SUA îşi retrag trupele din Arabia Saudită şi din Orientul Mijlociu pentru a se concentra pe combaterea altor ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Pentagonul retrage sistemele antirachetă şi o parte din trupe din Arabia Saudită şi din alte ţări din Orientul Mijlociu, în contextul unei realineri a misiunilor şi forţelor pentru a fi “pregătite în cazul unor evenimente neprevăzute din viitor”, relatează CNN. Wall street Journal a fost primul care a relatat despre mutarea trupelor.

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ordonat Centrului de Comandă al ţării, care urmăreşte evoluţiile din regiunea Orientului Mijlociu, să retragă în această vară trupele din regiune.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Pentagonului, Jessica McNulty, o parte din echipamentele militare se vor reîntoarce în SUA pentru  reparaţii şi întreţinere, în timp altele vor fi reamplasate în alte regiuni.

“Decizia a fost luată în urma coordononării cu ţările gazdă, având în vedere totodată păstrarea angajamentelor noastre. Avem în vedere întreţinerea unora dintre echipamentele cu cerere mare, astfel încât acestea să fie pregătite în cazul unor evenimente neprevăzute din viitor”, a transmis purtătoarea de cuvânt, Jessica McNulty, menţionând că Pentagonul nu va dezvălui locaţia sau momentul reamplasării echipamentelor.

SUA au sporit numărul de echipamente şi trupe militare în zona Arabiei Saudite în 2019, în urma unui atac asupra instalaţiilor petroliere din ţară, atribuit Iranului, care a cauzat probleme de aprovizionare cu petrol la nivel global. SUA au trimis în ţară mii de soldaţi, două baterii antirachetă Patriot (similare cu cele achiziţionate de România), precum şi un sistem de scut antirachetă THAAD.

SUA au trimis, de asemenea, baterii de rachete Patriot în Irak pentru a apăra forţele SUA după  uciderea lui Qasem Soleimani.

SUA au desfăşurat rachete Patriot în Arabia Saudită şi Irak pentru a contracara ameninţarea reprezentată de Iran şi de intermediarii săi în regiune, inclusiv în Irak şi Yemen. Rachetele patriot sunt eficiente în interceptarea rachetelor balistice, inclusiv a tipului de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune care au fost lansate din Yemen în ultimii ani. Dar rachetele sunt mult mai puţin eficiente la detectarea şi interceptarea dronelor şi a rachetelor de croazieră care zboară la altitudini mici.

Reducerea echipamentelor şi trupelor militare din regiune face parte din strategia ţării de a retrage în totalitate forţele militare din zonă, până la 11 septembrie. 

Decizia reflectă o schimbare cuprinzătoare de strategie a Pentagonului pentru a-şi concentra eforturile asupra combaterii Chinei şi Rusiei ca ameninţări ale viitorului, îndepărtându-se de războaiele din trecut din Orientul Mijlociu, potrivit CNN.

„Aceste iniţiative, dintre care unele vor rămâne clasificate, sunt concepute pentru a concentra procesele şi procedurile departamentale astfel încât să contribuie mai eficient la eforturile guvernamentale pentru a aborda provocarea Chinei", a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite