continuare active, iar gruparea continuă  să opereze şi să comită atacuri în alte regiuni, în Afganistan sau Africa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Pontus Euxinus
4.06.2020, 20:46:31

E.U , in special Germany & France sunt tari prietene cu islamistii, drept dovada ii primesc in Europa in numar nelimitat , le acorda 1000 de drepturi si privilegii, ii lasa sa manifesteze "pasnic" si sa dea foc la magazine, sa terorizeze orasele si cartiere intregi unde politia nici nu mai indrazneste sa intre , de fie sa nu fie linsati de acesti "migranti" Cu siguranta ca E.U nu va accepta propunerea USA

-2 (4 voturi)
Olteanu Dan
4.06.2020, 22:41:23

Sa finanteze ei si cu Israelul, ca ei au dat foc regiunii si au contribuit la explozia fundamentalismului islamic.

+2 (4 voturi)
Sorin Constantin
5.06.2020, 07:33:35

@ Olteanu... zice Amerikia Imperialia ca aliații să finanțeze lupta împotriva Stat Islamic ? Păi cînd Rusia anihilase Stat Islamic prin Siria ce făcură amerikakanii și turcaleții ? I-au protejat pe islamiști? Amerikia Imperialia dacă vrea să anihileze Stat Islamic, să nu mai cumpere petrol de la Arabia Saudită și de la Emirate, că nu rămîne fără benzină și motorină, doar a redevenit cel mai mare producător de petrol...

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
4.06.2020, 23:34:42

I-am învins dar lupta continuă.

Navrapascu Vasile
5.06.2020, 07:45:15

Cotcarii indeamna prostii sa le plateasca facturile...buna treaba...