Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA au luat în calcul o pandemie de gripă din 2005. Preşedintele George W.Bush a prezentat chiar un plan de urgenţă

1
18 Jan 2022 12:34:08
Autor: Cristina Ene
Pandemie SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Pandemie SUA FOTO SHUTTERSTOCK

În 2005, SUA au luat în calcul o pandemie masivă de gripă, anticipând că 90 de milioane de americani s-ar putea îmbolnăvit şi cel puţin 2 milioane ar putea muri.

În noiembrie 2005, SUA au prezentat un plan federal de abordare a riscului unei pandemii de gripă  în faţa administraţiei sale, a înalţilor oficiali americani din domeniul sănătăţii şi ai directorilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Naţiunilor Unite, se arată într-un articol publicat în publicaţia ştiinţifică BMJ (British Medical Journal) în 2005.
 
După ce a schiţat istoria pandemiilor anterioare, inclusiv a gripei din 1918 care a ucis mai mult de jumătate de milion de americani, preşedintele american republican George W. Bush a anunţat trei obiective - detectarea focarelor, stocarea de vaccinuri şi formularea unor planuri de urgenţă.
 
Statele Unite vor stoca vaccinuri şi medicamente antivirale precum Tamiflu (oseltamivir) şi Relenza (zanamivir) şi vor accelera dezvoltarea de noi tehnologii ale vaccinurilor, de pildă unele bazate pe culturi celulare în loc de ouă de găină. Preşedintele american a cerut şi protecţie împotriva răspunderii legale pentru producătorii de vaccinuri.
 
SUA vor avea, de asemenea, planuri de urgenţă în vigoare în toate cele 50 de state şi în fiecare comunitate locală. 
 
Bush a solicitat Congresului aprobarea unor fonduri de urgenţă de 7,1 miliarde de dolari din care 2,8 miliarde de dolari ar fi fost folosiţi pentru cercetarea unor metode care să reducă timpul necesar pentru realizarea unui vaccin; 1,52 miliarde de dolari pentru achiziţia de vaccinuri antigripale; 1,03 miliarde de dolari pentru rezervele de medicamente antivirale; 800 de milioane de dolari pentru noi tratamente şi vaccinuri; 644 de milioane de dolari ar fi investiţi în pregătirea pentru pandemie; şi 251 de milioane de dolari ar fi alocaţi pentru a ajuta alte ţări să detecteze şi să limiteze focarele.
 
La o reuniune a ONU din septembrie Bush anunţase un nou Parteneriat internaţional dedicat planurilor de răspuns gripa aviară şi pandemia de gripă l. Optzeci opt de ţări şi nouă organizaţii internaţionale se alăturaseră deja iniţiativei americane î noimebrie 2005.
 
„Aceasta este o zi istorică pentru sănătatea publică”, spunea la acea vreme Julie Gerberding, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. „Muncim de mai bine de un deceniu pentru a pune gripa pe masă, iar acum preşedintele şi liderii Congresului se dovedesc implicaţi total”.
 
Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane a lansat un document de 396 de pagini privind gripa pandemică după discursul preşedintelui Bush, axat pe planificarea federală şi de stat. Se presupunea că 90 de milioane de americani s-ar îmbolnăvi şi aproape două milioane ar muri dacă ar izbucni o pandemie de gripă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

John Moga
18.01.2022, 15:12:51

Regretatul Presedinte George Walker Herbert Bush a fost un mare patriot. A luptat in WW II ca pilot in razboiul din Pacific, a fost doborat intr-o misiune si a fost recuperat din apele oceanului de un submarin american ce s-a intamplat sa vada scena. Nu e de mirare ca a anticipat confruntarea cu un eveniment medical de asemenea anvergura pentru ca era un om foarte informat si un vizionar care si-a iubit tara si poporul lui. Problema e ca n-a putut anticipa si alegerea la Casa Alba a unui individ inept si fanfaron care a tergiversat luarea de masuri si astfel natiunea a pierdut o multime de oameni care au murit nevionovati din cauza unui ignorant.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările