SUA au livrat Turciei primul avion de luptă de ultimă generaţie F-35, dar Pentagonul se teme că date despre acesta ar putea ajunge în mâna ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul de luptă american de generaţia a cincea, F-35 FOTO EPA
Avionul de luptă american de generaţia a cincea, F-35 FOTO EPA

SUA au livrat joi Turciei primul avion de luptă "invizibil" F-35, în pofida tensiunilor cu această ţară şi a opoziţiei Senatului american. Mai mult, responsabili de la Pentagon se tem că transferul către turci a avionului F-35 poate duce la o scurgere accidentală sau deliberată de datelor despre acest aparat de luptă către ruşi.

Noul avion american, o bijuterie tehnologică care nu poate fi detectat de cele mai perfecţionate radare, a fost predat oficialilor turci de către compania amerivană care l-a produs, Lockheed Martin, în timpul unei ceremonii la Fort Worth, Texas.

Cel de-al doilea aparat urmează să fie livrat în următoarele zile şi cele două avioane vor fi transferate la baza aeriana din Luke, în Arizona, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews.

Totuşi, Senatul se opune acestei livrări din cauza intenţiei afişate de Ankara, partener din 2002 al consorţiului internaţional care a finanţat construirea F-35, de a cumpăra sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400, despre care se presupune că nu ar putea detecta acest avion.

Într-un proiect de lege privind finanţarea Pentagonului, aprobat la începutul săptămânii trecute, Senatul a cerut anularea vânzării acestor dispozitive dacă Ankara va finaliza procedura de achiziţionare a sistemelor S-400 ruseşti, conform unui contract semnat la 12 septembrie.

Responsabili de la Pentagon se tem că transferul către turci a avionului F-35 poate duce la o scurgere accidentală sau deliberată a datelor referitoare la aceste aeronave către partea rusă. Unul dintre reprezentanţii din ministerul american al apărării a ţinut să sublinieze că Turcia va achiziţiona sisteme anti-rachete S-400 din Rusia. Aceste sisteme, mai ales dacă sunt integrate în sistemul de apărare aeriană din Turcia, vor putea să colecteze „informaţii critice” despre F-35, după care aceste date să poată fi transferate Moscovei.

Îngrijorarea armatei americane este împărtăşită şi de Senat. „F-35 este cel mai avansat avion militar al NATO, iar în cazul în care Turcia nu renunţă la achiziţionarea de S-400, aceste sisteme antiaeriene vor permite ruşilor sa obţina informaţii cu privire la cele mai bune metode de atac ale F-35“ – spune Chris Van Hollen, senator democrat din Maryland. De asemenea el a apreciar ca ”nebunie totala” posibilitatea ca informaţiile despre caracteristicile tehnice ale F-35 sa ajunga la ruşi.

Dacă acest document este adoptat de cele două camere, administraţia americană va trebui să excludă Turcia din programul F-35, să retragă din aparat componentele fabricate în Turcia şi să împiedice ieşirea aparatelor F-35 turceşti de pe teritoriul american.

Astfel, aparatul livrat cu mare pompă joi Ankarei va rămâne în Arizona în tot timpul instruirii piloţilor turci, proces care poate dura "un an sau doi", potrivit unui responsabil al Ministerului Apărării american.

Relaţiile între SUA şi Turcia, totuşi aliate în cadrul NATO, s-au tensionat de când Ankara a lansat în ianuarie în nord-vestul Siriei o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerată de Ankara organizaţie teroristă, dar susţinută de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Lansat la începutul anilor 1990, avionul F-35 este cel mai scump din programele de armament din istoria militară americană, cu un cost estimat în total la aproape 400 miliarde de dolari pentru Pentagon, pentru un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care ar urma să fie produse în deceniile următoare. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite